perjantaina 12 lokakuuta 2018

Lihapataa ja kasviscurrya valurautapadassa, jonka voit voittaa itsellesi sekä ystävällesi

Paavonpata 6

Padat Fiskars Norden

Kasviscurry 2

Syksy on ihanien pataruokien aikaa. Iso padallinen intialaista mausteista currya tai mehevää pitkään hautunutta lihapataa maistuu, kun illat pimenevät ja ilmat viilenevät.


Tein pataruuat Fiskarsin uusiin hienoihin valurautapatoihin, joissa on Thermium –mineraalikäsittely, jonka ansiosta ruoka ei tartu kiinni padan pintaan korkeissakaan lämpötiloissa. Padat toimivat kaikilla liesillä ja Huom! Voit voittaa padat itsellesi ja ystävällesi, kun käyt Topikeittiöiden Instagramissa ja kommentoit siellä patakuvaa ja tägäät kommenttiin ystäväsi, jonka arvaat myös haluavani padan itselleen.

Sinä voit voittaa ovaalin viiden litran padan, johon olen tehnyt maukkaan Paavon lihapadan ja ystäväsi saa pyöreän neljän litran padan johon tein kasvicurryn. Padat toimivat kaikilla liesillä, ne eivät ruostu ja koivupuinen rengas padan päällä toimii pannunalusena. 


Mutta nyt resepteihin. Lihapata on sydänystävällisesti valmistettu, eikä lihoja siksi ole paistettu ennen pataan laittoa. Kun kaikki ainekset on padassa, kaadetaan päälle kiehuvan kuuma liemi. Sitten pata uuniin ja itse voikin lähteä vaikka haravoimaan tai nauttimaan muuten ulkoilusta.

Kasviscurry 1

Intialainen curry valmistuu niin nopeasti, että ulkoilu kannattaa tehdä ensin ja ruoka sitten!

Paavonpata 8

Paavonpata 5

Paavonpata 4

Paavonpata 1
Laitoin lihapataan possunlihaa, peuraa ja peuramakkaraa, joita sattui olemaan kaupassa. Oikeastaan on aivan sama mitä laihaa käyttää, mutta halvat ruhonosat ovat padassa meheviä. Ainesluettelo on pitkä, mutta se ei tarkoita sitä, että valmistus olisi vaativaa, vaan että lopputulos on maukas!

Paavon paras lihapata

1 kg patalihaa 800g possua 200g peuraa
2 kpl peuramakkaraa tai vaikka Kabanossia
3 rkl vehnäjauhoja
6 dl + 2dl vettä
2 prk tomaattimurskaa

3 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
½ lanttua
3 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
½ fenkolia
2 paprikaa
1 purjon valkoinen osa
2 sipulia

3 rkl vasikanfondia
3 rkl häränfondia
2 rkl vahvaa sinappia
mustapippuria myllystä
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 tl savupaprikajauhetta
1 valkosipuli
1 chilipaprika
3 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
½ lanttua
3 porkkanaa
1 kesäkurpitsa
½ fenkolia
2 paprikaa
1 purjon valkoinen osa
2 sipulia

rosmariinin oksa
laakerinlehti

Rosmariiniperunat

Hyvin pestyjä keskikokoisia tai pieniä perunoita halkaistuina
Öljyä
Rosmariinia
Sormisuolaa
Laita perunat leivinpaperilla suojatulle uunipellille leikkauspinta ylöspäin ja sivele perunat oliiviöljyllä. Ripottele päälle kuivattua rosmariinia ja sormisuolaa. Paahda uunin ylätasolla n. 40 minuuttia. Voit siis laittaa perunat uuniin, yhdessä lihapadan kanssa, kun lihapata on ollut vähintään tunnin hautumassa.

Ota lihat huoneen lämpöön ainakin puoli tuntia ennen kuin alat valmistaa pataa.
Pese, kuori ja pilko vihannekset. Raasta inkivääri ja kuori valkosipulinkynnet.
Laita vihannekset pataan ja lado lihat niiden päälle.
Sekoita vehnäjauhot kahteen desilitraan kylmää vettä. Laita kattilaan tomaattimurska ja lisää sen joukkoon vesi ja vehnäjauhot. Lisää joukkoon loput vedestä. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisä sen joukkoon kaikki mausteet paitsi rosmariinin oksa ja laakerin lehti. Kaada kuuma liemi pataan ja nosta päällimmäiseksi rosmariininoksa sekä laakerin lehti ja paina ne liemeen. Varmista että liemi juuri ja juuri peittää pata-ainekset. Nosta pata 200 asteiseen uuniin ja lasku lämpö 20 minuutin kuluttua 175 asteeseen. Hauduta pataa uunissa kannen alla ainakin 1,5 tuntia tai enemmän, kunnes liha on aivan mureaa.
Tarjoa uunissa paahdettujen rosmariiniperunoiden, riisin tai perunamuhennoksen kera.

Intialainen vihannescurry

1 sipuli silputtuna
3 cm inkivääriä raasteena
3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattisosetta
2 tl kurkkumaa
2 tl juustokuminaa
2 tl currya
1 chilipaprika tai 1 tl chilihiutaleita
2 kanelitankoa
1 prk kookosmaitoa
5 dl kasvislientä fondista
1tl suolaa
1 pieni kukkakaali
1 kesäkurpitsa
1 paprikaa
kourallinen vihreitä papuja
1 rkl muskovadosokeria
Tuoretta korianteria

Huuhdo vihannekset ja leikkaa kukkakaali kukinnoiksi, kesäkurpitsa puolitetuiksi sentin viipaleiksi, paprika isoiksi lohkoiksi ja nappaa pavuista pois kannat.
Laita öljy padan pohjalle ja kuullota siinä sipulia, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää raastettu inkivääri ja viipaloidut tai raastetut valkosipulinkynnet ja pyörittele niitä padassa muutama minuutti. Lisää joukkoon tomaattisose ja sekoita hyvin.
Lisää sitten joukkoon loput mausteet ja hauduta seosta pari minuuttia. Lisää pataan pilkotut vihannekset, sekoita ja lisää vielä kuuma kasvisliemi ja kookosmaito. Anna vihannesten hautua kypsiksi, mutta jätä ne hiukan rapeiksi. Tarkista maku ja lisää sokeria tai hunajaa ja juuri ennen tarjolle tuontia kourallinen silputtua tuoretta korianteria.
Tarjoa keitetyn jasmiini- tai basmatiriisin kanssa.

Ihanaa viikonloppua!

Hanna

 

Tagit: , , ,




Lähetä kommenttisi

Kommentit

  • Olen intohimoinen pararuunan tekijä olen ihaillut tuota pataa.. omistan jo iittalan padan ja yhden perintöpadan joka on vanha ja jälkimmäinen on kyllä paras ❤️ Olisi kiva kokeilla tuota

    Lähettäjä Sirpa isometsä, 13.10.2018 11:03 (4 päivää sitten)

Tämän sivun kommenttien RSS-syöte | Kaikkien kommenttien RSS-syöte

Hanna Sumari

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -Blogissa hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän -keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.