keskiviikkona 28 maaliskuuta 2018

Lohikulebjaka eli lohipiirakka venäläiseen tapaan

Lohikulebjaka 4

Kysyin ystävältäni, mitä hänelle tulee mieleen venäläisestä lohipiirakasta eli lohikulebjakasta. Vastaus tuli salamana – voisula! Lohikulebjaka tarjotaan voisulan ja usein lihaliemen kera. Niin ihana pitkäperjantain ruoka! Rapea ja lehtevä voitaikinakuori kätkee sisälleen mehukkaan täytteen, joka tehdään kevyesti suolatusta lohesta, tillistä, kovaksi keitetyistä kananmunista, riisistä ja tietenkin smetanasta. Smetana on ainakin Virossa vähän erilaista kuin Suomessa. Lähimmäs virolaista hapankermaa pääsee käyttämällä 18%:sta ranskankermaa.

Lohikulebjaka 7

Lohikulebjaka 1

On varmaan olemassa miljoona ainoaa oikeaa tapaa valmistaa kulebjaka. Tämä ohje on venäläisestä keittokirjasta, jonka ostin menneellä viikolla venäläisestä kirjakaupasta Helsingistä. Piiraasta tuli ihana! Ja hirmu iso! Siitä syö hyvinkin 10 herkkusuuta. Kirjan kuvassa on kaunis kalanmuotoinen piiras, joka on paljon pienempi. Mutta mitäpä siitä – samalla vaivalla suurempi ja evästä pidemmäksi ajaksi.

Lohikulebjaka 5

Lohikulebjaka 9

Kirjan reseptissä suositellaan ihan suoraan käyttämään kaupan pakastettua voitaikinaa. Tein niin ja valitsin valmiiksi kaulitun taikinan. Se sulaa hitaasti, noin 1,5 tuntia joten kannattaa varustautua leivontaan ajoissa. Vinkkinä Lidlin pakasteallas, jossa taikinan saa kivassa muodossa.

Lohikulebjaka 3

Lohikulebjaka

Täyte

3 dl raakaa riisiä
2 sipulia
voita tai öljyä
Suuri nippu tilliä (ainakin 1,5 dl silputtuna + lisää tarjoiluun)
Pari kevätsipulin vartta tai 1 dl silputtua ruohosipulia
500 g graavattua lohta
2 kovaksi keittyä kananmunaa
200 g 18% ranskankermaa
suolaa
jauhettua valkopippuria

500g lehtitaikinaa
voiteluun kananmaunaa

Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä tai kasvisliemessä ja jäähdytä huuhtoen se kylmällä vedellä. Anna valua ja kuivahtaa. Keitä kananmunat koviksi ja laita kylmään veteen. Hienonna sipuli ja hauduta se voissa tai öljyssä lasimaiseksi, älä ruskista. Hienonna tilli ja sipulinvarret tai ruohosipuli.

Leikkaa lohi 3 x 3 cm kuutioiksi ja hienonna kanamunat haarukalla. (Eli tilsi ne, kuten savolaien äitini sanoo)

Sekoita varovasti yhteen kaikki täytteen ainekset. Lohi, keitetty riisi, hienonnettu kanamuna, kuullotettu sipuli, silputut yrtit ja ranskankerma. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Jaa 500g:n taikina kahteen osaan ja kauli jauhotetulla alustalla kaksi n. 20-25 cm x 35 cm kokoista levyä. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle ja levitä täyte sen päälle jättäen reunoihin muutama sentti tyhjää. Paina täyte tiiviiksi lusikalla ja voitele reunat vatkatulla kanamunalla. Aseta toinen taikinalevy täytteen päälle ja kiinnitä reunat yhteen haarukalla painamalla. Jos haluat voit tehdä kuvioita taikinasta kulebjakan pinnalle. Kiinnitä kuviot kananmunalla. Voitele lopuksi piirakka munalla johon olet lisännyt teelusikallisen vettä.
Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 30 minuttia.

Tarjoile kulebjakan kanssa voisulaa ja lihalientä.

Oikein hyvää pääsiäistä!

Hanna

Lohikulebjaka 2

 

Tagit: ,




Lähetä kommenttisi

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut sivua.

Tämän sivun kommenttien RSS-syöte | Kaikkien kommenttien RSS-syöte