Lämmin talvisalaatti - joko olet käyttänyt quinoaa? - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

lokakuu
syyskuu

pe 16. helmikuuta 2018 22.55.00

Lämmin talvisalaatti - joko olet käyttänyt quinoaa?

Minulta kysyttiin viime viikolla, että mikä on ruokafilosofiani. Se on aika vahva ilmaisu ja vaatisi minusta syvää sitoutumista, jos aivan filosofiasta puhuttaisiin. Mutta asiat joista erityisesti pidän ovat kevyitä ja maukkaita ja siksi sisältävät paljon kasviksia. Parasta on, jos aterialla on useita erilaisia kasviksia eri tavoin valmistettuina. Olen oppinut tekemään kolmeakin kasvislisäkettä aterialle todella nopeasti. Kasviksia syömällä tulee hyvä olo ja kasviksissa on makua! Kasviksia pitäisi lisätä ruokavalioon, mutta uusien juttujen opetteleminen on haasteellista. Suomalaisessa perheessä pyöritetään keskimäärin seitsemää ruokalajia vuodesta toiseen.
Minä ihastuin quinoaan, kun kirjoitin keittokirjaani (Pienet suuret reseptit). Quinoa kypsyy nopeasti, siinä on paljon proteiinia ja jos sen keittää oikein, se maistuu myös hyvältä. Suosikkini on musta quinoa, jota ostan aina Virosta, koska siellä on sitä lähikauppani hyllyssä. Mutta myös vaalea perusquinoa ja punainen quinoa ovat erittäin hyviä. Quinoan keitinvesi tarvitsee ehdottomasti joko suolaa tai kasvis- tai lihalientä, että se on hyvää. Kaikkein tärkeintä quinoan käytössä on kuitenkin sen huolellinen huuhtelu kuumalla vedellä tai lopputulos on kitkerä. Ihan hanasta tuleva kuuma vesi on riittävää. Lisäksi on tärkeää, ettei vettä ole liikaa, muuten lopputuloksena on puuro.
Puuroakin quinoasta voi tehdä, mutta se on eri resepti.

Nyt tein quionasta ihanan maistuvan talvisalaatin, joka on pöydässä puolessa tunnissa, eikä ainesosia ole montaa, vain sieniä, kukkakaalia, babypinaatinlehtiä, fetaa, quinoaa ja mausteita.
Salaatti on hyvä ateria mutta sitä voi tarjota myös liharuuan lisukkeena. Esimerkiksi jauhelihapihvit sopivat mainiosti sen kanssa.

Uuniin menossa

Paahdetut vihannekset valmiina. Joukossa myös kukkakaalin lehdet.

Paahdettua kukkakaalia ja sieniä quinoan ja fetan kanssa
6:lle ateriaksi

1 pieni kukkakaali
400 g tuoreita herkku- tai siitakesieniä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl tuoretta timjamia
suolaa ja mustapippuria

2 ½ dl quinoaa
4 dl vettä tai kasvislientä
2 dl hiukan murskattuja saksanpähkinöitä
200 feta-tai salaattijuustoa
1 dl vinegrettiä
pussillinen babypinaattia

Vinegretti
1 dl oliiviöljyä
2 rkl hunajaa
0,5 dl balsamicoa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Pilko kukkakaali pieniksi, suuhun sopiviksi nupuiksi ja puolita sienet. Sekoita öljy ja mausteet kukkakaalinnuppuihin ja sieniin ja levitä ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Paahda 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes kukkakaali on saanut kauniin värin.

Keitä sillä aikaa quinoa ja tee vinegretti. Sekoita quinoa kukkakaalien ja sienien joukkoon, murusta fetajuusto salaatille ja asettele salaatti babypinaatin lehtien päälle.

Herkullista viikonloppua

Hanna

Kommentit

Kommentointi