Kiharapääkakku - Topi-Keittiöt

Topi mukana monessa tarinassa

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

marraskuu
lokakuu
syyskuu
elokuu
heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu

ma 27. huhtikuuta 2020 08.18.00

Kiharapääkakku

Sain erityisen toiveen tämän viikon reseptille. Toiveena oli ”jotain mikä tehdään käden käänteessä, paistetaan rasvassa ja syödään seisaalteen keittiössä ja jälkikäteen on huono omatunto.

Tämä on ehkä rakastettavin toive, jonka olen koskaan saanut ja ymmärrän täydellisesti mielentilan, joka tähän liittyy. Mietin pääni puhki mitä tekisin ja sitten se iski! Tietenkin kräsupea kookin eli kiharapääkakun. Se on virolainen herkku, josta sain aikanaan vinkin ihanalta kynsihuoltajaltani. Hän suositteli etsimään kakkua nimenomaan Selver-kaupoista ja kertoi myös, että sitä saa sekä kirsikoiden kanssa että ilman. No, löysin kakun ja voin sanoa, että jos sen ostan ajatuksenani laittaa se jääkaappiin, voin unohtaa ajatuksen saman tien. Se kakku katoaa salaman nopeasti rasiastaan.

Kakku kasataan vuokaan ja nimenomaan Selverin versio on minusta ylivoimaisesti paras. Tein aikamoisen jumpan, että pääsin samaan lopputulokseen. Tai ainakin lähes samaan. Ja tässä nyt teille kakkuresepti vappua varten. Se on järkyttävän hyvää, mutta sen kyllä kuulu olla yksi yö jääkaapissa, ennen kuin se on täydellistä. Eikä sitä myöskään paisteta rasvassa, mutta rasvaa siinä on kyllä ihan riittämiin.

En lisännyt kakkuun kirsikoita, koska sellaisia säilykekirsikoita, joita tähän tarvittaisiin, ei ole helppoa löytää Suomesta ja lisäksi itse pidän kakusta enemmän ilman niitä.

Kakkuun paistetaan ensin pohja ja sitten kakku kootaan vuokaan. Muitakin versioita olen nähnyt, mutta tämä on paras. Jos kakusta värkkää keon, se ei ole läheskään niin mehevä, kuin vuokaan koottu versio.
Kakkuun tarvitaan smetanaa. Virolainen hapukoor on pehmeämpää ja notkeampaa kuin suomalainen, mutta K-kaupoissa myydään Deliciest smetanaa joka on hyvin lähellä virolaista sisartaan. Ja nyt ohjeeseen.

Pohja

2 munaa
2 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 tl ruokasoodaa
200 g smetanaa
 
Täyte

1 kg smetanaa
2 rkl sokeria
½ tl vaniljasokeria (ei enempää!)

pinnalle

200 g taloussuklaata
50 g voita

Tee ensin pohja. Sekoita kaikki aineet yhteen kulhossa ja kaada seos voipaperilla vuorattuun tai voidelatuun kakkuvuokaan. Paista kakkua 180 asteisessa uunissa n. 25- 35 minuuttia uunista riippuen. Kokeile kypsyyttä tikulla, kun puutikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
Anna kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja ota sitten ritilälle jäähtymään. Kun kakku on jäähtynyt leikkaa se vaakatasossa kolmeen osaan.

Sekoita täytteen ainekset yhteen.

Leikkaa kakkuviipaleista sopivat palat, jolla peität lasivuoan pohjan. Ja leikkaa loput kakusta kuutioiksi (noin kahden euron kolikon kokoisiksi)

Kaada täytettä kakkupohjalle ja peitä se sitten kakkukuutioilla ja kaada päälle loput täytteestä. Tässä vaiheessa ajattelet, että kakku hukkuu. Niin se hukkuukin ja se on juuri oikein.

Sulata suklaa ja voi vesihauteessa tai mikrossa ja sekoita yhteen vasta kun ne ovat molemmat aivan sulat. Valuta sula suklaamassa kakun päälle. Nostele pintaa hiukan haarukan avulla, niin että pinnasta tulee kihara. Laita kakku jääkaappiin n. 12 tunniksi tai yön yli.
Ja sitten NAUTI!

Kommentit

Kommentointi