Paahtopaistia ja maa-artisokka-perunagratiinia isälle - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

lokakuu
syyskuu

to 9. marraskuuta 2017 22.15.00

Paahtopaistia ja maa-artisokka-perunagratiinia isälle

Isänpäivän päivällisruuaksi paistoin uunissa mehevän paahtopaistin ja tein sen seuraksi maa-artisokka-perunagratiinin. Sain idean paahtopaistiin ystävältäni. Valmistan harvoin suuria lihapaloja kokonaisina, enkä ole koskaan aikaisemmin tehnyt paahtopaistia. Olen ajatellut, että epäonnistuminen on liian suuri riski ja todennäköisyys. Kaverini vakuutti, että paahtopaistin valmistaminen on aivan helppoa. Päätin ottaa härkää sarvista. Ja hyvä niin, sillä valmistamien oli todella helppoa ja lopputulos oli mitä mainioin!
Otin lihan lämpiämään huoneenlämpöön pari tuntia ennen kuin pistin sen uuniin. Hanakasin lihan pintaan ruokalusikallisen suolaa ja mustapippuria. Kuumensin rautapannulla reilusti rypsiöljyä ja paistoin lihan pinnat ruskeiksi. Laitoin paistin 120 asteiseen uuniin ja pistin paistin paksuimpaan kohtaan paistolämpömittarin. Kun paisti oli uunissa, minulla oli aikaa mm. paketoida isänpäivälahja. Kun paistin sisälämpötila oli 60 otin paistin uunista ja jätin sen vetäytymään. Vasta seuraavana päivänä leikkasin siitä ohuita viipaleita. Kypsyysaste oli juuri mieluisa, kauniin punerva, ei liian kuiva eikä liian kypsä. Paistin leikkaamisessa on tärkeää, että sen tekee vasten lihassyitä, silloin liha on mureaa. Arvostan myös ohuita viipaleita, joiden leikkaamisessa terävä veitsi on välttämätön väline.
Paistin seurana maistuu maa-artisokka-peruna –gratiini, jossa kasvikset keitetään ensin kermamaidossa ja sitten gratinoidaan parmesaanin kanssa uunissa. Lihan ja gratiinin seurana tarjosin itse valmistamaani viinirypälehyytelöä. Raikas salaatti kannattaa myös nostaa pöytään, niin pyhäateriasta tulee aivan täydellinen.

 

Paahtopaisti

Naudan paahtopaistia
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl rypsiöljyä

Hiero mausteet lihan pintaan. Ruskista kuumalla pannulla rypsiöljyssä lihan pinta kauniin ruskeaksi. Työnnä lihalämpömittarin piikki keskelle lihaa ja laita liha uunivuokaan ja vuoka 120 asteiseen uuniin.
Ota paisti uunista, kun mittari näyttää 60 astetta. Anna paistin vetäytyä ainakin puoli tuntia ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi.

Maa-artisokka-perunagratiini

500 g maa-artisokkia hyvin pestyinä ja halutessasi kuorittuina
500 g jauhoisia perunoita kuorittuina ja paloiteltuina vähän pienemmiksi kuin maa-artisokat
3 dl maitoa
2 dl kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
pari kourallista raastettua parmesaania
1 sitruunan raastettu kuori
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää

laita perunat ja maa-artisokat kiehumaan kermamaitoon (ole tarkka, maa-artisokat kypsyvät nopeasti). Nosta kypsät vihannekset reikäkauhalla pois kattilasta ja pilko suupaloiksi. Laita pilkotut vihannekset voideltuun uunivuokaan ja raasta päälle sitruunan kuori.
Suurusta keitinliemi vehnäjauhoilla ja mausta mustapippurilla, suolalla ja muskottipähkinällä. Lisää joukkoon puolet parmesaanista ja kaada seos kasvisten päälle. Lisää pinnalle reilusti parmesaaniraastetta. Gratinoi uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuttia tai kunnes pinta on kauniin kullan ruskea.

 

Herkkuhetkiä viikonloppuun!

xoxox
Hanna

Kommentit

Kommentointi