torstaina 29 marraskuuta 2018

Appelsiini-suklaakakku

Appelsiinisuklaakakku Hanna Sumari 3

Suklaa, suklaa, suklaa - sinua rakastan! Kuinka ihanaa suklaa onkaan ja kuinka monella eri tavalla siitä voikaan nauttia! Monet ihanat asiat voi yhdistää suklaaseen, mutta minusta yksi parhaista on appelsiinin ja suklaan liitto. Sen sijaan esimerkiksi tuoreet mansikat ja suklaa eivät mielestäni sovi ollenkaan yhteen.
Eräs ystäväni on usein kertonut, kuinka hänen puolisollaan on tapana leipoa suklaamuffineja, joihin tulee kokonaisena keitetty appelsiini. Reseptissä appelsiinia keitetään ensin kahden tunnin verran kuorineen! Himosin saada maistaa noita herkkuja, mutta sitten kävikin niin, että törmäsin kakkureseptiin, jossa appelsiineja keitetään niin ikään kahden tunnin ajan suklaista kakkua varten.
Tein kakun ja se on mahtava. Reseptin alkuperä on luultavasti Nigella Lawsonin, mutta en ole varma siitä. Oli, kuinka oli, resepti tulee tässä ja kakku on ihanaa. Se on kostean mehukas, raikas, suklainen, appelsiininen ja kevyt! Ei lankaan sellainen suklaakakku joka rysähtää vatsaan ja saa ahtaan olon. Lisäksi kakku on gluteeniton ja maidoton. Mainio kakku joulun aikaan, pikkujouluihin, jouluaatoksi ja mihin juhlahetkeen hyvänsä. Kakku säilyy hyvin jääkaapissa ja maistuukin hyvältä myös ihan kylmänä.

Appelsiinisuklaakakku Hanna Sumari 1

Appelsiinisuklaakakku Hanna Sumari 2

Appelsiini-suklaakakku

gluteeniton ja maidoton, uuni 180° 

2 pientä luomuappelsiinia (mielellään ohutkuorista)
6 isoa kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
3 dl hienoa sokeria
6 dl manteli- tai hasselpähkinäjauhetta
1,5 dl sokeroimatonta kaakaojauhoa
(½ tl kanelia)
Puuterisokeria (eli pölysokeria – minä vain pidän puuterista enemmän kuin pölystä!)

Pese appelsiinit huolellisesti harjalla ja laita ne kattilaan, jossa on niin paljon vettä appelsiinit peittyvät. Anna veden tulla kiehuvaksi ja laske sitten lämpöä niin että vesi vain poreilee. Hauduta appelsiineja kaksi tuntia niin, että ne tulevat läpikotaisin pehmeiksi.
Kun appelsiinit ovat jäähtyneet sen verran että niitä voi käsitellä, halkaise ne ja poista mahdolliset siemenet.
Laita uuni 180 asteeseen ja voitele tai vuoraa leivinpaperilla 20-22 cm halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka.
Soseuta appelsiinit (kuorineen - vain siemenet poistetaan) tehosekoittajassa. Lopputuloksena pitäisi olla n. 4 dl appelsiinisosetta. Lisää tehosekoittajaan kanamunat, leivinjauhe ja ruokasooda, hienosokeri, manteli- tai hasselpähkinäjauhe, kaakao ja mahdollinen kaneli.
Sekoita taikina tasaiseksi. Joudut ehkä auttamaan konetta jonkin verran, mutta homma onnistuu kyllä. Jos sinulla ei ole tehosekoitinta soseuta appelsiinit sauvasekoittimella ja tee taikina vatkauskulhossa käyttämällä sähkövatkainta.
Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 180 nasteessa 45-60 min kunnes taikinaa ei tartu keskelle kakkua pistettyyn tikkuun.
Anna kakun jäähtyä ja poista leivinpaperit. Nosta varovasti tarjoiluvadille ja koristele puuterisokerilla. Lisänä voi tarjota kylmää kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä, mutta kakku on hyvää myös sellaisenaan.

Suloisia suklaahetkiä!

Hanna

 

Tagit: , , ,




Lähetä kommenttisi

Kommentit

  • Hei Anneli, kiitos viestistäsi. Kyllä appelsiinit keitetään kuorineen päivineen. Tästä syystä ne tulee pestä ensiksi ja valitaan mielellään ohutkuorisia appelsiineja.

    Lähettäjä Topi-Keittiöt asiakaspalvelu, 12.12.2018 10:06 (5 päivää sitten)

  • Hei, rakastan suklaakakkuja !, Hannan uusi resepti houkuttelee kokeilemaan uutta suklaista herkkua. Yksi kysymys, soseutetaanko keitetyt appelsiinit kuorineen päivineen?. Vastausta odotellen, Anneli Syvänen

    Lähettäjä Anneli Syvänen, 02.12.2018 13:19 (15 päivää sitten)

Tämän sivun kommenttien RSS-syöte | Kaikkien kommenttien RSS-syöte

Hanna Sumari

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -Blogissa hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän -keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.