Mustikka-mozzarellasalaatti - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu
Tagit: mozzarella, salaatti,

pe 7. joulukuuta 2018 12.45.00

Mustikka-mozzarellasalaatti

Itsenäisyyspäivänä syötiin juhlaruokaa ja muutenkin tämä joulukuu on herkuttelun aikaa, joten välillä maistuu ihana raikas salaatti tosi hyvältä ja tervetulleelta.

Perinteinen tomaatti, mozzarella, basilika eli caprese-salaatti saa kivaa makeutta ja kauniin värin, kun siihen lisää pensasmustikoita. Mutta kaikkein tärkeintä tässä salaatissa on että kaikki raaka-aineet maistuvat hyviltä. Kalsea, kylmä ja raaka tomaatti yhdistettynä huonoon mozzarellaan ja nahistuneeseen basilikaan höystettynä huonolla öljyllä ei tuota hyvää makuelämystä ja iloa.

Kirsikkatomaatit ovat mielestäni harvoin hyviä talvella, mutta miniluumutomaatit ovat. Mutta niitä ei saa säilyttää jääkapissa, vaan huoneenlämmössä. Tuore puska basilikaa kannattaa kääriä kaupassa paperiin, ettei se palellu kotimatkalla ja oliiviöljyn täytyy maistua hyvältä, ei kitkerältä eikä happamalta, vaan ihanalta.

Ja sitten se mozzarella. Mozzarellaa tehdään sekä puhvelin- että lehmänmaidosta. Maussa ei ole suunnatonta eroa, mutta sillä on, käytetäänkö pötkömozzarellaa tai samanlaista, kuivaa mozzarellaa, joka myydään nesteessä. Se on kumista ja mautonta ja sopii pizzaan ja munakoisopaistokseen erinomaisesti, mutta capreseen se ei sovi, vaikka sitä valitettavan usein siihen käytetään.
Mistä sen hyvän mozzarellan sitten löytää? Todella hyvä ja ihana mozzarella on pahvirasiassa myytävä Pirkka Parhaat Mozzarella di Bufala Campana.

Jos haluaa lisätä salaattiin leipäkuutioita, ne kannattaa paahtaa tai paistaa itse. Valmiina myytävät korput eivät ole kuin kurjia kovia kiusankappaleita siellä salaatissa.

Salaatin päälle voi valuttaa kastiketta, mutta itse suosin helpompaa tapaa. Ripottelen salaatille hiukan sormisuolaa ja hyvää öljyä – siinä se. Jos tyttäreni Carolina on syömässä, salaatti tarvitsee myös suihkauksen etikkaa. Itse en siitä niin välitä, mutta muutama tippa vasta puristettua sitruunaa raikastaa ruoan kuin ruoan. Ja lopuksi tietenkin vielä pari kierrosta mustapippuria myllystä.

Caprese mustikoilla
500 g kypsiä miniluumutomaatteja
2 palloa mozzarellaa
2 dl pensasmustikoita
Kourallinen basilikaa
2 viipaletta maalaisleipää
Voita
Oliiviöljyä
Sormisuolaa

Leikkaa leipäviipaleista reunat pois ja kuutioi viipaleet. Kuumenna voi paistinpannussa ja paista leipäviipaleet kullanruskeiksi ja rapeiksi.

Laita tarjoiluvadille pestyt ja puolitetut tomaatit. Revi mozzarella paloiksi ja lisää salaattiin. Lisää myös pestyt mustikat ja paistetut leipäkuutiot. Silppua joukkoon basilika ja ripottele salaatille hiukan sormisuolaa, jauha mustapippuria ja lisää hyvää öljyä. Siinä se!

Hyvää viikonloppua!
Hanna

Kommentit

Kommentointi