Helppo Tarte Tatin omenapiirakka - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

to 30. elokuuta 2018 10.11.00

Helppo Tarte Tatin omenapiirakka

Tämä on aivan hullu omenavuosi! Meillä nuoret omenapuut ovat notkuneet omenoidenpainosta ja hedelmiä piti ottaa jo raakoina pois, etteivät oksat katkea. Myös ampiaiset ovat löytäneet makeat herkut ja joihinkin omenoihin jo puussa tunkeutunut useita ampiaisia ja omenan poskessa on iso kolo, jonka ne ovat siihen syöneet. Omppuja on poimittava varovasti, ettei saa pistoa sormeen!

Mutta omenapiirakat on ihania ja niitähän voi kyllä tehdä ympäri vuoden mutta kyllä syksy ja kotimaiset omenat on varsinaista omenapiirakkasesonkia. Tämä piirakka on järisyttävän hyvää. En enää tiedä mistä resepti on kotoisin, se on ollut minulla vuosikausia ja hämmästyin etten ole laittanut sitä tänne aiemmin. Piiraan juju on siinä, että sen reunat karamellisoituvat, niistä tulee rapeat ja maukkaat sokerin, fariinisokerin ja voin yhteisvaikutuksesta.
Piiraan kanssa voi tarjota jäätelöä, kermavaahtoa tai vaniljakastiketta, mutta kyllä se maistuu ihan sellaisenaankin.

Omenatorttu

Vuoan pohjalle
50 g voita
1,5 dl fariinisokeria
4-6 omenaa kuorittuna ja viipaloituina

Taikina

100 g pehmeää voita
1 dl sokeria
2 kanamunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl- 1 rkl kardemummaa

Vuoka 24-26 cm (ei irtopohjavuoka)

Levitä 50 g voita (ja tähän ei sitten käy margariini!) vuoan pohjalle. Onnistuu hyvin juustohöylällä kylmästä voista höyläten.
Sirottele päälle fariinisokeri ja levitä sokerin päälle omenaviipaleet.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää joukkoon kanamunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten.
Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma. Lisää jauhoseos taikinaan.
Levitä taikina omenoiden päälle kahdella lusikalla tai märillä sormilla levittäen. Taikina on aika löysää mutta vaikka se ei olisi aivan tasaisesti omenoiden päällä, se leviää tasaiseksi uunissa.
Paista piirasta 180 asteessa n 35 min. Anna tortun jäähtyä vuoassa hetki ja kumoa se sitten tarjoiluvadille. Tarjoa lisänä vaniljakastiketta, jäätelöä tai kylmää kermavaahtoa.

 

Ihanaa viikonloppua!

Hanna

Kommentit

Kommentointi