Kylmäsavulohipiirakka - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

elokuu
heinäkuu

pe 7. kesäkuuta 2019 15.25.00

Kylmäsavulohipiirakka

Lämpimän päivän ihana ruoka on kylmäsavulohipiirakka. Se on myös oiva vierastarjottava ja maistuu vaikka mökkilaiturilla saunan jälkeen.

Piirakka on hyvää lämpimänä, mutta ei kuumana, minusta se oli kuitenkin parasta jääkaappikylmänä. Piirakan voi valmistaa vaikka kaksi päivää ennen kuin se on tarkoitus tarjoilla.

Tein piirakan 24 senttiseen vuokaan ja taikinaa jäi yli nyrkin kokoinen pala. Siitä voi leipoa vaikka kivoja pieniä puolukkapiiraita. Ohut rapea pohja piirakassa on ihana. Ei kannata jättää sitä paksuksi.

Yleensä teen piirakkataikinat itse, mutta ruisperunataikinassa on mielestäni todella hyvä maku. Peruna maistuu ja sopii erinomaisesti savukalan kanssa. Suuri määrä sitruunaa tekee piirakasta ihanan raikkaan.

Ranskalaiseen tyyliin täytteessä ei säästelty, vaan käytin siinä tosiaankin kuohukermaa ja Philadelphia tuorejuustoa. Suosittelen! Koostumus on pehmeä ja ihana eikä lainkaan vetinen.

 

Kylmäsavulohipiirakka

 

1 kpl Sunnuntai ruisperunataikina

300g kylmäsavulohta viipaleina
2 dl kuohukermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa

2 munaa

½ dl vettä
½ dl sitruunan mehua

1 luomusitruunan raastettu kuori

1 uuden sadon sipuli varsineen

1 dl silputtua tilliä

mustapippuria
Pinnalle tilliä, sitruunatimjamia, sileälehtistä persiljaa

Kauli taikina leivinpaperin päällä piirakkavuokaasi sopivaksi. Älä tee pohjasta kovin paksua. Ylimääräisestä taikinasta voi tehdä vaikka pieniä puolukkapasteijoita.

Nosta taikina papereineen vuokaan ja leikkaa veitsellä ylimääräinen, reunojen yli tuleva taikina pois. Pistele taikinaan haarukalla reikiä ja tue reunat foliolla. (Ota pätkä foliota ja rutista siitä pitkä pötkö. Painele pötkö reunoja vasten) Tai käytä piirakkahelmiä. Esipaista taikinaa n.10-15 min uunin alatasolla. 

 

Levitä kylmäsavulohiviipaleet esipaistetulle piirakkapohjalle rennosti rypyttäen.

 

Pilko sipuli pieneksi ja silppua sen varret niin, että saat n. 2 dl silputtua sipulia ja varsia.

 

Sekoita keskenään kerma ja tuorejuusto. Lisää joukkoon kananmunat ja sekoita hyvin. Lisää seokseen vesi ja sitruunan raastettu kuori ja mehu. Lisää vielä sipuli ja tillisilppu ja mausta seos vastajauhetulla mustapippurilla. Kaada seos lohiviipaleiden päälle.

 

Paista piirasta 20-30 minuuttia 200 asteessa kunnes piiras on hyytynyt. Silppua jäähtyneen piiraan pinnalle runsaasti tilliä, sitruunatimjamia ja sileälehtistä persiljaa. 

 

Piirakka maistuu sekä haaleana että jääkaappikylmänä. Kuumana päivänä kylmä ja raikas piirakka on ihanaa raikkaan salaatin kera.  

 

 

 

 

 

Ihanaa viikonloppua kaikille! 

Hanna

xoxoxo

 

Kommentit

Kommentointi