Intialaiset lihapullat ja raitakastike - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu

to 23. elokuuta 2018 10.08.00

Intialaiset lihapullat ja raitakastike

Broilerijauheliha on näppärä raaka-aine, jota olen käyttänyt aivan liian vähän. Halusin nyt kokeilla broilerinlihapullia intialaisin maustein. Jotta reseptistä tulisi mahdollisimman helppo maustoin massan valmiilla tikka masala -mausteseoksella. Ostin kaksi maustepussia, joista on siis oikeasti tarkoitus tehdä tikka masala kastiketta, ja käytin toisen pussin kastikkeeseen ja toisesta otin 2 ruokalusikallista mausteeksi pyörykkämassan maustamiseen. Maustepussit löytyvät kaupassa itämaisten valmiskastikkeiden kanssa samasta hyllystä.

Toki olisin voinut maustaa massan myös jeeralla, kanelilla, inkiväärillä, korianterilla, kardemummalla ja mustapippurilla, mutta jos kaapissa ei ole noita kaikkia, niin ajattelin, että maustepussin hankkiminen on helppo juttu ja saattaa innostaa tekemään näitä pulleroita helpommin kuin pitkä luettelo mausteita.
Tein pyöryköiden seuraksi raitakastiketta ja tarjolla oli myös mangochutneytä ja basmatiriisiä. Ja tietenkin se valmiista mausteseoksesta tehty kastike. En ikinä tee kastikkeita tai muutakaan mistään valmiista pusseista ja suhtauduin soosiin epäilevästi. Siksi tein sen kokonaan erikseen pannulla ja myös tarjoilin sen erikseen, mikä ei ole tietenkään ollenkaan oikeaoppista. Kastike oli ihan ok. Mutta sovelsin pussin ohjetta kyllä ihan reippaasti.

Pussissa lukee, että sen sisältö kaadetaan paistettujen broilerin suikaleiden joukkoon ja lisätään desi vettä ja sen jälkeen 2 dl smetanaa. Minä laiton pannulle voita ja öljyä, sekoitin rasvan joukkoon maustepussin siällön ja herättelin sen henkiin hiukan paistelemalla sitä. Sitten kaadoin sekaan 3 dl kuohukermaa, yhden sitruunan raastetun kuoren annoin kastikkeen kiehua hiukan kokoon ja sitten lisäsin 1,5 dl kreikkalaista jugurttia joukkoon. Kastike maistui perheelle hyvin.

Broilerinjauhelihan kanssa kävi niin, että olin ottanut kaupasta epähuomiossa yhden rasian broilerin- ja yhden kalkkunanjauhelihaa. Veikkaan ettei maussa tai koostumuksessa ole mitään eroa. 

Intialaiset lihapullat broilerinjauhelihasta

800 g jauhettua broilerin lihaa
2 dl korppujauhoja
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 kananmunaa
0,5 dl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori
2 rkl tikka masala –mausteseosta
2 valkosipulinkynttä raastettuna
2 tl suolaa
öljyä ja voita paistamiseen

Sekoita yhteen jogurtti, kanamunat ja korppujauhot ja anna turvota hetki. Lisää sitten joukkoon sitruunan mehu ja -raastettu kuori, suola ja mausteseos ja raastetut valkosipulinkynnet. Sekoita hyvin. Voit tehdä sen käsin tai tehdä koko taikinan yleiskoneella. Pyöritä taikinasta tasakokoisia palleroita öljytyin käsin ja paista niitä kymmenisen minuuttia öljyn ja voin seoksessa keskilämmöllä. Heiluttele pannua tiheään paistamisen aikana.

Tikka masla -kastike

Laita pannulle 1-2 rkl voita ja sama määrä öljyä. Lisää 1 pussillinen mausteseosta ja sekoita. Lisää 3 dl kuohukermaa ja sekoita hyvin vispilällä. Lisää joukkoon 1 sitruunan raastettu kuori ja anna kastikkeen kiehua hetki, että se paksuuntuu jonkin verran. Lisää sitten joukkoon 1,5 kreikkalaista jogurttia ja kuumenna.
Voit halutessasi myös lisätä mausteseoksen lihapullien joukkoon pannulle ja lisätä loput aineet kuten edellä.

Raitakastike

½ kurkku raasteena
1 porkkana raasteena
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 raastettu valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
½ tl chiliä
iso kourallinen silputtua tuoretta minttua
2 rkl sitruunan mehua

Sekoita kaikki aineet yhteen ja tarjoile kylmänä.

 

Hyvää! Nauti!

xoxox
Hanna

Kommentit

Kommentointi