Suussa sulavat lusikkaleivät ovat pikkuleipien aatelia - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

kesäkuu
toukokuu

pe 24. toukokuuta 2019 07.35.00

Suussa sulavat lusikkaleivät ovat pikkuleipien aatelia

 

 

Lusikkaleivät ovat pikkuleipien aatelia. Suussa sulavia herkkupaloja ja perinneleivonnaisia. Supersuomalaisia ja vähän nostalgisia. Kuka niitä viitsii enää tehdä, kun kaupan keksihylly on kilometrinmittainen? Voi äiti! Leipokaa lusikkaleipiä, parempaa herkkua saa hakea.

Monet eivät leivo niitä siksi, että se on vähän vaikeaa. Mutta syy siihen on vain se, että resepteissä ei sanota yhtä tärkeää neuvoa. Anna taikinan seistä yön yli. Taikinan on kovetuttava tai herkut hajoavat pellille laitettaessa ja leipominen on äärettömän vaikeaa. Kun käyttää kylmää taikinaa, homma on lapsellisen helppoa!

Ihana maku näihin herkkuihin tulee paahdetusta voista. Joten nyt essu eteen ja leipomaan kevään juhlien bravuuri!

Lusikkaleivät voi valmistaa etukäteen pakastaa, jos pakastat, sokeroi ne vasta ennen tarjoilua.

Ainekset

 

200 g voita

1 ½ dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinsoodaa

 

Väliin

Vadelmahilloa (muukin hillo tai marmeladi käy)

 

Pinnalle

Sokeria (käytän erikoishienoa sokeria)

 

Laita voi kattilaan keskilämmölle ja anna sen sulaa. Pyörittele samalla kattilaa. Kun pinnalle muodostunut vaahto alkaa kadota, alkaa voi ruskistua. Ole tarkkana nyt, ettei voi pala. Kun haistat ihanan pähkinäisen tuoksun, on voi valmista. Ota se heti pois liedeltä ja kaada voi pois kattilasta.

Kattilan pohjaan muodostuu sakkaa, älä ota sitä mukaan. Itse kaadan voin teesiivilän läpi.

Jos sakka tulee mukaan, se on kyllä vain pieni ulkonäköhaitta. Eikä sekään ole huomattava.

 

Mittaa sokeri voisulan joukkoon. Sekoita. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi.

Sekoita kuivat aneet keskenään ja lisää seos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Anna jäähtyä täysin, mieluiten seuraavaan päivään.

 

Ota nokare taikinaa sormien väliin ja painele se tiiviisti lusikkaan. Työnnä lusikkaleipä lusikasta leivinpellille. Paista 175°C noin 12 minuttia ja anna jäähtyä.

 

Laita nokare hilloa puolikkaiden väliin ja paina puolikkaat hellästi yhteen. Kierittele lusikkaleivät hienossa sokerissa.

 

Ihania herkkuhetkiä!

xoxox

Hanna

Kommentit

Lusikkaleivät

Näytti siltä helppo itse tehdä noilla Hannan reseptillä. Kiitos Hanna

Raija Pirttilä

Hanna Sumari - la 25. toukokuuta 2019 19.20.33

Kommentointi