Herkullinen lihapiirakkalevy - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

marraskuu
lokakuu

to 5. marraskuuta 2020 15.56.00

Herkullinen lihapiirakkalevy

Tämän lihapiirakan taikina on meidän perheen perinteinen taikina, jonka salaisuus on korppujauhoissa. Äiti lisäsi niitä taikinaan yhtenä joulun aaton aattona, kun vehnäjauhot olivat päässeet loppumaan. Tulos oli mykistävä – niin murea ja ihana taikina!

Lihapiirakkaa kannattaa kyllä leipoa muulloinkin, kuin jouluna. Se on lopulta nopea valmistaa ja ja kaikki rakastavat sitä.

Taikina sopii tietenkin myös muihin täytteisiin. Kuten sieni tai juurespiiraaseen. Piirakka maistuu erityisen hyvältä, kun sitä tarjoaa kuuman lihaliemen kera.

Lihapiirakkalevy

 

Taikina

3dl kuohukermaa

1tl leivinjauhetta

6,5 dl vehnäjauhoja tai 5dl vehnäjauhoja ja 1,5 dl korppujauhoja

250g voita

 

1 kanamuna voiteluun

 

Täyte

300g jauhelihaa

1 ½ dl riisiä

1-2 sipulia

pekonia aivan pieneksi paloiteltuna

suolaa

mustapippuria

valkosipulia

 

Tee ensin taikina.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita siihen keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi ja sekoita hyväksi taikinaksi. Älä vaivaa. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

 

Keitä riisi lihaliemessä. Paista hienonnetut sipulit meheviksi, makeiksi ja pehmeiksi. Paista jauheliha ja mausta se hyvin suolalla, valkosipulilla ja pippurilla. Sekoita yhteen keitetty riisi, paistettu jauheliha, sipulit sekä raaka pieneksi pilkottu pekoni. ja tarkista täytteen maku.

 

Kauli taikina ohueksi levyksi ja nosta se leivinpaperilla vuoratulle pellille varovasti.

Nostele täyte taikinalevyn keskelle ja taittele reunat sivuilta keskelle ja nipistele taikina huolellisesti kiinni ja sulje myös piiraan päät tarkasti.

Työnnä sitten leveä paistinlasta tai pizzalasta piiraan alle ja käännä se ympäri, niin että sauma jää piiraan alle. Pistele pintaan haarukalla kuvioita ja voitele piiraan pinta kanamunalla.

Paista piirasta 200 asteessa noin puolituntia, kunnes taikina on kauniisti kypsynyt.

Tarjoa piiras lämpimän lihaliemen kanssa.

 

Herkkuhetkiä ruokapöytään!

xoxoxo

Hanna

Kommentit

Kommentointi