Kolme ihanaa kylmää keittoa kuumiin kesäpäiviin - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 20. heinäkuuta 2018 09.56.00

Kolme ihanaa kylmää keittoa kuumiin kesäpäiviin

Avocadokeitto, kurkkukeitto ja mansikka-kookoskeitto - ihania kaikki!

Kuumien, aurinkoisten päivien parhaat ateriat syntyvät nopeasti, ilman että liesi lämmittää jo ennestäänkin kuumaa keittiötä. Kylmä keitto on ihana raikas ruoka kuumana päivänä. Ne sopivat myös alkupaloiksi ympäri vuoden. Tein kolme ihanaa kylmää keittoa – yhden avocadosta, yhden kurkusta ja yhden mansikasta. Ihania makuja ja juuri sopivaa syötävää näihin lämpimiin päiviin.
Kaikki keitot valmistuvat blenderissä ja homma käy nopeasti, kun ottaa kaikki aineet valmiiksi esille. Itselläni on joskus se tapa, että haen yhden asian kerrallaan kaapista ja se on kyllä hidasta ja aikamoista hyörinää. Toinen juttu kylmien keittojen tekemisessä on kylmät raaka-aineet. Eli kaikki kannattaa jäähdyttää jääkaapissa jo valmiiksi, niin soppa on nopeammin syötävissä.

Mansikkakeitto on mielestäni parasta mitä olen tänä kesänä syönyt! Kookos sopii mansikan kanssa niin mielettömän hyvin. Keiton tekemisessä on kaksi tärkeää niksiä.
Olen huomannut, että mansikoissa on usein hiekkaa, joten sileään keittoon ne kannattaa pestä, ettei hampaissa narsku. Paras tapa pestä mansikat, on täyttää suuri kulho jääkylmällä vedellä ja kaataa mansikat sinne, huljutella niitä varovasti vedessä ja sitten nostella marja pois vedestä. Jos marjat pesee valuttamalla vettä siivilässä olevien marjojen päälle, osa hiekasta jää niihin kiinni.
Toinen niksi on kookosmaidon käyttö. Reseptiin tarvitaan kookoskermaa, jota saa kyllä ostaa valmiina kaupasta, mutta meidän kaupassa sitä ei tällä kertaa täällä ollut. Laitoin kookosmaitopurkin jääkaappiin, jolloin purkkiin jähmettyy paksu kerma pinnalle ja kirkas neste jää purkin pohjalle. Useinhan se on näin aina kun kookosmaitopurkin avaa, mutta jäähdytys varmistaa asian. Reseptiin käytetään vain paksu jähmettynyt osa, jonka saa helposti lusikoitua purkista. (Siitä saa muuten myös tehtyä kookoskermavaahtoa sähkövatkaimella)

Kurkkukeitto


Kun kylmiä keittoja valmistaa, on hygienia tärkeää, varsinkin kesäkuumalla tietenkin. Siksi kaikki vihannekset kannattaa pestä, vaikka ne kuorittaisikin. Jos pinnalla on epäpuhtauksia ne siirtyvät vihanneksia käsiteltäessä ruokaan.

Avocadokeitto - kuin samettia!


Ja sitten resepteihin!

Kylmä mansikka-kookoskeitto
neljälle

1 kg mansikoita
2,5 dl maustamatonta jugurttia
1 dl vasta puristettua appelsiinimehua
1 rkl sitruunamehua
4 rkl sokeria
1 dl kookoskermaa
2½ tl vaniljaa
1 tl raastettua inkivääriä
1/2 tl kanelia

Laita kaikki ainekset mahdollisimman kylminä tehosekoittimeen ja pyöräytä keitto sileäksi. Jäähdytä keitto jääkaappissa aivan kylmäksi. Tarjoan lisänä mintunlehtiä, appelsiinin kuorta ja kookos- tai kermavaahtoa.

Kylmä kurkkukeitto
neljälle

5 dl kreikkalaista jugurttia
½ Knorr Fond Du Cheff vihannesliemivalmistetta tai vajaa 1 rkl Touch of Taste kasvisfondia

2 kurkkua pestynä ja kuorittuna
2 kevätspulia tai vastaavaa
2 rkl tilliä
2 rkl persiljaa
4 tl sitruunanmehua
2 tl suolaa

Laita hyvin pestyt, pilkotut ja hyvin jäähdytetyt ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä sileä keitto. Koristele tilli ja sipulisilpulla.

Kylmä avocadokeitto
2 annosta tai 4 alkukeittoa

½ kurkkua
1 avocado
1 pieni sipuli
2 rkl maustamatonta jugurttia
2 rkl silputtua minttua
4 tl limetinmehua
suolaa
mustapippuria
1 tl juustokuminaa

Pese, kuori ja palottele kurkku. Koverra avocadosta sisus, silppua sipuli ja laita kaikki ainekset tehosekoittajaan pyöräytä sileä massa ja jäähdytä keitto jääkaapissa. Koristele syötävillä kukilla, mintunoksilla tai retiisinviipaleilla.

 

Aurinkoa!

xoxox
Hanna

Kommentit

Kommentointi