Mausteinen salaatti porkkanoista, riisistä ja fetasta - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu

pe 9. elokuuta 2019 07.00.00

Mausteinen salaatti porkkanoista, riisistä ja fetasta

Oletko koskaan koittanut tehdä ruokaa mustasta riisistä? Sen koostumus on mehukas ja maku maukas, hiukan pähkinäinen ja lisäksi se on tavattoman kaunista. Sitä saa ostaa hyvin varustetuista tavallisista ruokakaupoista ja esim. Ruohonjuuresta. Minulta kysytään usein mitä hankin Saarenmaan ja Tallinnan reissuiltani – mustaa riisiä ainakin. En tiedä miksi olen alkanut ostaa sitä sieltä. Ehkä siellä tulee syynättyä kaupan hyllyjä enemmän kuin kotona ja siten musta riisi on tullut huomatuksi ja päätynyt myös ostoskassiin.

Tumma riisi on kotoisin Japanista, jossa sitä viljeltiin ainoastaan keisariperheen käyttöön, muille sen syöminen ei ollut sallittua ja niin se sai myös toisen nimensä ”kielletty riisi”.

Maukas tumma riisi, maustettujen porkkanoiden ja fetajuuston kanssa on ihana ruoka, jossa on paljon kuitua ja antioksidantteja.

Kun alat tehdä tätä ruokaa, huomioi, että musta riisi kypsyy noin 45 minuttia. Jos mustaa riisiä ei ole, ruuan voi valmistaa oikein mainiosti myös täysjyväriisistä.

Salaatti mustasta riisistä, porkkanoista ja fetasta

 

2 ½ dl raakaa mustaa riisiä tai täysjyväriisiä

5 isoa porkkanaa

1 ruukku korianteria (varret ja lehdet erikseen)

3 rkl öljyä

2 tl juustokuminansiemeniä (jeera)

2 tl korianterinsiemeniä kevyesti murskattuina

1 tl paprikajauhetta

½ + ½  tl kurkumaa

½ tl suolaa

mustapippuria myllystä

1 dl pinjansiemeniä

200 g fetajuustoa

 

Sitruunakastike

 

½ dl sitruunan mehua

1 rkl omenaviinietikkaa

2 tl hunajaa

3 rkl oliiviöljyä

 

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan ja lisää keitinveteen ½ tl kurkumaa.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Pese (ja kuori) porkkanat. Halkaise ne pituus suunnassa ja leikkaa sitten n. 1-15 cm lohkoiksi vinottain. Laita porkkananpalat kulhoon ja lisää joukkoon öljy, pieneksi hienonnetut korianterin varret, murskatut korianterinsiemenet, juustokumina, paprikajauhe, kurkuma, suola ja pippuri. Sekoita hyvin ja levitä sitten hyvin maustetut porkkanat uunipellille leivinpaperin päälle.

Paahda porkkanoita uunissa noin 20-30 min, välillä muutaman kerran käännellen, kunnes ne ovat pehmeät, mutta eivät löysät.

Tee sillä aikaa sitruunainen kastike. Laita kulhoon ensin sitruunan mehu ja etikka ja lisää hunaja. Sekoita kunnes hunaja on täysin liuennut liemeen ja lisää vasta sitten öljy hyvin sekoittaen.

Lisää kastike kypsän lämpimän riisin joukkoon ja lisää joukkoon paahdetut porkkanat.

Paahda pinjan siemeniä tovi kuivalla kuumalla pannulla ja lisää ne salaatin päälle. Silppua lopuksi pinnalle tuoreet korianterin lehdet.

Tarjoa salaatin kanssa fetajuustoa. Salaatti maistuu hyvältä sekä lämpimänä että kylmänä.

 

Ihanaa viikonloppua!

Hanna

xoxox

 

Kommentit

Kommentointi