Nyhtölihaa kiireisiin päiviin - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 8. joulukuuta 2017 22.33.00

Nyhtölihaa kiireisiin päiviin

Helpoin ruokalaji kiireeseen on nyhtöliha. Se valmistuu aivan itsekseen uunissa sillä aikaa, kun vetelet kaikessa rauhassa sikeitä omassa sängyssäsi.
Nyhtölihabuumi taisi tulla ja mennä jo, mutta minä taapertelen täältä vähän jälkijunassa. Näin jonkun kuvan siitä ja alkoi tehdä hurjasti mieli tehdä sitä. Nyt lihaa on hautunut uunissamme jo kolme kertaa. Ei voi olla helpompaa, kuin ladata luiset lihapalat pataan, kaataa päälle lihalientä tai vettä ja mausteita, pistää kansi päälle ja tuupata pata uuniin puoleksi vuorokaudeksi. Nukkumaan mennessä uuniin ja herätessä pois. Uunin lämpö sata astetta. Siinä se resepti on. Lopuksi vain otetaan lihoista luut ja kalvot irti ja nyhdetään liha suikaleiksi kahdella haarukalla. Liemi siivilöidään ja kaikki siivilään jäänyt heitetään pois, liemi säästetään.

Kahdentoista tunnin jälkeen

 

Ostin kaupasta kotimaista karitsan lihaa. Karitsat olivat laiduntaneet koko kesän saaressa, joten liha on käytännössä luomulihaa. Se oli huippu hyvää. Tein samaa ruokaa toisenkin kerran, mutta kolmannella kerralla karitsa oli loppu ja tein saman naudasta ja hyvää sekin oli.
Nyhtöliha maistuu hyvältä perunamuusin kanssa, mutta tein muusin, jossa oli puolet valkoisia papuja ja puolet pottuja. Tosi hyvää! Maustoin sen valkosipulilla ja suolalla. Lisänä tarjosin vielä paahdettuja ruusukaaleja cashewpähkinöiden kanssa. Eipä jäänyt nälkä…
Nyhtöliha on loistavaa leivän päällä. Leivälle voi ripotella vähän granaattiomenan siemeniä lisäksi.
Näin joulun aikaan, kun on vähän kiireitä, nyhtöliha on näppärä ruoka. Se valmistuu itsestään ja kukin voi tehdä itselleen hyvät leivät, kun on syömisen hetki.

Nyhtöliha
Määrät voi määritellä itse sen mukaan paljonko syöjiä on. Minulla lihaa oli 1,5 kg ja siitä tuli 8-10 annosta. Lihaa kannattaa valmistaa enemmän kuin yhdelle aterialle, koska se taipuu moneen ruokaan. Vaikka tacojen täytteeksi.

1,5 kg luista naudan tai karitsan lihaa, esim. etuselkää tai lapaa
vettä
2-3 rkl lihafondia
2 tl suolaa
8-10 kokonaista maustepippuria
2 laakerin lehteä
2-3 sipulia puolikaina
6-8 valkosipulin kynttä

Laita lihat pataan ja ripottele päälle suola ja mausteet. Lisää puolitetut sipulit ja kuoritut valkosipulin kynnet. Kaada päälle vettä niin että lihat peittyvät. Lisää liemifondi ja peitä pata kannella. Laita pata hautumaan 100 asteiseen uuniin kahdeksitoista tunniksi.
Ota hautuneet lihapalat padasta ja poista luut sekä lihaskalvot. Nyhdä liha suikaleiksi kahden haarukan avulla.
Siivilöi liemi ja heitä siivilään jääneet vihannekset ja mausteet pois. Keitä lientä kattilassa kunnes se tiivistyy jonkin verran. Maista tarvitseeko liemi suolaa.
Laita nyhdetty liha kasariin ja kaada joukkoon hiukan lientä. Kuumenna ja nauti peruna- tai perunavalkopapumuusin kanssa.
Säästä liemi ja käytä sitä kastikkeisiin.

 

Hanna
xoxoxo

Kommentit

Kommentointi