Upea sitruunajuustokakku - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu

pe 29. marraskuuta 2019 16.13.00

Upea sitruunajuustokakku

Ihana, mehevä ja raikas juustokakku on suussa sulava herkku juhlapöytään. Valmista kakku edellisenä päivänä, että se ehtii jäähtyä kunnolla. Koristelin kakun pehmeällä marengilla, sokeroiduilla sitruunaviipaleilla ja mustikoilla. Ihanaa tuli!

 

Sitruunajuustokakku, marenkikuorrutus ja karamallisoidut sitruunaviipaleet

 

 

240 g Digestive-keksejä

½ dl   sokeria

85 g   sulaa voita

 

 

900 g  Maustamatonta tuorejuustoa (käytin Philadelphiaa)

2 ½ dl sokeria

2 rkl   jauhoja

 

120 g smetanaa

0,5 dl sitruunana mehua

2 tl sitruunanan kuorta

1 tl vanilja esanssia

 

4 isoa kananmunaa

 

Pohja

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen ja vuoraa 23 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka leivinpaperilla. Saat leivinpaperisuikaleet pysymään vuoassa paikoillaan, kun sipaiset reunoihin ensin vähän rasvaa. Se kiinnittää paperin hyvin paikoilleen.

Murskaa keksit muruiksi joko monitoimikoneessa tai vaikka kaulimella rullaamalla. Sekoita murujen joukkoon voisula ja sokeri. Paina seos kakkuvuokaan ja puoleen väliin vuoan reunoja. Voit käyttää apunasi tasapohjaista ja reunaista lasia tai mukia. Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Ota vuoka pois uunista ja anna pohjan jäähtyä ennen kuin lisäät täytteen.

 

Täyte

Sekoita vispilällä tai monitoimikoneen kulhossa yhteen tuorejuusto, sokeri ja jauhot. Lisää joukkoon smetana, sitruunan mehu ja –kuori, sekä vanilja. Sekoita hyvin.

Lisää sitten joukkoon yksi muna kerrallaan ja sekoita hiukan ennen kuin lisäät seuraavan munan. Vatkaa täytettä vain sen verran, että seoksesta tulee tasainen. Älä ylivatkaa. Liika vatkaaminen tuo seokseen liikaa ilmaa, joka rikkoo kakun pinnan.

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja siloita pinta. Paista kakkua n. 45-55 minuuttia, kunnes kakun reunat ovat kypsät. Kakku saa olla aavistuksen löllyvä keskeltä n 10 cm alueelta.

Kakku hyytyy napakaksi, kun se jäähtyy. Jos sitä paistaa liikaa, sen pinta krakeloituu.

Anna kakun jäähtyä huoneen lämpöön ja jäähdytä sitä sen jälkeen jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

 

Kuorrutus

2 dl hienoa sokeria (mielellään erikoishienoa)

3 kananmunan valkuaista

1 tl maissitärkkelystä (Maizena)

 

Laita kaikki ainekset metallikulhoon tai kattilaan ja se edelleen vesihauteeseen.

(Vesihaude – laita kattilaan vettä ja kattila liedelle. Laita päälle toinen kattila tai metallikulho ja päällimmäiseen kulhoon munanvalkuaiset, sokeri ja Maizena. Anna vede kattilassa vain juuri ja juuri kiehua, jos sitäkään. Ja vettä saa olla vain sen verran, ettei sen pinta kosketa kulhon pohjaa. Tämä on tärkeää siksi, etteivät valkuaiset ala kypsyä. Jos ne kypsyvät marengista tulee klimppistä eikä silkin sileää. Siirrä kattila välillä pois liedeltä, jos tarve vaatii.)

Vatkaa seosta sähkövatkaimella 3-5 min. kunnes sokeri on kokonaan liuennut. Siirrä sitten kulho pois liedeltä ja vatkaa marenkia voimakkaasti vielä 5-7 minuuttia, kunnes marenki on sileää, silkkistä, piukkaa ja siitä muodostuu pysyviä huippuja.

Siirrä marenki muovipussiin ja pursota siitä koristeet kakulle. Koristeet pysyvät hyvinä muutaman päivän ajan.

 

 

Karamellisoidut sitruunan viipaleet

 

2 ½ dl hienoa sokeria

1 vastapuristettu sitruunanmehu

2 ohuiksi viipaleiksi leikattua sitruunaa

 

Käytä mieluiten luomusitruunoita. Sivele leivinpaperiarkki ohuesti auringonkukkaöljyllä ja laita odottamaan.

Pese ja kuivaa sitruunat hyvin ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Laita sokeri, sitruunan mehu ja sitruunan viipaleet laakeaan kattilaan. Kuumenna seos kiehumispisteeseen ja anna seoksen kiehua keskilämmöllä 5-10 minuuttia. Sekoita säännöllisesti. Nosta läpikuultaviksi muuttuneet sitruunanviipaleet öljytylle leivinpaperille ja anna niiden kuivua. Jos haluat myös muutamia tummiksi karamellisoituneita sitruunoita, pyyhi pannu puhtaaksi sokerista ja laita muutamia sitruunoita takaisin pannulle paahtumaan noin minuutiksi tai kunnes ne saavat sopivasti väriä. Säilytä huoneenlämmössä ja koristele jäähtynyt kakku sitruunan viipaleilla, marengilla ja tuoreilla marjoilla.

 

Ihania herkkuhetkiä!

Hanna

xoxox

 

Kommentit

Sitruunakakun jauhot

Hei, kakun täytteeseen voi laittaa vehnäjauhoja.

Topi-Keittiöt - ke 4. joulukuuta 2019 08.26.28

Joo, onko väliä mitä jauhoja?

Kiinnostaisi tietää, onko väliä laittaako esim. perunajauhoja, vehnäjauhoja vai grahamjauhoja?

Ylimalkaista - ti 3. joulukuuta 2019 21.21.03

Mitä jauhoja?

2rkl mitä jauhoja? T.Jauhopeukalo

J.Peukalo - ti 3. joulukuuta 2019 17.06.43

Kommentointi