Hollantilaiset pannukakut - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 18. tammikuuta 2019 09.00.00

Hollantilaiset pannukakut

Rakastan pannukakkuja, lättyjä ja räiskäleitä. Niitä voi varioida loputtomiin täytteitä vaihtamalla ja niillä tuhat ja yksi muotoa. Nyt olen innostunut hollantilaisista pannukakuista, jotka paistetaan uunissa mieluiten rautapannussa, mutta muukin uuninkestävä astia käy. (Muuten, jos olet aikeissa ostaa rautapannun, kannattaa valita sellainen, jossa ei ole puuvartta. Silloin sitä voi käyttää myös uunissa ja paistaa siinä pannukakkuja, mustikkapiirakkaa ja vaikka mitä muuta!)

Tämän pannukakun taikinassa munien ja jauhojen suhde on vähän toinen kuin peruspannarissa. Jauhoja on vähemmän. Pannari nousee uunissa muhkeisiin mittoihin ja laskeutuu alas jäähtyessään. Se on aika ohut, joka tekee siitä entistäkin herkullisemman.

Ohje on 22-25 cm halkaisijaltaan olevaan pannuun, mutta minun rautapannuni on pienempi ja laitoin osan taikinasta pieneen blinipannuun.

Kokeilin tehdä näitä myös matalissa espanjalaisissa saviastioissa ja ne toimivat myös oikein hyvin.

Näitä on kiva tarjota aamiaisella, brunssilla, kahvin kanssa ja iltapalana – eli ne sopivat moneen tilanteeseen. Ohje on helppo ja pannarit on nopeat valmistaa.

En syö mielelläni kermavaahtoa enkä hilloja, koska ne ovat makuuni liian makeita. Tarjoan näiden kanssa mieluiten tuoreita marjoja, hedelmäpaloja ja turkkilaista tai kreikkalaista jugurttia tai pehmeää rahkaa ja hiukan hunajaa. Annoksen tekee kauniiksi kevyt puuterisokerihuntu.

Hollantilaiset pannukakut

Uuni 220 °C kahdelle tai neljälle

 

3 kananmunaa

1,5 dl vehnäjauhoja

1,5 dl kevyt- tai täysmaitoa

1 tl vaniljaa

(kardemummaa jos pidät siitä)

hyppysellinen suolaa

50 g voita (suosittelen tähän nimenomaan voita)

 

Täytteet

Turkkilaista- tai kreikkalaista jugurttia tai pehmeää rahkaa

Tuoreita marjoja tai hedelmäpaloja

Hunajaa

Pölysokeria

 

 

Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen. Ota valmiiksi esille astiat, pannut tai paistinpannu, jota aiot käyttää paistamiseen ja jaa voi niihin valmiiksi. Jätä astiat odottamaan sivuun ja tee taikina.

Laita kaikki taikinan aineet (paitsi voi) tehosekoittajaan ja sekoita kunnes taikina on varmasti sekaisin. Jos sinulla ei ole käytettävissäsi tehosekoitinta, käytä sähkövatkainta tai sauvasekoitinta. Jos ei niitäkään ole, käytä vispilää ja ole huolellinen, ettei taikinaan jää jauhopaakkuja.

Kun uuni on lämmennyt, laita käyttämäsi astia sinne kuumenemaan ja anna olla siellä, kunnes voi on sulanut, se peittää astian pohjan kokonaan ja vaahtoaa.

Ota astiat uunista ja valuta taikina keskelle kuumaa pannua. Kun valutat taikinan keskelle se leviää kauniisti pannulle ja työntää voin edellään, jolloin pannari irtoaa pannusta hyvin, kun se on kypsä.

Nosta pannukakut paistumaan uunin keskitasolle n. 18-20 minuutiksi, kunnes ne ovat pullistuneet ja kullanruskeat.


Nauti mieleisten tykötarpeiden kera.


Ihania pannarihetkiä!
Hanna