Suppilovahveroita keitossa ja piiraassa - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 26. lokakuuta 2018 10.31.00

Suppilovahveroita keitossa ja piiraassa

Suppilovahverokeitto lämmittää ihanasti koleana päivänä. Se sopii yhtä hyvin alkukeitoksi kuin pääruoaksi. Jos tarjoat keiton pääruokana tarjoa sen seuraksi vuohenjuustolla ja parmankinkulla päällystetyt crostinit. Jalostin keiton tilkalla konjakkia. Jos sitä ei ole kaapissa kannattaa muistaa Alkosta saatavat minipullot. Ne sopivat hyvin ruuanlaittoon. Kuta parempi konjakki, sen parempi aromi siitä keittoon tulee.

Koska sieniä jäi vielä jäljelle, kun soppa oli valmista, tein vielä piirakan. Sen erikoisuutena on pohjataikinaan tuleva porkkanaraaste ja kaurahiutaleet. Eli viikonlopun sieniretken jälkeen metsästä suoraan keittiöön ja kokkaamaan nämä ihanuudet!


Suppilovahverokeitto
1,5 l puhdistettuja suppilovahveroita
n. 10 cm pala purjoa
1 valkosipulin kynsi
2 rkl öljyä
7 dl vettä
3 rkl riista tai kasvisfondia
4 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
1 rkl balsamicoa
2 rkl konjakkia
½ tl sokeria

Halkaise purjo ja huuhdo sisältä mahdollinen hiekka pois ja pilko se sitten pienehköiksi paloiksi. Laita öljy kattilaan ja lisää purjo sekä kokonaiset sienet. Hämmentele seosta kattilassa, kunnes kaikki sienistä irtoava neste on haihtunut. Pilko valkosipulin kynsi ja lisää se kattilaan. Lisää sitten vesi ja fondi. Kuumenna keitto kiehuvaksi. Sekoita vehnäjauhot kermaan ja kaada seos keittoon hyvin sekoittaen.
Soseuta keitto sauvasekoittimella tai kaada se blenderiin ja käytä sitä, kunnes keitto on aivan sileää. Siirrä keitto takasin kattilaan.
Mausta keitto mustapippurilla, suolalla, sokerilla, balsamicolla ja konjakilla, anna kuumentua ja maista. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Voit koristella keiton rapeiksi paistetuilla sienillä. Laita öljyä pannulle ja anna sen tulla aivan kuumaksi. Lisää pieni määrä sieniä ja paista kunnes ovat rapeita. Mausta suolalla.
 

Vuohenjuustocrostinit
maalaispatonkia
oliiviöljyä
valkosipulinkynsi
pehmeää vuohenjuustoa
parmankinkkua

Leikkaa maalaispatongista 1-1,5 cm viipalita ja öljyä ne ohuesti molemmin puolin. Laita leivät 200 asteiseen uuniin ja paahda niitä, kunnes ne saavat hiukan väriä. Hiero paahdettuja leipiä halkaistulla valkosipulin kynnellä ja levitä sitten päälle pehmeää vuohenjuustoa ja viipale Parmankinkkua.

Suppilovahveropiirakka
24 cm halkaisijaltaan oleva vuoka
100 g huoneenlämpöistä voita
100 g porkkanaraastetta
1 dl jauhoja
1 dl kaurahiutaleita
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

Täyte
1,5 l tuoreita suppilovahveroita
1 pieni valkosipulin kynsi
5 cm pala purjosipulia
1 rkl öljyä
Suolaa
Mustapippuria
1 dl pekaaninpähkinöitä
100 g Philadelphia tuorejuustoa
1,5 dl kuohukermaa
1 muna
1 dl mustaleima emmentaalia raastettuna

Tee taikina
Sekoita keskenään rasva ja porkkanaraaste. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola. Yhdistä seokset ja muodosta niistä taikina. Levitä taikina voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan kostein somin.

Tee täyte
Laita pieneksi pilkotut sienet kuivalle pannulla paistumaan kunnes sienistä on irronnut kaikki neste. Lisää öljy, pieneksi silputtu purjo ja murskattu valkosipuli ja paistele kunnes sipulit pehmenevät. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla. Levitä täyte piirakkapohjan päälle ja ripottele pinnalle hiukan murskatut pähkinät. Sekoita keskenään kerma ja tuorejuusto ja lisää joukkoon kananmuna. Sekoita tasaiseksi ja levitä täytteen päälle. Lisää pinnalle vielä juustoraaste ja paista kypsäksi 200 asteessa noin 30 min. Sopiva suolan määrä riippuu omasta mieltymyksestä, jos sitä tuntuu olevan liian vähän, voi kukin ripotella piirakanpäälle ripauksen sormisuolaa. 
 

Hyviä hetkiä sienimetsässä!
Hanna

Kommentit

Kommentointi