Hannan mukana Keittiön kautta
Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.
joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu

Tässä raparperikakussa rapean toscakaton alla, hapokkaan raparperin seurana on aromaattista vadelmaa. Yhdistelmä on taivaallinen! Kakun voi koristella vielä syötävillä kukilla, joita luonto on nyt pullollaan. Käytä syreeninkukkia, pelargoneja, orvokkeja tai vaikka juhannusruusun terälehtiä.
Kakun pohja tehdään murotaikinasta, joka saa levätä jääkaapissa vähintään puoli tuntia, ennen kuin se kaulitaan piirakkavuokaan sopivaksi ja esipaistetaan. Ohje on sopivin 26 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Paistoin kuvan kakun pienemmässä, 22 cm vuoassa ja kakku onnistui hyvin, ainoastaan tosca oli paikoitellen hiukan turhan paksu.


Raparperia ja vadelmaa toscakuoren alla
Paistolämpötilä 170°C kuorrutus 225°C
Vuoka 26 cm
Murotaikina
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
hyppysellinen suolaa
1 kananmuna
0,5 rkl kylmää vettä tarvittaessa
Täyte
n. 500 g raparperinpaloja
300 g vadelmia
4 rkl perunajauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Tosca
200 g voita
200 g sokeria
200 g mantelilastuja
2 dl kuohukermaa
Tee ensin murotaikina. Sekoita ensin yhteen kaikki kuivat aineet, lisää sitten voi ja nypi taikina ryynimäiseksi, lisää sitten joukkoon kevyesti vatkattu kananmuna ja sekoita taikina turhia vaivaamatta tasaiseksi. Tarpeen vaatiessa lisää pieni tilkka jääkylmää vettä. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.
Valmistele irtopohjainen kakkuvuoka laittamalla sen pohjalle ja reunoille leivinpaperi.
Tee täyte. Leikkaa raparperit 1cm x 1cm mittaisiksi paloiksi. Halkaise tarvittaessa paksut varret. Jätä sivuun odottamaan.
Kauli murotaikina 3 mm paksuiseksi levyksi ja nosta taikina varovasti vuokaan. Taputtele taikina paikoilleen ja pistele pohja haarukalla. Laita leivinpaperi ja piirakkahelmiä tai kuivia herneitä pohjan päälle, jotta pohja ei liiku esipaiston aikana.
Esipaista pohjaa 175 asteessa 10 minuuttia.
Sekoita raparperikuutioiden joukkoon vadelmat, sokeri, kaneli, vaniljasokeri ja perunajauhot.
Poista piirakkahelmet ja kaada täyte murotaikinakuoren sisään ja paista piirasta 25-30 minuuttia. Tee sillä aikaa tosca.
Kaada kaikki ainekset pinnoitettuun kattilaan ja anna kiehua hiljalleen koko ajan sekoittaen, kunnes kuorrutus on kiehunut kokoon ja saanut kauniin värin.
Levitä kuorrute kakun päälle ja nosta uunin lämpötila 225 ja kuorruta kakkua viitisen minuttia, kunnes pinta on kauniin kullan ruskea.
Anna kakun jäähtyä puolisen tuntia vuoassa ja irrota vuoan reuna sitten varovasti ja anna kakun jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua. Koristele kukkasin.
