Kantarellimuhennos Hannan tapaan - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

la 11. elokuuta 2018 10.04.00

Kantarellimuhennos Hannan tapaan

Kantarellimuhennos

 

Lapsuuden sieniretket olivat syksyn parhaita hetkiä. Metsään mentiin koko perheen voimin ja mukana oli eväät. Isä opetti tuntemaan sienet ja tietenkin parhaat löydöt olivat keltaisena hehkuvat kantarellit. Vaikka parasta herkkua oli minusta kyllä sekasienistä tehty soosi tai pihveinä paistetut lampaankäävät. Saa nähdä millainen tämän syksyn sienisadosta tulee. Nyt jääkaapissa oli kuitenkin Saarenmaan tuliaisina reilu pari litraa kantarelleja odottamassa pannulle pääsyä.
Nykyään paistan, varsinkin pienet kantarellit, mieluiten rapeiksi ja syön ne kalan kanssa, mutta kaikki kolme tytärtäni rakastavat kantarellikastiketta joka on tehty kermaan. Kastike on alun perin ollut äidin oppinen mukaan valmistettu, mutta olen lisännyt siihen oman pikku juttuni. Lisään kastikkeeseen aavistuksen tuoretta, raastettua valkosipulia ja silputtua tuoretta rosmariinia tai timjamia.

Tavallaan ohjeen antaminen on vähän mahdotonta, koska oikeasti jos tahtoisi antaa kunnon ohjeen kaikki mitat pitäisi olla painoina ja olen huomannut, että kaikilla lukijoillani ei ole talousvaakaa, joten on käytettävä vetomittoja. Muutenkin mausteiden määrien antaminen on vähän niin ja näin, täytyy maistella. Kannattaa aina laittaa ensin hiukan ja sitten lisätä. Esimerkiki suolan lisääminen on makuasia ja tähän muhennokseen tulee vielä soya-kastikettakin, joka on suolaista, joten varovasti suolapurkin kanssa!
Suolalaaduissakin on eroja. En koskaan käytä Pan suolaa, se on kitkerää. Suosin merisuolaa, ruususuolaa ja pöydällä Maldon suolaa, ne maistuvat hyviltä.

Mutta sitten ohjeeseen. Minulla oli reilu pari litraa sieniä ja tein siis muhennosta, en kastiketta. Muhennos on ruoka sellaisenaan perunoiden ja vaikka mummonkurkkujen kanssa tarjottuna. Mutta jos sieniä on vähemmän, voi muhennosta tarjota erinomaisen hyvin myös pihvien, jauhelihapihvien tai kalan lisukkeena. Silloin riittää vähempikin määrä. Ohjeen määrät voi hyvin puolittaa. Muhennoksen voi tehdä muistakin sienistä samalla ohjeella.

Kantarellimuhennos 

n. 2 l kantarelleja
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl voita
1 sipuli silputtuna
1 rkl rypsiöljyä
6 dl kuohukermaa
1 rkl soyaa
1 (luomu) sitruunan kuori
2 rkl sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia tai timjamia
1 valkosipulin kynsi

Puhdista huolellisesti kaikki hiekka sienistä ja pilko ne pienemmiksi. Peukalonpään ja vähän suuremmatkin sienet tykkään jättää kokonaisiksi.
Laita pannulle öljy ja voi ja kuumenna kunnes voi on sulanut. Lisää sienet pannulle ja paistele niitä keskilämmöllä tai aavistuksen kuumemmalla, kunnes sienistä on kiehunut neste pois. Siirrä sienet syrjään odottamaan.
Laita pannulle 1 rkl öljyä ja hauduta sipulia, kunnes se on pehmeää ja läpikuultavaa jalisää sitten sienet pannulle. Paistele tovi. Sieniin saa tulle vähän rapeuttakin, mutta varo polttamasta niitä.
Lisää puolet kermasta pannulle ja anna kiehahtaa. Lisää soya, vähän suolaa, jauha joukkoon tuoretta mustapippuria ja silppua joukkoon joko rosmariini tai timjami.
Raasta joukkoon vielä yksi valkosipulin kynsi, (luomu) sitruunankuori ja purista sekaan sitruunanmehua ja 1 tl sokeria sekoita. Lisää kermaa ja anna kiehahtaa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

 

Herkkuhetkiä ruokapöytään!

xoxoxo
Hanna

Kommentit

Kommentointi