Parhaat brunssi- tai aamiaisherkut on ihanat täytetyt letut - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 11. toukokuuta 2018 09.30.00

Parhaat brunssi- tai aamiaisherkut on ihanat täytetyt letut

Lätyt, letut, räiskäleet ja pannukakut on siitä ihania, että niitä voi varioida ja täyttää ihan loputtomasti. Tein äitienpäivän aamua tai brunssia ajatellen lättyjä, joissa maistuu sitruuna ja unikonsiemenet ja täytteessä on mustikoita ja tuorejuustoa. Niistä tuli niin hyviä, että menivät saman tien ykkösiksi lättymaailmassa. Lätyt voi paistaa valmiiksi ja tarjota kylminä tai laittaa pannulta suoraan lautaselle, lisätä täytteen ja pistellä poskeen yhtä kyytiä.
Meidän pienessä kaupassa ei jostain syystä ollut unikonsiemeniä, mutta isommassa marketissa oli. Se oli vähän yllättävää, sillä unikonsiemeniähän käytetään sämpylöiden pinnalla ihan yleisesti. Niitä ei kannata jättää pois, vaikka voisi luulla, ettei niissä niin paljon makua ole. On niissä! Ja lisäksi niistä tulee kivaa pureskeltavaa ja ne näyttävät kauniilta.

Käytin täytteessä Philadelphia Active protein -tuorejuustoa, jossa on vähän enemmän proteiinia ja vähän vähemmän rasvaa (7%) ja se oli oikein hyvää. Se on se pakkaus, jossa on vähän ruskeaa väriä.
Sekoitin juuston joukkoon pakastamiani metsämustikoita ja korsitelin pensasmustikoilla joita laitoin tarjolle myös erikseen. Ja sitruunat oli tietysti luomua, koska lätyt ja täyte maustetaan sitruunan kuorella. Silti sitruunat on pestävä hyvin, minä pesen ne peräti Fairylla! Ja kuivaan kunnolla, niin ne on helpommat raastaa.
Hyvä konsti saada sitruunan kuoriraaste talteen, on ottaa raastinraudan levyinen suikale leivinpaperia, kastella se nopeasti vedessä ja painaa se sitten raastimen pienintä terää vasteen ja raastaa sitruuna. Kun paperin ottaa pois, kaikki raaste on siinä. Sen voi vetää veitsellä siitä suoraan lättytaikinaan.

Sitruunalla ja unikonsiemenillä maustetut räiskäleet

3 kananmunaa
5 dl maitoa
2,5 dl vehnäjauhoja
3 tl sokeria
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl rypsiöljyä tai sulatettua voita
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl sitruunan mehua
2 tl unikonsiemeniä
Paistamiseen voita tai rypsiöljyä

Mustikka-tuorejuustotäyte

2 rasiaa (a 175g) maustamatonta tuorejuustoa esim. Philadelphia Active
1 dl puuterisokeria
4 rkl sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
2 tl vaniljaa
2 dl pakastettuja tai tuoreita metsämustikoita

Tarjoiluun pensasmustikoita

Vatkaa kanamunien rakenne rikki kulhossa ja lisää maito. Lisää joukkoon vehnäjauhot vähitellen hyvin sekoittaen. Lisää sitten loput ainekset seokseen yksi kerrallaan. Sokeri, suola, vaniljasokeri, öljy, sitruunankuori ja -mehu, öljy tai sulatettu voi ja lopuksi unikonsiemenet.
Anna taikinan turvota mielellään puolisen tuntia.
Paista taikinasta räiskäleitä ja sekoita taikinaa aina vispilällä, ennen kuin kaadat sitä pannulle, jossa on joko voita tai öljyä. Älä tee lätyistä paksuja!

Täytettä varten notkista ensin tuorejuusto kulhossa ja lisää sitten joukkoon sokeri, sitruunankuori ja -mehu sekä vaniljasokeri sekä lähes täysin sulaneet mustikat.

Laita täytettä räiskäleen yhdelle neljännekselle ja taittele lätty sitten neljään osaan. Koristele sitruunankuorilastuilla ja pensasmustikoilla.

 

Ihania lättyhetkiä ja hyvää äitienppäivää!

Hanna

Kommentit

Kommentointi