Kaalipiirakka Hannan tapaan - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 14. syyskuuta 2018 10.15.00

Kaalipiirakka Hannan tapaan

Kaalipiirakka on syksyn perinneherkku. Maukas, mehevä ja muheva piiras, johon voi laittaa kaalin lisäksi jauhelihaa, riisiä, porkkanaa ja kananmunaa. Minä tein piirakan vain pelkästä kaalista ja tein sille myös kannen.
Kaupasta voi ostaa valmiin pakastetaikinan, mutta minä halusin tehdä taikinani itse. Pidän mureista huokoisista piirakkataikinoista, joissa on myös hiukan rapeutta. Virittelin taikinan vähän näppituntumalla ja jippiii! Siitä tuli mainio. Käytin valkoisten vehnäjauhojen lisänä, kokojyvävehnäjauhoja ja korppujauhoja. Teen korppujauhot itse ja tällä hetkellä kaapissa olevat on tehty tummasta kuivuneesta hiivaleivästä ja siksi piirakan värikin on aika tumma. Voin lisäksi, käytin taikinaan myös purkillisen smetanaa.

Täytteeseen silppusin kaalin mandoliinilla, sillä isot kaalinpalat eivät ole miellyttäviä. Käytin toisiksi pienintä terää ja sain sillä kivan ja juuri piiraaseen sopivan silpun. Halusin piirakan olevan mieluummin vähärasvaisen kuin että se kylpisi voissa. Siksi paistoin kaalisilppua ensin vain pienessä määrässä voita ja sen jälkeen lisäsin pataan puoli litraa vihanneslientä. Annoin kaalin hautua siinä, kunnes neste oli haihtunut kokonaan pois.

Tässä piiras on menossa uuniin. Jo munalla voitelu on saanut repaleiset taikinapalat yhdistymän. Älä siis välitä siitä ettei taikinalevyä saa kerrallaan atäytteen päälle!

Valmis!

Entä sitten mausteet? Täytteen voi maustaa, vaikka vain suolalla ja pippurilla, mutta halusin saada aikaan raikkaan täytteen. Siksi lisäsin joukkoon teelusikallisen morttelissa hiertämiäni fenkolinsiemeniä, kuminaa, etikkaa ja hunajaa. Ja jess! Raikasta ja maukasta tuli.

Taikinan kauliminen onnistuu hyvin, mutta kaulitun levyn siirtäminen on mahdotonta. Se hajoaa, koska on niin mureaa. Kaulin siksi pohjataikinan leivinpaperinpäällä ja siirsin sen suorakaiteenmuotoiseen vuokaan, laitoin täytteen taikinan päälle ja kaulin toisen puolen taikinaa pöydällä ja otin siitä sellaisia paloja, jotka sattuivat tulemaan ehjinä ja siirsin kaalitäytteen päälle. Lopuksi käänsin pohjalevyn reunat kannen päälle ja voitelin piiraan munalla ja tein siihen viiltoja veitsellä. Taikina leviää uunissa niin, että aukkokohdat menevät umpeen ja muutenkin pinnasta tulee tasainen.

Tarjoilin piirakan kanssa kreikkalaista jugurttia ja puolukkahilloa. Ihan älyttömän hyvää!

Voila! Kreikkalaista jugurttia ja puolukkahilloa kaalipiirakan kanssa!

 

Hannan kaalipiirakka

Taikina

4 dl vehnäjauhoja
1 dl kokojyvävehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
150 g kylmää voita kuutioina
120 g/1 purkki smetanaa

Täyte

1 kg valkokaalia
1 sipuli
3 rkl voita
½ litraa kasvislientä (kuutiosta tai fondista)
1 tl fenkolinsiemeniä morttelissa hierrettyinä
1 tl kuminansiemeniä
1 rkl väkiviinaetikkaa
2-3 rkl hunajaa
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Pinnalle

1 kpl kanamuna voiteluun ja unikonsiemeniä koristeluun

Tee ensin taikina.
Laita monitoimikoneeseen kaikki muu paitsi smetana ja käytä konetta, kunnes seos on murumainen. Lisää joukkoon smetana ja käytä konetta, kunnes taikina alkaa muodostua palloksi.
Jos et käytä konetta laita kaikki jauhot kulhoon ja lisää kylmä voi kuutioina ja nypi sormilla seos murumaiseksi massaksi. Lisää sitten smetana ja muodosta mahdollisimman vähällä vaivaamisella seoksesta taikina.
Laita taikina jääkaappiin lepäämään siksi aikaa, kun teet täytteen.
Silppua kaali pieneksi. Laita pataan voi pyörittele kaalia siinä muutama minuutti mutta älä ruskista. Lisää joukkoon puoli litraa kasvislientä ja anna kaalin hautua siinä ilman kantta, kunnes neste on kokonaan haihtunut. Mausta seos mielesi ja makusi mukaan. Maistele että seos on maukasta ja hyvää. Hunajan määrää on vaikeaa määrittää, koska kaaleissa on eroja, joku on kitkerä joku makea. Pääasia on, että seos maistuu hyvältä – sen maku ei juuri muutu uunissa.
Anna seoksen jäähtyä.
Jaa taikina kahteen osaan, joista toinen voi ihan hiukan suurempi kuin toinen. Kauli pohjalevy leivinpaperin päällä ohueksi levyksi, joka on reunoiltaan muutaman sentin vuoan pohjaa suurempi. Nosta paperi ja taikina vuokaan. Levitä täyte pohjalle. Kauli toinen taikinan puolikas ohueksi levyksi ja nosta se täytteen päälle sellaisin paloina, kun sen saat nostettua. Kansi voi näyttää todelliselta tilkkutäkiltä tässä vaiheessa. Voitele piirakka munalla, ripottele päälle unikonsiemeniä ja tee piiraan pintaan veitsellä viiltoja. Paista 180 ° C n. 30 minuuttia. Piirakka maistuu hyvältä sekä kylmänä että lämpimänä. Juomaksi sopii mainiosti olut – alkoholiton olut on muutenkin kiva janojuoma.

 

Herkkuhetkiä keittiöön!

Hanna

Kommentit

Kommentointi