Tuhti linssikeitto - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 13. lokakuuta 2017 21.59.00

Tuhti linssikeitto

Lämmin, ja halukkaille vähän tulinen, linssikeitto on täydellistä syyspäivän ruokaa. Laiton vihreiden linssien joukkoon sipulia, tomaattia ja porkkanaa ja aateloin sopan kolmen sortin makkaroilla. Nälkä lähti ja soppaa, vaikka muhennosta se oikeastaan on, riittää vielä toiseksikin päiväksi. Viikonloppuna täytyy haravoida, ja silloin tällainen tuhti soppa maistuu ja lämmittää ihanasti. Käytin vihreitä linssejä, joita täytyy keittää ainakin tunti, mutta se ei haittaa, kun pataa ei niin tarkasti tarvitse vahtia. Sen voi laittaa, vaikka illalla telkkaria katsoessa porisemaan valmiiksi seuraavaa päivää varten.
Makkarat leikkasin kolikoiksi ja paistoin ja lisäsin keittoon. Osan säästin laitettavaksi annoksen päälle. Keiton kanssa ei tarvitse syödä leipää, mutta juomana saattaisi maistua mukavasti olut.

Reseptin annoksen voi puolittaa helposti, jos ei ole isoa joukkoa tulossa padan äärelle nauttimaan.

Kahdeksalle nälkäiselle

400 g vihreitä linssejä
600 g erilaisia vahvoja ja lihaisia makkaroita chorizoa tms

4 porkkanaa pilkottuna
3 valkosipulin kynttä raastettuna
2 sipulia pilkottuna
2 tlk tomaattimurskaa
vettä
3 rkl kana- tai kasvisfondia
1 sipuli kokonaisena
6 mausteneilikkaa
2 laakerinlehteä
muutama oksa timjamia tai 3 tl kuivattua timjamia
muutama oksa meiramia tai 3 tl kuivattua meiramia
muutama oksa rosmariinia tai 2 tl kuivattua rosmariinia
mustapippuria
suolaa
chilihiutaleita

Huuhdo linssit ja jätä ne likoamaan veteen. Jos sinulla on aikaa anna liota tunnin verran, se lyhentää keittoaikaa,
Kuori ja pilko porkkanat ja sipulit. Työnnä mausteneilikat pieneen kokonaiseen sipuliin.
Ota suuri pata ja laita pohjalle loraus öljyä ja lisää kuumaan öljyyn sipulisilppu, valkosipuli ja porkkanakuutiot. Anna kasvisten hautua öljyssä muutama minuutti.
Valuta vesi pois linsseistä ja lisää ne pataan. Lisää myös tomaattimurska ja mausteyrtit sekä kokonainen sipuli neilikoiden kanssa. Tuoreet yrtit voi lisätä oksineen päivineen keittoon, sillä keiton hautuessa lehdet irtoavat ja poimia vain oksat pois, kun keitto on valmis.
Linssien kypsentämisessä täytyy ottaa huomioon, että ne turpoavat reilusti. Keitä soppaa keskilämmöllä ja lisää silloin tällöin vettä, että koostumuksesta tulee sopiva. Keittoa täytyy myös sekoittaa ja hämmentää hyvin aina välillä, ettei se pala pohjaan.

Keiton kiehuessa paista makkarat. Leikkaa makkaroista puolen sentin kolikoita ja paista ne ilman rasvaa pannulla niin, että niihin tulee hiukan paistopintaa. Laita paistetut makkarat talouspaperin päälle niin, että ylimääräinen rasva valuu niistä pois.

Mausta valmis keitto pippurilla, suolalla ja halutessasi chilillä. Maista ja lisää makkarat valmiiseen keittoon.

 

Ihanaa syksyistä viikonloppua!

xoxoxox
Hanna

Kommentit

Kommentointi