Onko kodin jätteiden kierrätysasiat kunnossa? - Topi-Keittiöt

Tässä blogissa Topi ja vieralijat kertovat ajankohtaisista asioista. Pääset kurkistamaan kiinnostaviin tapahtumiin, tutustumaan mielenkiintoisiin ihmisiin ja seuraamaan, mitä kaikkea alalla tapahtuu.

Tagit:

ke 30. joulukuuta 2020 09.42.00

Onko kodin jätteiden kierrätysasiat kunnossa?

Onko kodin jätteiden kierrätysasiat kunnossa?

Uudistuvat jätehuoltomääräykset vaativat uusia toimenpiteitä suomalaisissa kodeissa. Uusi jätelaki velvoittaa lajittelemaan jätteen seitsemään eri jätelajiin viimeistään vuonna 2023. Pääkaupunkiseudulla uudet  määräykset astuvat voimaan jo vuonna 2021.


Lajiteltavat jätelajit:
1. sekajäte
2. biojäte
3. muovi
4. paperi
5. lasi
6. kartonki
7. metalli

Suunnittele jätteiden kierrättäminen sujuvaksi hyvissä ajoin, silloin se on päivittäinen ilo ja hyvän mielen ekoteko - onhan jätteiden lajitteleminen ja kierrätys helppo keino ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Huolellinen lajittelu vaikuttaa myös asumisen kuluihin.

Muovinkeräys tulee pakolliseksi kaikissa kiinteistöissä ja taloyhtiöissä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Omakotitaloissa ja pienillä tonteille kierrätys hoidetaan jatkossa yhden sekajäteastian asemesta monilokeroisten jäteastioiden avulla. Biojätteille myös kompostointi on hyvä kierrätysratkaisu.

Lisää toimivuutta ja käytännöllisyyttä keittiöösi jäteastioiden riittävällä määrällä sekä oikein mitoituksella ja sijoittelulla. Riittävän isot astiat kullekin jätelajille takaavat, että kierrättäminen tuntuu helpolle ja vaivattomalle.

Kun kierrätettäviä jätelajeja on useita, myös jäteastioita pitää olla useita. Ruuanlaittoon liittyvät jätteet, kuten biojäte ja muovit on helpointa kierrättää keittiön kaappeihin sijoitetuissa jäteastioissa.

Kaiken ei tarvitse kuitenkaan sijoittua keittiöön. Jätelajeista esim. paperin ja kartongin voi kierrättää kodin muissa tiloissa kuten eteisessä, kodinhoitohuoneessa tai varastossa. Kodeissa kierrätetään myös vanhentuneita paristoja ja lääkkeitä ja tyhjiä juomapulloja, näillekin pitää löytyä paikka kodin tiloista. Esimerksiksi siivouskomeron yhteyteen on luontevaa sijoittaa myös jätteiden kierrätys.

Vinkkejä:

Pienissä asunnoissa keittiön koko määrää jäteastioidenkin koon, silloin jäteastioiden kekseliäs sijoittelu voi olla ratkaisu vaivattomuuteen.

Sijoita jätevaunu tai kaapistoon sijoitetut jätteiden kierrätysastiat lähelle työpistettä eli allasta ja liettä.

Keittiössä voit nostaa jäteastiat ylös työtason alle, näin työskennellessä ei tarvitse kumartua alas eivätkä jätteet sotke keittiötä matkalla astiaan. Jäteastioita voi olla kahdessa kerroksessa, jos tarvitaan lajittelumahdollisuus useammalle roska-lajille.

Jos kierrätyspiste löytyy läheltä, voit kuljettaa roskat astiassaan kierrätykseen.

Jätteidenlajittelujärjestelmät on suunniteltu helppokäyttöisiksi ja ne on helppo pitää puhtaana. Jäteastioihin on saatavilla myös kansia. Ne estävät hajuhaittoja keittiössä.