Bataattimuffinssit kahdella tavalla - suolaista ja makeaa - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

lokakuu
syyskuu

pe 15. helmikuuta 2019 08.00.00

Bataattimuffinssit kahdella tavalla - suolaista ja makeaa

Innostuin kokeilemaan bataattia muffinsseissa ja tein makean version, joka on gluteeniton sekä suolaisen version, joka on alun perin Jamie Oliverin resepti.

Gluteenittomiin muffinsseihin tulee kookosjauhoja, kookosmaitoa ja kookosöljyä, mutta ne eivät kyllä maistu kookokselta juurikaan. Niihin bataatti kypsennetään ensin keittämällä se kuutioina pehmeäksi. Lempeä makeus tulee bataatista ja hunajasta, sokeria ei ole lainkaan. Lopputulos on herkullinen ja mukavalla tavalla kevyt.

Suolaisiin muffinsseihin raaka bataatti raastetaan karkeaksi raasteeksi, se käy helposti ihan perusraastimella. Mausteita saa laittaa taikinaan reilusti. Nämä maistuvat hyviltä sekä lämpiminä että kylminä. Aika kiva eväs minne vaan mukaan otettavaksi. Muffinssit on hyviä ihan sellaisenaan, mutta myös kuten täytetyt sämpylät, muussatun avokadon, voin, kinkun tai juustona kanssa nautittuina.

 

Gluteenittomat bataattimuffinssit

 

2 dl kypsää muhennettua bataattia

5 kananmunaa

1,5 dl kookosjauhoja

0,5 dl kookosöljyä

0,5 dl hunajaa

0,5 dl kookosmaitoa

1 tl vaniljasokeria

1 rkl kanelia

¼ muskottipähkinää

1 tl ruokasoodaa

1,5 omena- tai valkoviinietikkaa

 

Uuni 200°C paistoaika 15-18 minuuttia

n 12 kpl vuokien koosta riippuen

 

Kuori ja kuutioi bataatti ja keitä kypsäksi. Muhenna hiukan haarukalla kypsiä kuutioita, että saat mitattua tiiviit kaksi desilitraa sosetta taikinaan.

Laita kerralla kaikki ainekset tehosekoittajaan tai monitoimikoneeseen ja sekoita taikina tasaiseksi. Jaa taikina muffinssivuokiin, nousuvaraa ei tarvitse jättää. Paista 15-18 minuuttia ja kokeile kypsyyttä puutikulla. Kun taikinaa ei jää tikkuun, muffinsit on valmiita. Nämä ovat parhaita jäähtyneinä.

 

Jamie Oliverin suolaiset bataattimuffinssit

 

Uuni 180°C 45 -50 min n. 12 kpl

 

 

600 g raakaa raastettua bataattia

4 kevätsipulia

2 tuoretta punaista chiliä

6 isoa kananmunaa

3 rkl tuorejuustoa, rahkaa tai kermaviiliä

250 g (4 dl) kokojyvävehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

reilusti mustapippuria

1 tl suolaa

50 g raastettua parmesaania

 

auringonkukansiemeniä

kurpitsansiemeniä

unikonsiemeniä

 

Kuori ja raasta bataatti karkeaksi raasteeksi. Silppua kevätsipulit varsineen ja silppua chilit ja raasta parmesaani.

Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin.

Sekoita sitten yhteen kaikki taikinan ainekset, säästäen hiukan parmesaania muffinssien päälle laitettavaksi.

Täytä muffinssivuoat taikinalla, nousuvaraa ei tarvitse jättää, vaan vuoan voi täyttää kukkuroilleen. Ripottele päälle siemeniä ja parmesaaniraastetta.

Paista muffinssit uunin alimmalla tasolla kypsiksi. Aikaa menee vuokien koosta riippuen 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos taikinaa jää puutikkuun, jatka paistamista.

 

Herkullisia hetkiä terveelliseten herkkujen parissa!

xoxoxo

Hanna

Kommentit

Kommentointi