Appelsiinikakku - Topi-Keittiöt

Topi mukana monessa tarinassa

Topi mukana toisessakin tarinassa

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

pe 20. maaliskuuta 2020 12.22.00

Appelsiinikakku

Appelsiinikakku

 

Voi että tästä kakusta tuli hyvää! Ja se oli osittain vahinko, onnekas vahinko! Kävi nimittäin niin, että leipoessani katsoin televisiota ja kuinka ollakaan unohdin taikinasta sokerin! Tajusin sen vasta kun kakku oli jo uunissa. Ja ajattelin, okei – katsotaan mitä tästä syntyy. Päätin kostuttaa kakun sokeriliemellä vähän samoin kuin savariinit ja se olikin aivan täysosuma! Kakku on ihanan mehukas ja maistuu vahvasti appelsiinille.

Reseptin aineksissa voi hiukan varioida. Mantelijauhon sijaan, voi käyttää jauhettuja kaura- tai Digesteve keksejä tai pelkkiä vehnäjauhoja. Ranskankerman voi korvata kermaviilillä, kreikkalaisella- tai turkkilaisella jogurtilla.

Minulla oli kotona veriappelsiineja mutta myös tavalliset appelsiinit käyvät yhtä hyvin. Onnistuu varmasti myös eri sitruksien yhdistelmästä esim. yksi sitruuna ja mandariineja. Tärkeintä on maku! Minulla koko reseptiin kului neljä appelsiinia, mutta ne olivat kyllä supermehukkaita yksilöitä. Oikeita herkkuja. Appelsiinien menekkiä on vaikeaa ennustaa, joskus ne ovat niin hirveän kuivia. Yleensä ohutkuoriset ovat mehukkaampia, kun ne joissa on hirveän paksut kuoret.

 

Ja sitten reseptiin ja kuviin!

 

Appelsiinikakku

Uuni 170°C n. 50 min

Pitkänomainen kakkuvuoka

 

3,5 dl vehnäjauhoja + 2 dl manteli- tai keksijauhoa tai 4,5 dl vehnäjuhoja

2 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

2,5 dl ranskankermaa, kermaviiliä tai turkkilaista- tai kreikkalaista jogurttia

3 rkl (15ml) appelsiinimehua tuoreista hedelmistä käytä myös mehun yhteydessä irtoava hedelmäliha, poista siemenet

3 kananmunaa

2 appelsiinin raastettua kuorta

1 tl vaniljaa

1 dl rypsi- tai auringonkukkaöljyä

 

Kostutusliemi

0.5 dl appelsiinimehua tuoreista hedelmistä (ei hedelmälihaa)

0.5 dl vettä

n. 0.5 dl sokeria maista, että tulee hyvää!

 

Kuorrutus

3 rkl appelsiinimehua

2,5 dl pölysokeria

 

Karamellisoidut eli kandeeratut appelsiinit

2,5 dl sokeria

1 dl vettä

3-5 ohutta appelsiinin viipaletta kuorineen

 

 

Sekoita ensin yhteen vehnä- ja mantelijauhot, leivinjauhe, suola sekä vanilja, jos käytät jauhemuotoista vaniljaa.

Sekoita sitten toisessa kulhossa yhteen ranskankerma tai vastaava, kananmunat, appelsiinin raastettu kuori ja mehu sekä vanilja, jos käytät nestemäistä vaniljaa.

Lisää sitten muna-jogurttiseokseen jauhoseos ja lopuksi lisää joukkoon öljy.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai hyvin voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista kakkua n. 50 min uunin keskellä. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä pieni tovi ja kumoa se sitten ritilälle, jonka alla on leivinpaperi.

Sekoita kostutusliemi ja kaada sitä hitaasti hiukan jäähtyneelle kakulle. Pistele kakkuun tikulla reikiä imeytymisen parantamiseksi. Käännä kakku vielä toisinpäin ja lisää nestettä myös toiselle puolelle. Käännä kakku sitten takaisin paistopinta alaspäin ja anna kakun jäähtyä kunnolla.

 

Kandeeraa sillä aikaa appelsiinin viipaleet.

Laita laakeaan kattilaan tai paistinpannuun sokeri ja vesi keskilämmölle. Sokeri sulettua lisää liemeen appelsiinin viipaleet ja keitä niitä keskilämmöllä n. 10 kummaltakin puolelta. Nosta jäähtymään ritilälle tai leivinpaperille.

 

Kun kakku on jäähtynyt tee kuorrute

Sekoita appelsiinimehuun pölysokeri ja valuta kuorrute kakulle. Kun se on hiukan kovettunut koristele pinta kandeeratuilla appelsiininviipaleilla.

 

Oi että! Herkullisia kahvi- ja teekehtkiä!

xoxoxo

Hanna

 

 

Kommentit

Kommentointi