Maailman paras tomaattipiirakka - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

huhtikuu
maaliskuu

pe 6. huhtikuuta 2018 09.04.00

Maailman paras tomaattipiirakka

Maailman paras tomaattipiiras syntyy vähistä ja edullisista aineksista. Olin viime viikonloppuna Saarenmaalla ja yhtenä iltana alkoi tehdä mieli jotain suolaista. Olimme syöneet päivällä hyvin ja nälkä tuli sitten illalla vähän yllättäen. Jääkaappi oli oikeastaan ihan tyhjä, mutta siellä on aina parmesania, voita ja onneksi myös raejuustoa. Kaapissa oli myös tomaatteja ja Dijonin sinappia. Näistä ainkeksista syntyy ranskalainen tomaattipiiras, joka on aivan huippuhyvää. Olen saanut ohjeen ravintoloitsija Stiina Kuismalta. Stiina on armoitettu kokki ja pyörittää nyt Malaga Baria Helsingissä. Tein hänestä kerran jutun lehteen ja jutun teon yhteydessä hän tarjosi tätä herkkua. Olen valmistanut sitä kymmeniä kertoja ja se onnistuu aina. Nyt tilanne oli kuitenkin se, että voita ei ollut tarpeeksi. Mutta hätä keinot keksii ja korvasin osan voista raejuustolla. Lopputulos oli mahtava! Piirakan pohja oli rapea ja ihana. 

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
130 g kylmää voita kuutioina
1 dl raejuustoa
3 rkl jääkylmää vettä

Sekoita ensin suola vehnäjauhoihin ja lisää sitten joukkoon kylmä voi kuutioina. Nypi taikina murumaiseksi seokseksi ja lisää raejuusto ja sekoita taikinaksi. Lisää lopuksi vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa turhaan, sekoita vain sen verran, että taikina on tasainen.

Voitele vuoka voilla tai margariinilla ja jauhota korppujahoilla. Kun teet tämän, piirakkaa on paljon helpompi ottaa vuoasta, kuin jos vuokaa ei ole voideltu.

Taputtele taikina 25-27 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan ja sen reunoille. Laita vuoka jääkaappiin mielellään vähintään puoleksi tunniksi.

Täyte
3 rkl Dijonin sinappia
3 dl parmesaaniraastetta
5 tomaattia tai pari isoa ja monta pientä
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä

Murskaa valkosipulin kynnet veitsen lappeella ja laita ne maustamaan oliiviöljyä. Levitä taikinapohjalle sinappi, lisää juustoraaste ja sen päälle tomaattiviipaleet. Kaada tomaattien päälle oliiviöljy, mutta älä valkosipulia, jonka voit heittää pois. Se on jo tehtävänsä tehnyt. Ripottele pinnalle suolaa ja mustapippuria.

Paista 225°C uunissa noin 20-30  minuuttia kunnes pohja on kypsä. Tarjoa haaleana tai kylmänä esimerkiksi vihreän salaatin kanssa.
 

Ihania ruokahetkiä!

Hanna

Kommentit

Kommentointi