Pihlajasaaren karitsapata - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 2. marraskuuta 2018 10.34.00

Pihlajasaaren karitsapata

Syksy ja talvi on pataruokien aikaa. Marraskuun toisena sunnuntaina, joka tänä vuonna on 11.11. vietetään isänpäivää. Oma isäni piti paljon pataruuista, varsinkin osso buccosta, appeni yksi lempiruoka oli karjalanpaisti. Muistan hyvin, kuinka se sattui olemaan ensimmäinen ruoka, jota hänelle valmistin. Jännitin tietysti kovin, mahtaako se maistua. Ja maistui se, juttu meni ihan maaliin ja siitä tuli tietysti hirveän hyvä mieli. Hän oli syntynyt marraskuussa ja nyt näin pyhäinpäivän aattona muistelin häntä ja isääni kun tein muhevan pataruuan karitsan lihasta.

Resepti on uudesta keittokirjasta, Suuri suomalainen keittokirja, jonka on toimittanut Manne Stenros. Kirja on ihan huippu ja sopii hyvin isänpäivälahjaksi, joten tässä padassa yhdistyy nyt moni asia. Juhlaruoka pyhäinpäivään tai isänpäiväksi, isät ja hieno kirja.

Paksussa opuksessa on lähes 500 sivua ja n. 250 reseptiä, jotka on kerätty ympäri Suomea. Tosi houkutteleva kirja, jossa Reseptien lisäksi esitellään eri maakuntien ruokahistoriaa ja kaunista luontoa.

Tein kirjasta Pihlajasaaren karitsapataa. Lähikaupasta sain karitsan lapaa kuutioituna. Reseptissä on 1-1 ½ kg karitsan lihaa luilla, mutta otin 2 kg. Kun pataa haudutetaan uunissa kolme tuntia, kannattaa padan olla täynnä. Lisäsin myös hiukan enemmän nestettä, mutta muutoin noudatin ohjetta orjallisesti.
Ohjeessa on 2 dl punaviiniä, laitoin neljä ja käytin ruokakaupasta saatavaa viiniä, jonka alkoholiprosentti on 5,5. Pata maistuu ihanalta samoin kuin sen seuraksi ehdotetut porkkanat.

Pihlajasaaren karitsapata

1-1 ½ kg karitsanlihaa luilla (laitoin 2 kg)
(lapapaloja, niskakiekkoja tai paistiviipaleita)
5 tuoretta tomaattia
4 sipulia
1 tlk tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä (laitoin kuusi)
2 dl punaviiniä (laitoin 4dl – kolme olisi ehkä riittänyt)
suolaa ja mustapippuria
tuoretta persiljaa
2 rkl maissijauhoja suurustamiseen (laitoin 4)

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Nosta lihat huoneen lämpöön. Palottele tomaatit, sipulit ja valkosipulinkynnet. (Lohkoin tomaatit ja sipulit reilun kokoisiksi veneiksi)
Ruskista lihat kuumassa padassa ja nosta sivuun odottamaan. (Kannattaa tehdä pienissä erissä)
Laita tomaatit, sipulit, valkosipuli, punaviini ja tomaattimurska pataan. Mausta ja suurusta.
Nosta lihat pataan Lisää nestettä tarvittaessa niin, että lihat peittyvät. Peitä kannella ja nosta pata uuniin kolmeksi tunniksi. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

Lisäkeporkkanat

Pieniä porkkanoita
Oliiviöljyä
Nokare voita
Suolaa
Mustapippuria
Tuoretta ruohosipulia
Tuoretta persiljaa

Pese porkkanat huolellisesti ja poista kannat. Kuumenna pannu ja lisää porkkanat sekä oliiviöljyä ja nokare voita. Paista porkkanoita miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla, tuoreella ruohosipulilla ja persiljalla.

Kommentit

Kommentointi