Lihamureke eli färssi - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

helmikuu
tammikuu

to 8. maaliskuuta 2018 23.17.00

Lihamureke eli färssi

Pitkän kuvauspäivän jälkeen kaupan kautta kotiin ja ajomatkalla päässä pyöri vain yksi ajatus. Mitä ruuaksi? Olin ihan poikki eikä ajatus kulkenut eikä oikein huvittanut ryhtyä kokkaamaankaan. Mutta pakko oli tehdä jotain syötävää ja mieluiten jotain joka valmistuisi nopeasti.
Yhtäkkiä päähäni pälkähti tehdä färssiä, kuten meillä lihamureketta kutsutaan. Mietin, onko se muka nopeaa? Mutta ei se kyllä uunissa ole kuin puolisen tuntia…Niinpä päädyin ostamaan 800 g jauhelihaa, purkin kermaviiliä, purkin kuohukermaa ja pussillisen sekä porkkanoita että pottuja. Ja arvatkaa mitä? Meidän tavallisessa pienehkössä kaupassa se kaikki löytyi luomuna. Aika mahtavaa!

Tein murekkeen ja se oli ihan hullun hyvää. Pehmeää ja ihanaa. Lisäksi keitin potut, jotka Jari pesi. Äkkiähän se kaikki kävi!
Käytin taikinaan korppujauhoja, jotka valmistan aina itse kuivuneista leivänkannikoista.

 

Lihamureke eli färssi
8:lle tai kahdeksi päiväksi neljälle

800 g jauhelihaa
1,5 dl korppujauhoja
1,5 dl kuohukermaa
2 dl kermaviiliä
2 kananmunaa
1 iso sipuli silputtuna
loraus öljyä sipulin paistamiseen
3 valkosipulin kynttä raastettuna
3 rkl kasvisfondia
reilusti mustapippuria myllystä
suolaa

2 rkl dijonin sinappia
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl hunajaa
(laakerinlehtiä koristeeksi)

viisi porkkanaa paloina
2 sipulia lohkoina
2 dl vettä
1 lihaliemikuutio
0,5 dl kermaa

Mittaa korppujauhot kulhoon ja lisää kerma ja kermaviili, sekoita hyvin ja anna korppujauhojen turvota 5-10 minuuttia seoksessa. Silppua sillä aikaa sipuli pieneksi ja kuullota se pannulla pienessä määrässä öljyä.
Lisää korppujauhojen, kerman ja kermaviilin sekään kananmunat ja sekoita hyvin. Sekoita sitten joukkoon jauheliha, valkosipuli, kasvisfondi, suola ja pippuri. Maista seosta, että tiedät, onko siinä tarpeeksi suolaa. Kun kaikki on sekaisin ja maku tarkistettu taputtele jauhelihataikinasta pitkulainen pötkö uunivuokaan.
Sekoita keskenään sinappi, tomaattipyree ja hunaja ja levitä seos murekkeen päälle. Laita muutama kokonainen laakerinlehti koristeeksi, jos haluat.
Laita porkkanat ja sipulin lohkot färssin ympärille ja kaada päälle kaksi desilitraa vettä. Yksi desilitra kummallekin puolelle. Puolita lihaliemikuutio ja murenna myös se färssin kummallekin puolelle.
Laita mureke 200 asteiseen uuniin ja paista n. 35-40 minuuttia. Lisää 0,5 kermaa vihannesten päälle paistamisen puolessa välissä.
Tarjoa keitettyjen perunoiden ja hyvän sinapin kanssa. Lisukkeeksi sopii mainosti etikkapunajuuret.

 

Lihamureke on lohturuokaa, josta koko perhe tykkää!

Iloa viikonloppuun
Hanna

Kommentit

Kommentointi