Hunajainen appelsiinikakku - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu

la 2. helmikuuta 2019 10.35.00

Hunajainen appelsiinikakku

Kakku hunajasta, appelsiinista, ruskistetusta voista ja inkivääristä…

 

Tämä kakku on amerikkalaistyylinen kuten bananabread. Kakku joka on jotain leivän ja kakun väliltä ja se maistuu ihanalta lämpimänä, kun sen päälle sipaisee hiukan aitoa voita sulamaan. Se maistuu yhtä hyvältä kahvin, maitokahvin ja teen kanssa ja vaikka olen vannoutunut Kahvi-Kaisa, söin sitä juoden sen seurana hyvin haudutettua teetä. Kakun päälle voi rohkea laittaa myös viipaleen hyvää juustoa.
Suolaisen ja makean liitto on aina houkutteleva!

 

Tällainen kakku on kiva brunssilla, työpaikan kahvihuoneen yllätyksenä kylmänä päivänä ja se mukava herkkupala illalla telkkarin äärellä. Se on myös kiva tuliainen – siksi leivoinkin kaksi kakkua ja tein ne pieniin Arabian puolen litran Uunikokki-vuokiin. Voitelin ja jauhotin vuoat huolellisesti ja kakut irtosivat niistä kauniisti. Paksu keraaminen vuoka paistaa kakun hyvin.

 

Kakkuun kannattaa käyttää ehdottomasti juuri itse puristettua appelsiinimehua, sen maku on paras ja raikkain. Koska kakkuun tulee myös raastettua appelsiinin kuorta, on luomuappelsiini paras valinta. Sekin kannattaa pestä hyvin kuumalla vedellä.

 

Sitruksien raastamiseen opin kotitaloustunnilla koulussa hyvän kikan. Ota pala leivinpaperia, kastele se ja paina raastinraudan päälle, siihen osaan, josta tulee hienoin raaste. (Ne kantikkaat reiät, joita on inhottavaa käyttää. Kun painat sitruksen siihen ja alat raastaa, jää raaste paperiin, josta se on helppoa kaapia käyttöön.)

 

Ruskistetun voin täytyy olla oikeaa voita. Siitä tulee ihana toffeen tai ehkä paahtuneen pähkinen maku. Voi ruskistetaan niin, että kylmä voi laitetaan kattilaan ja kattia liedelle. Kuumenna keskilämmöllä voita, kunnes se alkaa vaahdota ja sitten pikkuhiljaa tummua. Kun tuoksu on tumman pähkinäinen, on voi valmista. Mutta siinä täytyy olla tarkkana – palaminen on lähellä!

Kattilan pohjalle kertyy tummia murusia eli sakkaa, älä käytä sitä, käytä vain puhdas voi. (Itse kaadoin ensin voita varovasti toiseen astiaan ja kun vain vähän oli jäljellä kaadoin loput kulhoon teesiivilän kautta.

4,5 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjahetta

1 tl leivinsoodaa

2 tl jauhettua inkivääriä

1 tl raastettua appelsiinin kuorta

100 g voita ruskistettuna

2dl hunajaa

2 rkl appelsiinimehua

1,5 dl maitoa (käytin mantelimaitoa, mutta kaikki maidot käy)

2 kananmunaa

1 dl hienoa sokeria

 

Uuni 160 ° C

Kaksi pientä kakkuvuokaa tai yksi suurempi

 

Sekoita ensin yhteen vehnäjauhot, leivinjauhe, leivinsooda, inkivääri ja appelsiininkuoriraaste.

Kuumenna sitten voita keskilämmöllä pienessä kattilassa liedellä, kunnes se ensin alkaa vaahdota ja sitten muuttaa väriään ruskeaksi. Ole tarkkana, ettei voi pala. Se on valmista, kun se tuoksuu ihanasti pähkinäiseltä. Kaada voi kulhoon ja vältä kattilan pohjalle jääviä murusia. Lisää voin joukkoon hunaja, appelsiinimehu, maito, sokeri ja kananmunat. Vispaa seosta, kunnes seos on tasaista. Lisää sitten jauhoseos pikkuhiljaa varovasti, ettei tule klimppejä ja sekoita samalla taikina tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuihin ja jauhotettuihin vuokiin tai vuokaan. Paista kakkuja vuokien koosta riippuen 25-35 minuuttia tai enemmän jos vuoka on suuri. Peitä kakut paiston puolelssa välissä laittamalla niiden päälle kevyesti folio, ettei kakkujen pinta tummu liikaa. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos tulitikkuun jää taikinaa kakku ei ole kypsä.

Nauti mielellään lämpimänä tai lämmitettynä voin kanssa. Nam!

 

Iloa viikonloppuun!

xoxoxo

Hanna

Kommentit

Kommentointi