Samettinen kukkakaalikeitto - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 21. syyskuuta 2018 10.18.00

Samettinen kukkakaalikeitto

Syksyllä on niin ihania vihanneksia, että on fiilis, ettei voi muuta syödäkään. Torit ja vihannestiskit kaupoissa on oikeaa silmäkarkkia alusta loppuun.
Olen lapsuudenkodissani tottunut aika erilaiseen ruokavalioon, kuin millaista nyt noudatan. Kermaa käytettiin kotona paljon, mutta nykyään koetan saada aikaan yhtä pehmeää, kermaista ja ihanaa ruokaa ilman sitä.
Nyt onnistuin tekemään kukkakaalikeittoa, joka on täyteläistä, kermaista ja ihanaa, ilman kermaa.
Keittoon tulee kukkakaalin lisäksi mm. keitettyä quinoaa, cashewpähkinöitä, valkosipulia ja hummusta.
Kukkakaalia paahdetaan uunissa ja sillä aikaa kypsyy quinoa ja pähkinät turpoavat. Keitto valmistuu puolessa tunnissa. Eli helppo homma! Hummuksenkin ostin valmiina kaupasta, vaikka hiukan epäilin, onko se hyvää valmiina, mutta se oli tosiaan maukasta ja samettista. Merkki Baba hummus ja löytyi ihan tavallisen lähimarketin hyllystä, tuorejuustojen läheltä. Keittoa maustetaan mm. misotahnalla ja sekin löytyi marketin hyllystä korianteri ja sitruunaruohotahnojen läheltä.

Uuniin menossa

Paahdetut kukkakaalit, perunat ja valkosipuli

Nam miten hyvää!

 

Samettinen kukkakaalikeitto
Neljälle

1,5 dl cashewpähkinöitä liotettuina
1 kukkakaali
1-2 perunaa
1 kokonainen valkosipuli
2 rkl öljyä
1,5 dl hummusta
1,5 dl keitettyä quinoaa
5 dl kasvislientä
5 dl vettä – tai enemmän jos tarve vaatii
2 tl misotahnaa
1-2 rkl sitruunanmehua
suolaa ja mustapippuria

Laita ensin pähkinät likoamaan kuumaan veteen, niin ovat sopivasti pehmeitä, kun on aika lisätä ne keittoon.
Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen ja päällystä uunipelti leivinpaperilla.
Jaa kukkakaali pikku nupuiksi, kuori ja halkaise peruna tai perunat ja levitä ne tasaisesti uunipellille. Ripottele päälle öljyä.
Leikkaa kokonaisen valkosipulin kärki niin, että valkosipulin kynnet tulevat näkyviin, ripottele päälle öljyä, suolaa ja pippuria ja kääri sitten koko valkosipuli folioon ja lisää uunipellille.
Laita pelti uuniin ja paahda kasviksia noin 20-30 minuuttia, kunnes kukkakaali on saanut hiukan väriä. Kurkista välillä valkosipulia, ettei se vaan pala. Oma valkosipulini oli niin suuri, että se saattoi olla uunissa yhtä kauan kuin kukkakaalit ja perunatkin.
Kun kasvikset paahtuvat uunissa, huuhdo ja keitä quinoa ja valmista kasvisliemi fondista tai kuutiosta.
Anna paahtuneiden kasvisten jäähtyä hiukan ja kaada ne sitten tehosekoittimeen ja lisää joukkoon hummus ja keitetty quinoa. Purista joukkoon kypsän valkosipulin kynnet tai osa kynsistä, mieltymyksesi mukaan ja lisää sitten kasvisliemi ja misotahna. Anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Lisää vettä tarpeen mukaan vähitellen. Mausta keitto lopuksi sitruunanmehulla, mustapippurilla ja tarpeen mukaan suolalla.
Voit laittaa kaikki ainekset myös kattilaan ja soseuttaa keiton sauvasekoittimella.

Paahdoin keiton pinnalle cashewpähkinöitä kuivalla pannulla ja lisäsin pinnalla myös vähän hyvää oliiviöljyä ja yrttejä. Timjami, persilja ja korianteri esimerkiksi sopivat hyvin.

 

Herkkuhetkiä syksyyn!

Hanna

Kommentit

Kommentointi