Kesämenu - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

heinäkuu
kesäkuu

Paras herkku kesällä on uudet perunat. Sain pussillisen makoisia pikkupottuja, uusia porkkanoita, nipun uusia sipuleita, vahvaa tilliä, vapaana kasvaneiden kanojen munia, ja kaksi kaunista kukkakaalia. Niistä tein meille ihanan kesälounaan yhdessä luomuvoin, sillin ja matjessillifileiden kanssa.

Tärkein ohje on se, kuinka ne potut keitetään (ja ostetaan) koska niitähän voi popsia ilman mitään särvintä lämpiminä tai kylminä ihan loputtomiin, jos ne ovat maukkaita.
Mummonkurkut kuuluvat minun kesääni. Ohje on kyllä Lisa-äitini, mutta mummohan hänkin oli, vaikka mamiksi kutsuttiin. Minulla oli suuri kunnia aina valmistaa tämä pienenä tyttönä ja ohjeet olivat yhtä tarkat kuin sepelihakkuu. Tärkeintä on kuitenkin unohtaa kaikki ne ohjeet, joissa mainitaan vesi. Lapsena olikin suuri ihme, kuinka vain etikkaa, suolaa ja sokeria kurkun joukkoon lisäämällä kulhoon ilmestyi liemi. Tai eihän se ilmesty. Se tulee puulusikalla sekoittamalla.

 

Kesämenu

Keitetyt uudet perunat
Hunajaporkkanat
Keitetyt kukkakaalit
Sillikaviaari
Piparjuuri-kylmäsavulohirullat
Mummonkurkut

Keitetyt uudet potut

Uudet perunat tulisi ostaa pesemättöminä ja niin, että ne on tietysti juuri nostettu maasta. Toreilta saa parhaat. Ne pitäisi olla myytäessä peitetyt, jotta aurinko ei kuivata niiden pintaa- Haasteellinen homma, mutta välillä se onnistuu. Tärkeää on kuitenkin pyyhkäistä perunan poskea peukalolla ja katsoa että kuori lähtee pois. Silloin ollaan tuoreiden herkkujen äärellä.
Kotona perunat säilyvät parhaiten hiekkaiseen maahan haudattuna, jonne ne voi haudata paperipussissa. Jos maalänttiä ei ole, voi potut olla viileässä paikassa multaämpärissä tai sitten jääkaapissa, mutta ei muovi, vaan paperipussissa.
Uudet perunat pestään ja sehän käy helposti, jos perunat on tuoreita. Ne laitetaan kiehuvaan, mielellään karekalla merisuolalla maustettuun veteen kiehumaan. Päälle voi heittää tillinipun varret tuomaan tuoksua.
Kypsyyttä kannattaa koettaa ohuella terävällä veitsen kärjellä ja ottaa perunat pois tulilta, kun ne ovat vielä ihan aavistuksen raakoja. Vesi ja tillinvarret kaadetaan pois ja kattila käytetään vielä jälkilämpöisellä levyllä, että kaikki vesi lähtee kattilasta pois. Sitten perunoiden päälle laitetaan keittiöpyyhe ja potuta saavat kypsyä loppuun hetken. Näin niistä ei koskaan tule ylikypsiä.
Joskus potut ovat vetisiä ja mauttomia. Siihen auttaa nokare voita, hiukan suolaa ja tillisilppua, jotka sekoitetaan varovasti kypsien, kuumien perunoiden joukkoon.

Hunajaporkkanat

Porkkanoita
Suolaa
Voita
hunajaa

Laita hoikat porkkanat kokonaisina ja jo paksuutta keränneet halkaistuina laakeaan kattilaan, jossa kiehuva, suolalla maustettu vesi jo odottaa. Keitä porkkanoita sen verran että ne hiukan pehmenevät. Kokeile kypsyyttä terävällä ohuella veitsellä.
Nosta porkkanat pois vedestä ja taputtele ne talouspaperilla kuivaksi. Laita lämmitettyyn tarjoiluastiaan ja aateloi muutamalla voinokareella, sormisuolalla ja teelusikallisella hunajaa, joka valutetaan porkkanoille ohuena nauhana.

Keitetty kukkakaali ja sitruunakastike

Kukkakaalin keittämisessä tärkeintä on pitää huoli, etteivät ne tulee liian kypsiksi ja vetisen pehmeiksi.
Tee kukkakaalille kastike sekoittamalla voisulaan luomusitruunan kuorta ja sitruunatimjamia pieneksi silputtuna ja kaada kastike kukkakaalien päälle.

Sillikaviaari

2 matjessillifileetä
2 kovaksi keitettyä munaa
1 pieneksi silputtu sipuli tai muutama pieni uusi sipuli
2 dl smetanaa
1 rkl Dijonin sinappia
1 rkl hienonnettua tilliä

Hienonna keitetyt kananmunat ja leikkaa sillifileet pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli ja jos käytät uusia sipuleita silppua myös muutamia varsia mukaan.
Sekoita kulhossa smetana ja sinappi ja lisää sitten joukkoon kaikki muuta ainekset.

Piparjuuri-kylmäsavulohirullat
(10 kpl)

1 pkt (150g) Valmiiksi viipaloitua kylmäsavulohta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
1 tl roseepippuria

Sekoita tuorejuustoon piparjuuritahna (saa kaupoista tuubissa) ja roseepippuri. Levitä kylmäsavulohiviipaleille ohut kerros tahnaa ja pyöräytä lohi rullalle.

Mummonkurkut

1 kurkku kuorittuna
1 tl hyvää suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl väkiviinaetikkaa
1 dl silputtua tilliä

Kuori ja viipaloi kurkku ohuiksi siivuiksi. (Tällä kertaa en kuorinut, koska kuori oli ohut, eikä yhtään kitkerä) laita viipaleet kulhoon ja lisää suola. Sekoita puukauhalla reippaasti, kunnes kurkuista irtoaa hyvin nestettä. Tai laita kurkut kannelliseen astiaan ja hölskytä niitä voimakkaasti, kuten anoppini teki. Lisää sitten joukkoon sokeri ja tilli. Sekoita ja tarkista maku.

 

Ihania kesäpäiviä!

Hanna

Kommentit

Kommentointi