Valkoisella kinuskilla kuorrutettu puolukkapulla - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu
Tagit: pulla,

pe 2. lokakuuta 2020 18.31.00

Valkoisella kinuskilla kuorrutettu puolukkapulla

Sunnuntaina vietetään kansallista korvapuustipäivää, mutta vaihdoin kaneli-sokeriseoksen puolukoihin, paistoin pullan leipävuoassa ja valelin sen pinnan valkoisella kinuskilla. Eli ei muuta yhteistä kuin pullataikina ja ihana maku! Mutta eikös siinä ole kylliksi!

Puolukkapulla on ihana yhdistelmä kirpsakkaa puolukkaa, makeaa kinuskia ja suloisen pehmeää pullaa. Se säilyy tuoreena ja mehukkaana pitempään kuin tavallinen pulla, mutta en osaa sanoa kuinka pitkään, sillä meillä pötkylä katosi leivontaa seuraavan päivän iltana… Siihen asti ainakin se oli tuoreen pullan veroista!

Yhteen pötköön riittää puolikas pullataikinani ohjeesta, mutta minä tein samalla vaivalla koko taikinan ja leivoin myös rahkapullia, pullakranssin ja voisilmäpullia.

 

Hannan pullataikina

 

Hyvä pullataikina on mahdollisimman löysä, siitä syntyy pehmeä ja herkullinen pulla. Minä lisään kuuman rasvan taikinaan viimeiseksi. Opin tämän tavan tehdä pullaa aikanaan naapuriltani. Pullataikina rakastaa lämpöä ja kiireettömyyttä.

 

½ l täysmaitoa

50 g hiivaa (1 pala)

2 kananmunaa

2 tl suolaa

Kardemummaa reilusti (2rkl)

200(-250) g sokeria n. 2 dl

200(-250) g voita

n 1 kg vehnäjauhoja (mielellään vajaa) n. 16 dl

 

Täyte

 

n. 4dl puolukoita

1 dl sokeria

1 rkl kanelia

1 rkl paerunajauhoja

tai

valmista puolukkahilloa ja hiukan tuoreita puolukoita sen sekaan.

 

Valkoinen kinuski

 

2 dl kuohukermaa

2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 rkl voita

 

Mittaa kerma ja sokeri kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes seos sakenee. Lisää lopuksi joukkoon vanilja ja voi.

 

Pinnalle kokonaisia tuoreita puolukoita.

 

Tee näin

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää huoneenlämpöiset munat, suola, kardemumma ja sokeri. (Sokeria ja rasvaa tulee olla yhtä paljon). Alusta taikina kimmoisaksi lisäämällä pikkuhiljaa vehnäjauhoja, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Mitä vähemmän jauhoja, sitä pehmeämpi pulla, joten taikina mahdollisimman löysäksi ja käytä leipoessa apuna jauhoja. Lisää lopuksi sulatettu rasva niin kuumana kuin kätesi sietää. Ja vaivaa voisula taikinaan.

 

Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.

 

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa siitä ilmakuplat pois.

Jos teit koko taikinan jaa se kahteen osaan, joista toisesta saat kaksi leipävuoassa paistettavaa puolukkapullaa.

 

Jaa puolikas vielä kahdeksi yhtä suureksi puolikkaaksi ja jätä toinen liinan alle odottamaan.

 

Kauli taikina suorakulmaiseksi levyksi ja levitä sille sokerin, perunauhojen ja kanelin kanssa survotut puolukat tai puolukkahillo, jota olet hiukan jalostanut tuoreilla puolukoilla.

 

Rulla taikina pitkältä sivulta tiiviiksi rullaksi. Halkaise rulla pituussuunnassa keskeltä kahtia. Laita halkaistut puolikkaat keskeltä ristikkäin ja nostele pötköjä toistensa yli niin, että saat kauniin nyörimäsien pötkön, jossa leikkuupinta on koko ajan ylöspäin. Muotoilua helpottaa, jos nostat pötkön pakastimeen 15-20 minuutiksi ennen sen halkaisua.

 

Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja nosta pulla vuokaan. Kohota liinalla peitettynä vielä 30-60 min riippuen siitä laitoitko taikinan kylään välillä.

 

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30-35 minuuttia.

 

Kuorruta jäähtynyt pulla valkoisella kinuskilla ja ripottele päälle tuoreita puolukoita.

 

Hyvää pullapäivää!

xoxox

Hanna

Kommentit

Kommentointi