Victoria sponge -kakku - ihana juhlakakku! - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

joulukuu
marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu
Tagit: kakku, täytekakku,

pe 22. toukokuuta 2020 13.01.00

Victoria sponge -kakku - ihana juhlakakku!

Victoria Sponge kakku on ihana kakku kevään juhliin. Kakku tulee Englannista ja se oli kuningatar Victorian suosikki, siitä nimi. Inspiroiduin tähän kakkuun viime kesänä, tyttäreni toivoi, että tekisin sitä heidän poikansa nimijuhliin ja lisä intoa tuli, kun katsoin The Great British Bake Off –ohjemaa telkkarista. Kakku on siis brittiläinen klassikko, jonka kaikki siellä tuntevat. Englannissa klassisessa versiossa käytetään usein täytteenä runsaasti voikreemiä. Toinen vaihtoehto on kermavaahto. Minä pidän eniten siitä, että välissä on mascarpone-kermavaahtoa. Se pitää kutinsa hyvin kahvipöydässä ja maistuu hyvältä.

Voisi ehkä kuvitella, että kakku on kuiva, koska pohja näyttää tavalliselta sokerikakkupohjalta, mutta kaikkea muuta! Taikinaan tulee yhtä paljon sokeria, jauhoa, munia ja rasvaa. Ja rasva tekee siitä mehukkaan. Se on pehmeä, mehukas ja ihana.

 

Minusta tuntuu, että leipojat hakevat usein todella pikkutarkkoja lopputuloksia, mutta minä minä pidän enemmän ranskalaisesta tavasta leipoa, jossa lopputulos on ulkonäöltään vapaampi, rento ja sillä tavalla minusta houkuttelevampi. Aivan jämptissä lopputuloksessa joudutaan usein antamaan periksi mehukkuudessa. Ja makuhan on tärkein! Tässäkin kakussa olisin oikeastaan halunnut antaa kerman vähän pursua reunojen yli.

Victoria Sponge -kakku

 

Uuni 180 °C paistoaika 20 min uunin alatasolla

Tarvitset kaksi 20 cm halkaisijaltaan olevaa kakkuvuokaa

 

200 g sokeria (2 ½ dl)

200 g pehmeää voita

4 kananmunaa

200 g jauhoja (3 dl)

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria tai -uutetta

2 rkl maitoa

 

Valmistele ensin vuoat. Voitele ja jauhota reunat huolellisesti ja laita vuoan pohjalle leivinpaperi tai vuoraamalla ne kokonaan leivinpaperilla.

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi ja lisää sitten kananmunat joukkoon yksitellen voimakkaasti vatkaten.

Sekoita leivinjauhe ja vanilja vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos varovasti voi-sokeri seokseen. Lisää lopuksi joukkoon maito. Älä vatkaa taikinaa turhaan, lopeta heti kun seos on tasainen.

Jaa taikina puoliksi kahteen vuokaan (minä punnitsen taikinan) ja paista n. 20 minuuttia kunnes kakut ovat kullankeltaisia eikä puutikkuun tartu taikinaa.

Anna kakkujen jäähtyä vuoissaan 10 minuuttia ja nosta kakut sitten oikein päin ritilälle jäähtymään.

 

Täyte

 2 dl kuohukermaa

125 g mascarpone-tuorejuustoa (puoli purkkia)

2 rkl sokeria

 3-4 rkl mansikkahilloa

n. ½ l mansikoita

 

Vatkaa kerma napakaksi vaahdoksi ja lisää vatkauksen loppuvaiheessa joukkoon mascarpone ja sokeri.

Valitse kauniimpi kakkupohja päällimmäiseksi ja siirrä se syrjään odottamaan. Levitä toiselle kakkupohjalle ohuehko, tasainen kerros hilloa hillon päälle kerros mascarponevaahtoa. Asettele vaahdon päälle puolitettuja pestyjä mansikoita kuperapuoli alaspäin aivan reunaan. (Minä olisin voinut laittaa vielä reunemmalle.) Laita lopuksi mansikanpuolikkaita vielä keskelle kakkua.

Laita hiukan mascarponevaahtoa kakun keskelle kiinnittämään mansikat paremmin paikalleen.

Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle ja koristele se tomusokerilla ja mansikoilla sekä syötävillä kukilla.

 

Blogia  saa mielellään jakaa ja muistathan seurata meitä Facebookissa ja Instagramissa!

Ihania herkkuhetkiä!

Hanna

xoxoxo

 

Kommentit

Kommentointi