Omenamurupaistos - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

lokakuu
syyskuu

to 26. syyskuuta 2019 23.00.00

Omenamurupaistos

Omenaherkun ei tarvitse olla perinteinen piirakka, vaan sen voi rakentaa valurautapannuun tai piirasvuokaan myös väärinpäin. Eli omenat alle ja taikina katoksi!

Tässä herkussa omenat saavat seurakseen vadelmia ja taikina katossa on reippaasti siemeniä. Lopputulos on mehevä, rapean rouskuva ja maukas.

Taikinan ainekset on sellaisia, joita ainakin minulla on kaapissa aina. Ja niitä voi myös vaihdella tilanteen mukaan. Pähkinöikis käyvät oikeastaan kaikki pähkinät. Myös siemenien laatua voi vaihdella sen mukaan mitä kaapissa leivontahimon iskiessä on saatavilla.

Varsinainen ohje on alun perin Australialaisen Donna Hayn, mutta muutin sitä hiukan juuri siementen osalta. Alkuperäisessä ohjeessa on käyetetty pellavansiemeniä, mutta minä laitoin taikiaan pellavansiemenistä tehtyä mustikan makuista makurouhetta, joka on yksi suosikkejani aamupuuroissa, smoothieissa ja tuorepuuroissa. Joten jos sinulla sattuu olemaan sitä kaapissa, käytä sitä, ellei niin käytä kokonaisia tai murskattuja pellavansiemeniä.

 

Kolme omenaa viipaleina

100 g tuoreita tai pakastettuja vadelmia (sulatettuna)

1 tl raastettua sitruunankuorta

1 tl vaniljauutetta

1, 25 dl hunajaa (pyyhkäise mitan pinta rypsiöljyllä, niin hunaja ei tartu siihen kiinni)

 

1 rkl pellavamakurouhetta tai pellavansiemeniä

½ dl auringonkukansiemeniä

½ dl kurpitsansiemeniä

½ dl kaurahiutaleita

2 ½ dl vehnäjauhoja

3 tl leivinjauhetta

2/3 dl murskattuja saksanpähkinöitä

2/3 dl sokeria

50 g kylmää voita kuutioina

1 ¼ dl kermaa

 

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Poista omenista siemenkodat ja viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi (kotimaisia omenoita ei tarvitse kuoria) Laita kulhoon omenanviipaleet, vadelmat, sitruunankuoriraaste, vaniljauute ja sekoita joukkoon juokseva hunaja. (jos kaapissasi on kovaa hunajaa, lämmitä sitä hetki mikrossa tai kattilassa)

 

Tee taikina toiseen kulhoon

Sekoita keskenään ensin makurouhe, auringonkukansiemenet, kurpitsansiemenet ja kaurahiutaleet. Ota 2 rkl seosta erilleen.

Lisää joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe, pähkinät ja sokeri. Sekoita hyvin. Lisää sitten kulhoon voi ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi. Lisää lopuksi joukkoon kerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

 

Laita omenaseos voideltuun valurautapannuun tai piirakkavuokaan ja lusikoi taikina omenaseoksen päälle ja ripottele säästämäsi siemenseos piiraan pinnalle.

 

Paista n. 40 minuuttia 180 asteisessa uunissa kunnes pinta on kullankeltainen.

Anna jäähtyä tovi. Maistuu lämpimänä, haaleana ja jääkaappikylmänä!

 

xoxoxo

Hanna

 

 

 

Kommentit

Kommentointi