Espanjalainen lihapata - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

lokakuu
syyskuu

pe 24. marraskuuta 2017 22.22.00

Espanjalainen lihapata

Hitaasti maukkaaksi hautuva pata on syksyn ja talven voimaruokaa, joka lämmittää mieltä ja kehoa.Tällaista pataa kannattaa tehdä kerrallaan iso annos ja lämmittää sitä seuraavanakin päivänä. Tai kutsua iso joukko ystäviä syömään yhteisen pöydän ääreen. Se jos mikä piristää pimeydessä!

Tämä espanjalaisen pataruuan resepti tulee U.S.A:sta, Louisianasta, jossa teurastajat tekivät tätä vasta teurastetusta possusta. Myöhemmin Espanjasta tulleet siirtolaiset vaikuttivat padan makuihin. Oliivit, oliiviöljy ja tuoreet yrtit toivat siihen vahvan välimerellisen maun. 

Padan kanssa voi tarjota riisiä, perunamuhennosta tai makaronilaatikkoa, joka on tehty tietysti ilman lihaa. Vain perusmakaroneja ja munamaitoa. Kun söin tätä New Orleansissa, se tarjottiin maissipuuron kera, joka on vähän kuin kuin polentaa. Minä tein padan seuraksi perunamuussia ja tarjosin lisukkeena hillosipuleita. Ai että oli hyvää!

Padan kanssa voi tarjota riisiä, perunamuhennosta tai makaronilaatikkoa, joka on tehty tietysti ilman lihaa. Vain perusmakaroneja ja munamaitoa. Kun söin tätä New Orleansissa, se tarjottiin kaurasta tehdyn puuromaisen lisukkeen kera, joka on kuin polentaa, mutta siis tehty kaurasta. Me söimme sitä perunamuussin kanssa.

 

Espanjalainen lihapata

1,3 kg naudan suikalepaistia
1 dl oliiviöljyä paistamiseen
2 sipulia puolikuina tai kuutioina
4 suippopaprikaa paloina
2 vartta selleriä viipaleina
3-5 valkosipulin kynttä viipaleina
2 dl tomaattipyrettä
1 prk tomaattimurskaa
1 l lihalientä kuutiosta tai fondista
4 rkl jauhoja
mustapippuria
suola
1 ruukku basilikaa
1 rkl tuoretta timjamia
chilipippuria tai cayenneä
1 purkki (n. 2dl) viipaloituja mustia oliiveja

Paista lihat kuumalla pannulla, pienissä erissä oliiviöljyssä. Älä laita pannua täyteen, ettei se jäähdy. Silloin liha päästää nesteen ulos ja se kiehuu nesteessä, eikä paistu.
Ota suuri pata ja laita sen pohjalle oliiviöljyä. Hauduta kuumassa öljyssä sipulia, paprikaa, selleriä ja valkosipulia noin viisi minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Lisää joukkoon tomaattipyre , tomaattimurska ja lihaliemi. Sekoita hyvin.
Lisää mausteet, mustapippuria, suolaa, silputtu basilika, timjami ja cayenne tai chili. Sekoita hyvin ja lisää joukkoon paistetut lihat ja oliivit.
Lämmitä seos kiehuvaksi ja laske sitten lämpö ja anna hautua hiljaisella lämmöllä kannen alla 1-1,5 tuntia, kunnes lihat ovat aivan pehmeitä. Sekoita pataa välillä ja tarkista että nestettä on riittävästi. Tarpeen mukaan voit lisätä vettä. Tarkista lopuksi maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kommentit

Kommentointi