Omenagalettea suolakinuskikastikkeen kanssa - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 18. syyskuuta 2020 10.50.00

Omenagalettea suolakinuskikastikkeen kanssa

Omenagalette ja suolakinuskikastike – voiko olla mitään herkullisempaa? Maustoin omenat kardemummalla, kanelilla ja muskottipähkinällä, lisäsin jo paistovaiheessa täytteen päälle suolakinuskikastiketta. Ripottelin pinnalle myös reiluja paljoja saksanpähkinöitä, jotka paahtuivat ihaniksi uunissa. Galetten kanssa tarjotaan hyvää vaniljajäätelöä ja lisää suolakinuskisoosia.

Nauti, herkuttele ja tarjoa naapurillekin pala!

Omenagalette ja suolakinuskikastike

 

Pohja

 

4 dl vehnäjauhoja

½ dl sokeria

80 g voita

½ dl kylmää vettä

 

Täyte

2-3 omenaa kuorittuna ja viipaloituna ohuiksi viipaleiksi

½ dl tummaa muscovadosokeria

2 tl limetinmehua

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

½ tl muskottipähkinää

3 rkl suolakinuskikastiketta

saksanpähkinöitä

 

voiteluun

1 kanamuna

 

Tarjoiluun

Suolakinuskikastiketta

Vaniljajäätelöä

 

Tee ensin taikina 

Sekoita yhteen jauhot ja sokeri ja lisää kylmä voi kuutioina ja nypi se jauhoseoksen joukkoon niin, että lopputuloksena on ryynimäinen seos. Lisää joukkoon vesi ja sekoita nopeasti, liikoja vaivaamatta taikinaksi. Tee taikinasta pallo, litistä se kiekoksi ja laita jääkaappiin kelmuun kiedottuna vähintään tunniksi tai pidemmäksi ajaksi. Voit tehdä taikinan kolme päivääkin etukäteen.

 

Valmista Täyte

Kuori ja viipaloi omenat kulhoon. Lisää joukkoon limetinmehu, tumma muscovadosokeri, kardemumma, kaneli ja muskottipähkinä. Jätä maustumaan ja odottamaan kunnes taikina on levännyt.

 

Keitä suolakinuksikastike

 

2dl g sokeria

100 g voita kuutioina

1 ½ dl kuohukermaa

1 tl suolaa

 

Sulata sokeri pinnoitetussa kattilassa keskilämmöllä puuhaarukalla koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on kokonaan sulanut laske lämpöä ja anna sokerin saada hiukan väriä. Kun se on muuttunut kuparin väriseksi, lisää joukkoon kuutioitu voi. Sekoita kunnes voi sulaa.

Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon kerma koko ajan sekoittaen. Sekoita kunnes kastike on tasaista ja lisää suola. Anna jäähtyä.

 

Kokoa ja paista galette

 

Kauli kylmä taikina jotakuinkin pyöreäksi leivinpaperin päällä. Levitä täyte (ilman pohjalle kertynyttä lientä) taikinalle jättäen noin 3 cm reunoja tyhjiksi. Käännä reunat täytteen päälle ja voitele ne kevyesti vatkatulla kananmunalla.

Lisää pinnalle kevyesti käsissä muutamaan palaan murskattuja saksanpähkinöitä ja lusikoi vielä pinnalle suolakinuksikastiketta.

 

Paista 200 asteessa, uunin keskitasolla n. 30 minuuttia, kunnes galetten pinta on kauniin kullan ruksea.

 

Anna galetten jäähtyä 15-20 minuuttia ja tarjoile vaniljajäätelön ja suolakinuskikastikkeen kanssa.

 

 

xoxoxo

Hanna

Blogia saa mielellään jakaa

 

Kommentit

Kommentointi