Runebergintortut kinuskisydämellä - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 24. tammikuuta 2020 09.28.00

Runebergintortut kinuskisydämellä

Runebergintortut on niin ihania, että niitä voisi syödä vaikka joka päivä. Mutta pettymys on kamala, jos ostaa sellaisen kahvilassa eikä se olekaan oman maun mukainen versio. Minä pidän kuivista versioista. Yleensäkin kuivat kahvikakut ovat mieleeni. Kun niiden kanssa nauttii kupillisen mokkaa, tulee nautinnosta aivan täydellinen.

Kahvikakku tai runebergintorttu saa olla kuiva, mutta ei rutikuiva eikä se saa olla mauton. Siinä on vinha ero. Olen leiponut tuhansia runebergintorttuja ja tänä vuonna halusin keksiä niihin jonkun uuden jutun. Pidän perinteisestä muodosta, joten siihen en halunnut missään nimessä koskea. Kostutusta voi olla mutta hillitysti. Mietin kaikenlaisia ideoita myös ääneen ja istuessani sisareni Ritvan luona lounaalla lankoni sen keksi – kinuskia! Niinpä leivoin meidän perinteiset runebergit ja yllätin ne pursottamalla niiden sisään kinuskikastiketta. Ajatus vadelmahillosta johon yhdistyy kinuskin maku, oli aivan huippu. Mutta torttu yllätti toisella tavalla. Kinuski ei oikeastaan maistu kinuskilta siellä sisällä, vaan se kostutti tortun pehmeästi ja miellyttävästi niin, ettei leivonnaisen koostumuksesta tullut ikävän puuromainen. Käytin aivan tavallista valmista kaupan kinuskikastiketta. Jos keittäisin kinuskin itse, voisin tehdä siitä paksumpaa ja toffeemaisempaa ja silloin torttuun voisi pursottaa selvästi erottuvan kinuskisydämen.

Toki nämä tortut toimivat ihan sellaisinaan, jos haluaa nauttia perinteisiä torttuja.

Runebergin tortut, n. 12 kpl vuokien koosta riippuen

Uunin lämpötila 170° 15-20 min vuokien koosta riippuen

 

 

200g voita

1 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

1,5 dl mantelijauhetta

1 dl jauhettuja piparkakkuja (voi vaihtaa korppujauhoihin)

2 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

½ tl jauhettua inkivääriä

1,5 dl kuohukermaa tai turkkilaista jogurttia

 

Tortun keskelle: 

Kinuskikastiketta

 

Koristeluun:

vadelmahilloa

Valkoista sokerikuorrutetta

Uunin lämpötila: 

170°


 

Voitele ja korppujauhota runebergintorttuvuoat tai metalliset muffinivuoat hyvin. Voit tehdä tortut myös paperisiin tai pahvisiin muffinivuokiin. (Niitä ei voidella)

 

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöiset kanamunat voivaahtoon yksi kerrallaan samalla hyvin vatkaten.

 

Yhdistä loput kuivat aineet keskenään ja lisää ne taikinaan vuorotellen kerman tai jogurtin kanssa. Sekoita hyvin, mutta vain sen verran, että taikina on tasainen.

 

Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikina vuokiin. Jätä vuokiin noin 1/3 nousuvaraa. Voit täyttää vuoat myös lusikalla, mutta pursottaminen on helpompaa. 

 

Paista torttuja noin 15-20 minuuttia 170 asteessa uunin keskiosassa. 

 

Anna valmiiden torttujen jäähtyä hetki ja kumoa tortut ritilälle.

 

Pursota jäähtyneiden torttujen sisään kinuskikastiketta pursotinpussista, jossa on terävä täyttötylla.

 

(Jos et halua laittaa torttuihin kinuskia, vaan kostutat ne mieluummin perinteisellä tavalla tee näin: yhdistä 1 rkl sokeria ja 2 rkl punssia, konjakkia tai mantelilikööriä sekä 2 rkl kuumaa vettä ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Valele torttuja liemellä ja anna maustua mielellään yön yli, mutta ainakin muutamia tunteja. 

 

Pursota tortun päälle sokerikuorrutteella rengas ja anna sen kuivua. Tiputa renkaan keskelle vadelmamarmeladia. Jos haluat tehdä sokerikuorrutteen itse, sekoita desilitraan tomusokeria pari teelusikallista kylmää vettä.

 

Ihania herkkuhetkiä!

xoxoxo

Hanna

Kommentit

Kommentointi