Vadelmatorttu - Topi-Keittiöt

Topi mukana monessa tarinassa

Topi mukana toisessakin tarinassa

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

heinäkuu
kesäkuu
toukokuu
huhtikuu
maaliskuu
helmikuu
tammikuu
Tagit:

pe 31. heinäkuuta 2020 13.56.00

Vadelmatorttu

Loistavan marjakesän yksi makeimpia herkkuja on metsävadelmat, joita tänä kesänä on vatukot pullollaan. Puutarhavadelman marjat ovat suurempia ja ainakin ne mitä minä olen onnistunut kaupoista ja toreilta viime vuosina ostamaan, ovat myös muuttuneet makeimmiksi ja aromikkaimmiksi. Joka tapauksessa vadelma on oikea marjakeitaan aarre.

Ritva-siskoni ja tyttäreni Carolina molemmat luovuttivat minulle osan saaliistaan ja päätin tehdä jotain oikein ihanaa vadelmista kahvipöytään. Päädyin torttuun, joka on kuin suuri leivos.

Leivoin herkun pitkänomaiseen piirakkavuokaan, mutta ohjeen taikinassa on tarpeeksi normaalia pyöreää vuokaa varten. Irtopohjainen vuoka on siitä kiva, että tortun voi nostaa kauniisti tarjoiluvadille, mutta sen voi loistavasti tehdä myös tavalliseen kiinteäpohjaiseen vuokaan.

Lisäsin taikinaan himpun verran karvasmanteliöljyä, joka tuo hyvin hienostuneen maun leivonnaiseen. Kaikki eivät siitä pidä ja sen voi jättää poiskin.

 

Vinkki

vadelmien sijasta voi käyttää paisti muita marjoja tai marjasekoituksia, myös pehmeämaltoisia hedelmiä, kuten persikkaa, kiiviä tai kypsiä meheviä päärynöitä.

 

 

Vadelmatorttu

 

Pohja

 

125g huoneenlämpöistä voita
1 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria tai 1 tl vaniljapastaa

¼ tl karvasmanteliöljyä

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon karvasmanteliöljy ja jos käytät vaniljapastaa, lisää myös se taikinaan tässä vaiheessa. Lisää sitten vielä kanamuna voimakkaasti vatkaten.

Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri, jos käytät sitä ja lisää ne siivilän läpi taikinaan. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi, turhia vaivaamatta. Laita taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Painele levännyt taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pohjan päälle leivinpaperi ja täytä sen pinta piirakkahelmillä tai kuivilla herneillä. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 20 minuuttia ja poista sitten piirakkahelmet ja jatka paistamista vielä 5-10 min. Ota kypsä pohja pois uunista ja jäähdytä.

 

Vaniljakreemi

 

4 dl kermaa

2 munankeltuaista

4 rkl sokeria

2 rkl maizenaa

1 tl vaniljapastaa tai 4 tl vaniljasokeria

 

Pinnalle

Muutama ruokalusikallinen jotain valmista punaista hyytelöä, esimerkiksi mustaherukkahyytelöä. Voit myös itse tehdä kirkasta hyytelöä hyytelösokerista, ohje on sokeripakkauksen kyljessä.

 

Sekoita kerma, keltuaiset, sokeri ja maizena paksupohjaisessa kattilassa. Keitä hiljalleen miedolla lämmöllä paksuksi kreemiksi koko ajan voimakkaasti vatkaten. Jäähdytä ja mausta lopuksi käyttämälläsi vaniljalla.

 

Täytä jäähtynyt piiraspohja vaniljakreemillä ja kaada päälle runsaasti vadelmia. Viimeistele pinta sivelemällä vadelmille rennosti sulatettua ja vähän jäähtynyttä punaista hyytelöä. Ei siis mitään paksua hyytelökerrosta pintaan, vaan ainoastaan hiukan kiillettä vadelmille. Laita piiras odottamaan tarjoilua jääkaappiin.

 

 

Herkkuhetkiä kahvipöytään!

xoxoxo

Hanna

 

 

 

 

 

 

Kommentit

Kommentointi