Kuumaa omenajuomaa ja toffeeomenapommeja! - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

huhtikuu
maaliskuu

pe 17. marraskuuta 2017 22.17.00

Kuumaa omenajuomaa ja toffeeomenapommeja!

Mulla on aina ollut joku pakkomielle tutustua kuumaan omenasiideriin. Sitä juodaan sekä englantilaisissa että amerikkalaisissa, yleensä romanttisissa, elokuvissa. Sille on useita nimiä, reseptejä ja tapoja sekä tehdä että juoda sitä. Suurin oivallus oli kuitenkin se, että Amerikassa tuorepuristettu omenamehu on apple cider eikä se siis tarkoita alkoholipitoista omenasiideriä. Englannissa omenasiideriä kuitenkin voidaan juoda myös lämpimänä. Haluaisin saada tästä kaikesta täydellisen selvityksen. Ennen sitä keittelen tätä omaa lämmintä siideriäni joka syksy ja talvi. Se maistuu ihanalta, se lämmittää ja se auttaa kipeän kurkun parantumisessa. Jos haluaa, siihen voi lisätä viskiä, calvadosia tai alkoholipitoista siideriä. Se oivallinen juoma pikkujouluissa, laskiaisena ja vaikka haravointitalkoissa.

Omenajuoma on ihanan makuista ja sen voi myös terästää jos tahtoo. 

Juoman kanssa maistuvat omenapommit - oikeat herkkuppommit ne onkin!

Omenat on kiedottu taikinaan ja nyt menevät hetkeksi pakastimeen. 

Leivoin juoman kanssa tarjottavaksi omenapommeja. Uulallaa, kuinka hyviä ne ovat! Ja todella helppoja tehdä. Pommin sisällä on toffeekarkkeja, minä käytin Brumbergin Alku-karamelleja. Kuoritut omenat pyöritetään mausteseoksessa ja koko omppu kääritään valmiiseen voitaikinaan.
Hiukan jäähtyneen pommin voi syödä kädestä ihan vain haukkaamalla, varsinkin jos puolittaa sen ensin. Lämmin omppupommi ja omenajuoma yhdessä on oikea hitti! Toimii myös pikkujouluissa mainiosti.

Lämmin omenajuoma

2 litraa tuorepuristettua omenamehua (sellaista sameaa, jota saa joka kaupasta)
2 kanelitankoa (tiedäthän, että samaa kanelitankoa voi käyttää monta kertaa?)
1 (luomu) appelsiini
30 kokonaista neilikkaa (tai niillä main)
1 (luomu) omena viipaleina
1 (luomu) mandariini tai vastaava, ohuina viipaleina
5 cm pala tuoretta inkivääriä

Pese hedelmät huolellisesti kuumalla vedellä. Pistele neilikat appelsiiniin. Hommassa säästää sormiaan, jos pistää veitsen kärjellä kuoreen reiän. Laita omenamehu kattilaan ja lisää joukkoon kanelitangot, neilikoilla maustettu appelsiini, viipaloidut omena ja mandariini sekä inkivääri ohuina viipaleina. Lämmitä seos kiehumispisteeseen ja hauduta juomaa puolisen tuntia. Siivilöi juoma ja kaada termoskannuun.

Omenapommit
Viidelle

Viisi omenaa
Valmiita voitaikinalevyjä
½ dl hienoa sokeria
2 rkl Maizenaa
2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
½ tl kardemummaa
½ tl suolaa
10 kpl Alku karamellia tai muuta kermatoffeeta
1 kananmuna
1 rkl vettä
½ dl tummaa sokeria (käytin kandisokeria)


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita voitaikinalevyt sulamaan. Sekoita yhteen sokeri, Maizena, kaneli, muskottipähkinä, kardemumma ja suola. Laita seos syvälle lautaselle. Kuori ja poista siemenkodat omenoista omenaporalla. Pyöritä jokainen omena mausteseoksessa ja laita sitten jokaiseen tyhjään siemenkodan paikkaan kaksi Alku-karkkia.
Nosta omena keskelle voitaikinalevyä. Nosta taikina ylös pitkiltä sivuilta puoleen väliin omenaa. Paina taikinaa omenaa vasten toisella kädellä ja nosta taikinan päät ylös. Nipistele saumat kiinni niin että koko omena peittyy. Kerää ylimääräinen taikina nätisti omenan päälle.
Sekoita haarukalla kananmuna ja vesi yhteen ja voitele omenat seoksella. Ripottele päälle sokeria.
Laita omenat 15-20 minuutiksi pakastimeen. Tämä on tärkeää, ettei taikina valu alas omenien päältä paistettaessa.
Paista omenoita n. 25 min 200 asteisen uunin keskitasolla, kunnes ne ovat kauniin kullan ruskeita.
Anna pommien jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Omenat ovat parhaita lämpiminä tai huoneen lämpöisinä. Ne kannattaa syödä heti.

Kaunis tarjotin: Nougat
Valkoinen vati: Iittala (Vadilla voi sekä laittaa omenat pakastimeen, että uuniin ja lopulta tarjolle)

 

Nauttikaa!!!
Hanna

Kommentit

Kommentointi