Tomaattikeitto tuoreista tomaateista - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu

la 19. elokuuta 2017 22.04.00

Tomaattikeitto tuoreista tomaateista

Vadillinen kypsiä tomaatteja - rakastan!

Olen hemmotellut itseäni syömällä kypsiä, tummanpunaisia, meheviä, napakoita, aromikkaita tomaatteja niin, että napa naukuu. Tämä on tomaattien aikaa. Pian ne muuttuvat taas oransseiksi ja mauttomiksi eikä niistä saa samaa iloa, kuin nyt. Kun onnisuu löytämään paikan, josta saa ostaa kypsiä luomutomaatteja, ei niistä yksinkertaisesti saa kylläkseen. Paras herkku kahvin kanssa on paahdettu leipä, sipaisu voita ja tomaatin viipale.

Keittoa varten tomaatitteja paahdetaan ensin uunissa timajim kanssa

Maku on tiivistynyt!

Kauppojen tomaatit, kuten melkein kaikki hedelmät mitä siellä myydään, ovat tarjolla raakoina. Mutta torilta saa myös kypsiä herkkuja. Ja myös melkein ylikypsiä, ja varsinkin nyt niitä kannattaa oikein tilata ja pyytää. Ja sitten keitellä ja grillailla niistä ylimaallisia herkkuja. Jos ylikypsiä tummanpunaisia tomaatteja ei ole saatavana, ei se mitään, hieno keitosta tulee joka tapauksessa, sillä sitä varten tomaatteja kypsytetään vähän myös uunissa. Mutta kannattaa siis valita keittoa varten kypsimmät yksilöt mitä löytää. Koolla, muodolla tai lajikkeella ei ole väliä. Tämä keitto on myös niin hyvää, että resepti kannattaa moninkertaistaa ja täyttää sillä pakastimen hyllyjä syksyn kylmiä iltoja silmällä pitäen.

Hannan tomaattikeitto on valmista!

Pari viipaletta maalaisleipää ja kotijuustoa tekevät ateriasta täydellisen.

On se muuten kumma, kuinka koulussa onnistuttiin pilaamaan monen ruuan maine. Minun aikanani tomaattikeittolautasen pohjalla oli myös puuroriisiä ja pinnalla keinui nakkimakkaran paloja. Minä en ollut moksiskaan. Söin liemen, se oli ok. Popsin nakit. Ja söin lopuksi sen riisin. Kaikkihan oli ihan ok juttuja, mutta koostumus näiden kolmen aineksen kesken sai monet ystävistäni vihaamaan tomaattikeittoa syvästi. Sääli, koska sehän on ihana ruoka, kun sen tekee oikein.

 

3-4 annosta

1 kg tomaatteja
3-4 rkl oliiviöljyä
3-4 timjamin oksaa
suolaa
mustapippuria
1 keskikokoinen sipuli
1 suuri valkosipulinkynsi
4 dl kanalientä
1 rkl sokeria
1 rkl balsamicoetikkaa
(½ dl kuohukermaa)

Leikkaa tomaatit puolikkaiksi ja laita puolikkaat leikkauspinta ylöspäin uunipellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja muutamia timjamin oksia. Laita tomaatit uuniin 200 asteeseen paahtumaan noin kolmeksi vartiksi.
Silppua sillä aikaa sipulit ja valkosipuli. Kuullota ne pehmeiksi kattilassa öljyssä.
Ota tomaatit uunista, poista timjamin oksat ja kaada kaikki muu kattilaan sipulien joukkoon. Soseuta keitto sauvasekoittimella aivan tasaiseksi tai kaada massa blenderiin, jos se sietää kuumaa seosta ja soseuta massa sillä. Kaada kaikki takaisin kattilaan ja lisää kanaliemi. Kuumenna keitto ja lisää joukkoon sokeri, tuoretta timjamia ja balsamico. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria ja halutessasi loraus kuohukermaa. Tarjoa keiton kanssa paahdettua, voilla voideltua maalaisleipää jonka päällä on muutama paksu viipale kotijuustoa (Valio Eila Kotijuusto) ja pirskottele keiton päälle vielä muutama tippa balsamicoa.


Kyllä on hyvää!

xoxox
Hanna

Kommentit

Kommentointi