Toscakakku - mainio herkku, joka sopii myös lahjaksi - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu

pe 16. marraskuuta 2018 12.14.00

Toscakakku - mainio herkku, joka sopii myös lahjaksi

Toscakakku on kakkumaailman klassikko. Jostain kumman syystä joku kutsuu sitä toscapiirakaksi, vaikka ei sillä kyllä ole mitään tekemistä piiraan kanssa. Kakku mikä kakku. Se on siitä hauska leivonnainen, että se säilyy herkullisena hyvin muutamia päiviä ja oikeastaan vielä kuivanakin se on hyvää. Mutta ei se yleensä ehdi kuivua, ennen kuin se on kadonnut tarjoiluvadilta parempiin suihin.

Jos haluaa vähän ekstraa sen kanssa voi tarjota pallon vaniljajäätelöä, mutta ei se sitä vaadi. Jos leipoo toscakakun suorakaiteen tai neliön muotoiseen vuokaan, siitä voi leikata pieniä leivoksia terävällä veitsellä. Pienet suupalan kokoiset toscat sopivat hyvin glögipartyihin tarjottaviksi ja toscakakku on myös mukava joulunajan lahjakakku. Minulla oli tapanani viedä kakkuja aina lahjaksi koulun ja päiväkodin keittiöihin vähän ennen joulua. Ajattelin, että ne ihanat ihmiset ruokkivat koko vuoden mun lapsia ja ansaitsevat kahvihetken, jonne joku muu on leiponut kahvileivän.

Toscakku
75 g voita
2 munaa
1,5 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kermaa tai maitoa

Kuorrute
100 g voita
1 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maitoa
100 g mantelilastuja

vuoka 22 cm ∅
uuni 175°n. 30 min

Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää seokseen jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, sulatettu voi ja neste. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista kakkua n. 30 min 175 asteisessa uunissa.

Tee sillä aikaa kuorrutus. Paahda mantelilastuja kuivalla pannulla, kunnes ne saavat aavistuksen väriä pintaansa. Ole varovainen, ne palavat helposti. Sekoita kaikki aineet, voi, sokeri, jauhot, neste ja paahdetut mantelilastut yhteen kattilassa. Lämmitä seosta koko ajan varovasti sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu hiukan. Seos ei saa kiehua. Levitä seos lähes kypsän kakun päälle ja paista kakkua vielä n. 10 minuutia, kunnes sen pinta on kauniin kullan ruskea.
 

Herkkuhetkiä kaikkiin kahvipöytiin!

xoxo
Hanna

Kommentit

Kommentointi