Loppiaisen kevein ja raikkain jälkiruoka tehdään sitruksista - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

kesäkuu
toukokuu

pe 5. tammikuuta 2018 23.01.00

Loppiaisen kevein ja raikkain jälkiruoka tehdään sitruksista

Loppiainen taitaa olla ainoa juhlapyhä, jolloin lapsuudenkodissani ei koristeltu kotia jotenkin erityisesti – mikä luonnollisesti johtuu siitä, että loppiaisena meillä vietiin kuusi ulos ja pakattiin joulukoristeet odottamaan seuraavaa vuotta. Ilman perinteitä loppiaista kuitenkaan vietetty.
Yksi perinne oli ja se liittyi ruokaan.

Äiti teki aina kinkun luusta ja rippeistä keiton. Se on yksi harvoja ruokia, joista en pitänyt. Söin sitä kyllä, koska nirsoilu ei käynyt laatuun, mutta ei se oikein maistunut. Muistini mukaan keitossa oli kirkas liemi ja kinkun rippeiden lisäksi riisiä, sipulia ja herneitä. Nyt saattaisin keitosta nauttiakin, mutta en pääse ohjetta kokeilemaan, koska meillä ei ollut joulupöydässä kinkkua ollenkaan. Söimme vain kaloja ja lihapiirakkaa ja buljonkia.
Sitrushedelmät kuuluvat jouluuni kuitenkin aina ja nythän on niiden loistava sesonki. Siksipä päätin tehdä loppiasen jälkiruuaksi hedelmäsalaattia eli kompottia sitruksista jugurttilumen kanssa. Ihana kevyt jälkiruoka sopii joulun lopetukseen mainiosti. Valmistaminen on helppoa. Ainoa tärkeä asia on, että käytössä on terävä veitsi.
Kompottia voi nauttia myös yhdessä kahvikakun kanssa, jos sellaista on joulusta jäänyt.

Sitrushedelmäkompotti ja jugurttilumi
4 annosta
Aloita valmistus jugurttilumesta että se ehtii jähmettyä pakastimessa.

Sitrushedelmäkompotti
4 annosta

3 appelsiinia
1 verigreippi
1 tavallinen greippi
1 pomelo
2 limettiä

Sokeriliemi

1 ½ dl sokeria
3 dl vettä
1 kanelitanko
1 halkaistu vaniljatanko

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan, lisää kaneli- ja vaniljatangot. Keitä lientä hiljalleen hauduttamalla kymmenisen minuuttia.
Kuori ja lohko sillä aikaa hedelmät kalvottomiksi paloiksi.
Pane hedelmälohkot kulhoon ja kaada niiden päälle lämmin sokeriliemi. Anna hedelmien maustua liemessä ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa muutamia tunteja. Poista vanilja- kanelitanko ennen kompotin tarjoamista.

Jugurttilumi

2 dl Bulgarian jugurttia
2 dl kevyt ranskankermaa
puuterisokeria, hunajaa tai vaahterasiirappia maun mukaan.

Sekoita keskenään jugurtti ja ranskankerma ja laita seos valumaan kahvinsuodattimeen tai kankaalla vuorattuun siivilään muutamaksi tunniksi. Makeuta seos haluamallasi tavalla. Jäädytä pakastimessa välillä muutaman kerran sekoittaen, kunnes seos on kohmeista mutta vielä helposti lusikoitavaa. Aikaa menee noini tunti.

Ihanaa loppiasta!

xoxox
Hanna

Kommentit

Kommentointi