Tomaattipiirakka kahdella juustolla ja hunajalla - Topi-Keittiöt

Hannan mukana Keittiön kautta

Iloinen ja aurinkoinen sisustustoimittaja ja mm. Suomen kaunein koti -ohjelmasta tuttu Hanna Sumari taikoo monelaiset herkut.

Hanna Sumari on TV:stä tuttu sisustustoimittaja joka kirjoittaa lehtiin ja pitää blogeja. Keittiön Kautta -blogissaan hän tarkastelee maailmaa keittiönpöydän ääreltä, mielessään mikäs muu kuin kodin sydän – keittiö ja sen liepeillä olevat ajankohtaiset asiat.

syyskuu
elokuu

pe 29. maaliskuuta 2019 12.00.00

Tomaattipiirakka kahdella juustolla ja hunajalla

Törmäsin niin herkullisen näköiseen tomaattigaletteen Pinterestissä, että oli pakko kokeilla reseptiä ja silmät ei totta vieköön valehdelleet. Piirakka on ihanaa! Alkuperäinen resepti on Half Baked Harvestin sivuilta. Siinä maistuu tomaattien lisäksi kaksi juustoa, timjami ja basilika, hunaja ja pähkinät!

Vähensin hiukan homejuuston määrää alkuperäisestä reseptistä, jossa sitä oli käytetty 220g minä laitoin 150 g ja mielestäni se oli riittävä määrä. Käytin Pirkka homejuustoa, joka oli palana. Oli kiva kun osa homejuustomuruista oli vähän suurempia.

Kaupassa oli ihania mustia tomaatteja, joten tietenkin ostin niitä piiraaseen ja muutenkin piiraasta tulee sitä kauniimpi mitä erilaisempia tomaatteja siihen käyttää.

Leikkasin tomaatit ja kesäkurpitsan ohuiksi viipaleiksi, ettei piirakasta tule lötkö ja märkä. Eikä siitä tullut. Siitä tuli ihana ja se maistui hyvältä sekä lämpimänä että kylmänä.

Reseptissä on käytetty vehnäjauhojen lisäksi maissijauhoja, joka on varmaan syynä ihana mureaan kuoreen. Ja maissijauhoilla ei tarkoiteta Maizenaa, vaan esimerkiksi Risentan maissijauhoja, joita itse käytin.

Hunaja tekee piirakkaan kivan säväyksen, sekä se, että pohjataikinassa on suolaa ja mustapippuria. Minusta pohjataikinat täytyy aina maustaa!

Tomaattipiiras eli galette

 

2, 5 dl vehnäjauhoja

1 dl maissijauhoja (Ei Maizenaa vaan maissijauhoja)

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria

150 g voita

0,5 dl kylmää vettä

1 kananmuna voiteluun

 

2 rkl voita

1 sipuli ohuina viipaleina

tuoretta timjamia

150 g homejuustoa murusina

150 g cheddar- tai mustaleimajuustoa raasteena

½ dl basilikaa silputtuna

10 cm pala kesäkurpitsaa ohuina viipaleina

pieniä ja suuria erivärisiä tomaatteja

oliiviöljyä

juoksevaa hunajaa

paahdettuja saksanpähkinöitä

 

Sekoita kulhossa tai monitoimikoneessa vehnä- ja maissijauhot, suola ja mustapippuri.  Lisää joukkoon kylmä voi kuutioina ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi tai käytä monitoimikonetta, kunnes seos on murumaista kuten riisinjyvät.

Lisää joukkoon vesi ja sekoita taikinaksi nopeasti. Älä vaivaa. Voit lisästä vettä muutaman ruokalusikallisen, jos tarve vaatii.

Laita taikina jauhotetulle pöydälle, pyöräytä muutaman kerran ja purista taikina ensin kokoon palloksi ja litistä se sitten ja laita jääkaappiin vetäytymään siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.

 

Laita voi pannuun ja kypsennä siinä sipulia miedolla lämmöllä, kunnes se saa kauniin värin, n. 20 minuuttia. Jätä sipulit jäähtymään.

Raasta juusto ja murusta homejuusto. Viipaloi suuret tomaatit ja puolita pienet. Silppua basilika ja nypi lehdet timjamista.

Ota taikina jääkaapista ja kauli se 3 millin paksuiseksi pyöryläksi jauhotetulla pöydällä. Muto ei ole tarkka, eikä haittaa, jos reunat vähän repeilevät. Nosta taikina leivinpaperin päälle uunipellille. (Jos kaulitsit taikinan leivinpaperinpäällä, nosta paperi taikinoineen pellille.)

 

Ripottele homejuusto taikinalle jättäen paljaaksi noin 3 cm taikinasta. Ripottele homejuuston päälle mustaleima- tai cheddarjuusto ja lisää juustojen päälle ensin sipulit tasaisena kerroksena ja jatka sitten levittämällä piirakalle basilika ja kesäkurpitsaviipaleet. Mausta sitten kevyesti suolalla ja mustapippurilla.

Asettele piiraalle seuraavaksi tomaatit ja ripottele niiden päälle hiukan oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Lisää sitten pinnalle vielä hiukan juoksevaa hunajaa kevyellä kädellä.

Taivuta piirakan reunat täytteen päälle ja voitele reunat kevyesti vatkatulla kananmunalla. Laita pelti jääkaappiin 15 minuutiksi ja lämmitä uuni 180 asteeseen ja paista piirakkaa noin 50 minuuttia.

Anna piiraan jäähtyä hiukan ennen tarjoilua ja lisää pinnalle muutamia tuoreita minitomaatin puolikkaita, aavistus hunajaa ja paahdettuja saksanpähkinöitä rouhittuna.

 

Ihanaa piirakkapäivää!

Hanna xoxox

 

 

Kommentit

Kommentointi