lauantaina 3 syyskuuta 2016

Kesäkurpitsagalette - ihana piiras!

P1014989

Tein ystävieni Kati Jukaraisen ja Maria Kesäsen kanssa keväällä julkaistun kirjan Keittiöpuutarha – siemenstä lautaselle. Kati ja Sini tekivät leijonan osan kirjasta eli kaiken mikä liittyy kasvattamiseen ja keittiöpuutarhan eli kasvimaan hoitoon. Minulta pyydettiin kirjaan reseptejä. Yksi ylivoimaisista suosikeistamme on kesäkurpitsapiiras eli galette. Kesäkurpitsaa on helppo viljellä ja sato on usein liiankin runsas. Kurpitsoita tulee popsia vauhdikkaasti, etteivät ne ehdi kasvaa jättiläisiksi. Kuta pienempiä ne ovat, sitä paremmilta ne maistuvat. Kun ostan niitä kaupasta kaivan aina esiin kaikkein pienimmät. Onni olisi 10-20 cm pötkylät!

P1014949Kati toisella sivulla ja toisella asiaa kesäkurpitsan kasvatuksesta

P1014946Kirjan kuvassa valmis piiras ja kelmussa jääkaappiin matkalla oleva taikina

P1014956

Kauli taikina siirrä kaulimen avulla leivinpaperille. Ei haittaa jos taikina vähän repeää, sen voi paikata

P1014957

Ricottajuustosta ja parmesanista tehty sekoitus levitetään taikinapohjan päälle

P1014958

Mozzarellaa viipaleina

P1014962

Kesäkurpitsasta lähtee paljon nestettä, kun ripottelee suolaa päälle. Se kannattaa - piiraasta ei tule vetistä eikä kitkerää

P1014963

Viipaleet juustojen päälle

P1014970

Taitellut reunat voidellaan keltuiasella

P1014985

Valmista tuli! Niin hyvää!

P1014983

P54

Piiraaseen tulee sitruunalla maustettu taikina ja täytteeseen kolmea juustoa: Ricottaa purkista, parmesania raasteena ja mozzarellaa viipaleina. Tässä kohdassa kirjan reseptiin on päässyt inhottava virhe. Siellä lukee 50g mozzarellaa, kun oikea määrä on 150g eli yksi pallo.

Taikina on kohtuullisen löysää joten se todellakin kannattaa jäähdyttää hyvin ennen leipomista ja käyttää kaulitessa ihan reippaasti jauhoja apuna. Piiras maistuu, kuten kaikki suolaiset piiraat, ateriana, kahvipöydän herkkuna tai illanistujaisissa. Brunsseilla se on se mikä loppuu ensimmäiseksi, joten kannattaa tehdä kaksi! Piiras säilyy hyvin ja maistuu myös jääkaappikylmänä.

Kesäkurpitsapiiras eli galette

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
100 g voita
½ dl smetanaa
2 tl sitruunamehua
½ dl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kylmä voi kuutioina ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi.
Sekoita keskenään smetana, sitruunamehu ja jääkylmä vesi. Lisää neste taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa vaan koeta päästä mahdollisimman vähällä leipomisella. Muodosta taikinasta pallo ja pane se kelmuun käärittynä jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi. Taikinan voi tehdä myös edellisenä päivänä.

Täyte:
1-2 pientä kesäkurpitsaa viipaleina
suolaa
1 rkl rypsiöljyä
1 tl valkosipulia raastettuna
150g ricottajuustoa
1 ½ dl parmesaaniraastetta (n. 30-50 g)
150 g mozzarellajuustoa
1 munankeltuainen
1 rkl basilikaa silputtuna

Ripottele kurpitsaviipaleille suolaa ja pane viipaleet talouspaperille hikoilemaan puoleksi tunniksi. Kuivaa viipaleet ennen käyttöä.
Sekoita öljy ja valkosipuli keskenään, ja pane sivuun odottamaan.
Sekoita ricottajuusto ja parmesaaniraaste. Mausta seos teelusikallisella valkosipuliöljyä sekä mustapippurilla. Tarkista suola.
Pane uuni kuumenemaan 200 ° C:seen.

Kauli kylmästä taikinasta halkaisijaltaan noin 30 sentin ympyrä. Siirrä taikina kaulimen avulla leivinpaperille.
Levitä juustoseos tasaisesti taikinalle. Jätä noin viisi senttiä reunaa tyhjäksi. Leikkaa mozzarella viipaleiksi ja levitä viipaleet juustomassan päälle. Lado päällimmäiseksi kurpitsaviipaleet ja pirskottele päälle loput valkosipuliöljystä
Taittele reunat piirakan reunoille ja voitele ne munankeltuaisella. Paista noin 30 minuuttia, kunnes reunat ovat kauniin kullanruskeat. Ota piirakka uunista ja anna jäähtyä tovi. Ripottele päälle basilika. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä.

P1014987Nami nami!

Hanna

 

Tagit: , ,




Lähetä kommenttisi

Mollom CAPTCHA

Kommentit

Kukaan ei ole vielä kommentoinut sivua.

Tämän sivun kommenttien RSS-syöte | Kaikkien kommenttien RSS-syöte