Hannan mehevä omenakakku - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu

pe 29. syyskuuta 2017 21.45.00

Hannan mehevä omenakakku

Luin vähän aikaa sitten kirjan, jonka tapahtumien keskiössä oli omenatarha Amerikassa. Omenan tuoksu (kirjoittanut Deborah Smith) sai aikaan hillittömän omenapiirakan himon. Tai oikeammin kakun. Unelma mehevästä omenakakusta riivasi mieltäni monta viikkoa, kunnes pääsin sitä leipomaan. Niitä pitikin sitten leipoa neljä kappaletta ennen kuin olin tyytyväinen reseptiin. Mutta nyt se on valmis ja lupaan, että lopputulos on juuri sitä – mehevä. Mehevä koskea ja maistuva kakku, jonka pinnalla on rapea ja makea crisp.
Leivon kakun suorakaiteen muotoisessa vuoassa, johon laitoin leivinpaperin. Taikina on niin suuri, että sitä ei voi leipoa pyöreässä vuoassa. Ikean Vardagen uunivuoka (12,99€) on juuri sopiva. Sen koko on 33x26 cm. Jos reseptin tekee kaksinkertaisena, voi kakun leipoa korkeareunaisessa uunipannussa (toisin sanoen korkeareunaisella uunipellillä.)

Kakku on helppo tehdä, eikä kaipaa mitään erikoisia kikkoja. Ainoa kikka on leikata omenat kuutioiksi, jotka ovat noin 1,5 x 1,5 cm. Se ei ole kamalan tarkkaa, mutta mieluummin vähän isompia, kuin sitä pienempiä. Kakku ei myöskään kaipaa seurakseen vaniljakastiketta tai jäätelöä, vaan on aivan riittävä ihan itsekseen.

Hannan mehevä omenakku

Suorakaiteen muotoinen vuoka 33 cm x 26 cm 

1 litra n. 1,5 cm omenakuutioita 3-5 omenaa koosta riippuen
3 rkl sitruunan mehua

2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
100 g voita (huoneen lämpöistä)
200 g Philadelphia tuorejuustoa (huoneen lämpöistä)
2 isoa kananmunaa
3,5 vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa

Rapea päällys

2,5 dl fariinisokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl kanelia
100g voita

Säädä uuni 180 asteeseen. Laita vuokaa leivinpaperi.
Kuori ja kuutioi omenat puolentoista sentin paloiksi. Laita kuutioit kulhoon ja purista päälle sitruunanmehua, etteivät omenat tummene. Sitruuna tuo myös hyvää makua kakkuun.

Laita vatkauskulhoon sokeri, vaniljasokeri, voi ja tuorejuusto ja vatkaa sähkövatkaimella tai yleiskoneessa kunnes seos on kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää munat yksi kerrallaan seokseen voimakkaasti vatkaten.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola ja lisää seos pienissä erissä taikinaan. Voit sekoittaa ne taikinaan sähkövatkaimella, mutta vatkaa vain sen verran että saat taikina juuri ja sekaisin.
Lisää joukkoon omenanpalat hyvin lastalla tai puuharukalla sekoittaen. Levitä taikina vuokaan leivinpaperin päälle
Tee muruseos.
Mittaa kulhoon fariinisokeri, kaneli ja vehnäjauhot. Sekoita. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja nypi se sormilla murumaiseksi seokseksi. Levitä seos vuokaan omenataikinan päälle.
Paista uunin keskiosassa 180 asteessa n. 30 minuuttia.
Anna jäähtyä ja nosta leivinpaperin avulla kakku vuoasta. Leikkaa jäähtynyt kakku paloiksi ja nauti hyvässä seurassa hyvällä mielellä!

 

Hanna
xoxoxo

Kommentit

Kommentointi