Kaikki alkoi aamiaiskaapista

Kun taipalsaarelaisperhe rakensi omaa taloa, kodin kiintokalusteille oli selvät toiveet: kotimaisuus, ajattomuus ja sävyihin lämpöä – sekä keittiöön saareke ja aamiaiskaappi.

”Olemme molemmat kotoisin pieniltä paikkakunnilta ja asuneet lapsuutemme omakotitaloissa. Niinpä oli selvää, että haluamme myös itse omakotitalon”, pariskunta kertoo.

Kun kodin sisustusta suunniteltiin, perheellä oli yksi tärkeä toive: kiintokalusteiden piti olla kotimaisia. Niinpä pariskunta päätyi tilaamaan kalusteet Topilta, keittiösuunnittelijaksi valikoitui Taru Ahokainen Lappeenrannan Topi-myymälästä.

”Topi oli tuttu, koska se on samoilta seuduilta, mistä itse olen kotoisin”, perheen äiti kertoo.

Keittiön suunnittelu aloitettiin aamiaiskaapista, joka oli perheen äidin haave. Topin kolmesta aamiaiskaapista kotiin valittiin suurin. Sinne saa kätevästi mahtumaan niin kahvinkeittimen, leivänpaahtimen kuin mikronkin, ja ylähyllyltä löytyi paikka äidin viidellekymmenelle Muumi-mukille. Aamiaisen jälkeen tarvikkeet saa siististi piiloon ovien taakse.

Musta keittiö tuo kotiin särmää

Perheen molemmat vanhemmat laittavat ruokaa, joten he suunnittelivat keittiönkin yhteistuumin. Kodin kiintokalusteiden ja materiaalien he halusivat olevan tyylikkäitä ja ajattomia. Äärimmilleen pelkistetty tyyli ja kiiltävät pinnat olisivat kuitenkin tuntuneet liian kylmiltä. Lisäksi keittiön ja olohuoneen valkoisten seinien kaveriksi kaivattiin kontrastia.

Sopiva ratkaisu olivat mustat kalusteet ja puunväriset tasot – molemmat perheen isän ideoita. Pariskunta vertaili Topin malliston eri mustia vaihtoehtoja ja päätyi lopulta pehmeän mustiin Loiste-oviin, joissa on vaakasuuntainen puunsyykuvio. Tasoksi mietittiin massiivipuuta, mutta lopulta valinta kallistui laminaattiin sen helppohoitoisuuden ja kestävyyden vuoksi. Tason sävyksi valittiin tammi tuomaan kokonaisuuteen lämpöä.

Tutustu Loiste -ovimalliin

Saareke tuo ystävät yhteen

Toivelistalla oli myös saareke: kun perheellä on vieraita, koko porukka voi kokoontua sen ympärille seurustelemaan ja kokkailemaan. Ja vaikka muu väki viihtyisi olohuoneen puolella, keittiövuorossa olevakin voi osallistua keskusteluun. Saareke toimii myös tarjoilupöytänä.

Saarekkeeseen sijoitettiin liesi ja sen yhteyteen tasoon upotettu Boran liesituuletin, joka on sekä tehokas että huomaamaton. Saarekkeen toinen puoli jaettiin kahtia: oikealla on säilytystilaa, vasemmalla paikat parille baarijakkaralle.

Nyt saarekkeen ääressä on jo syöty monet aamupalat, vietetty illanistujaisia ystävien kanssa sekä juhlittu yhdessä joulua.

Kaikki kiintokalusteet yhdestä paikasta

Kaikki kodin kiintokalusteet, kuten wc-kalusteet, hankittiin Topilta samassa paketissa. ”Oli kiva, että kalusteita ei tarvinnut tilata sieltä, täältä ja tuolta”, perheen äiti iloitsee.

Oleskelutilan lähellä olevaan vessaan valittiin sama tumma sävymaailma kuin keittiössä. Allaskaappiin siis tulivat mustat Loiste-ovet. Tasona on valumarmorinen allastaso ja sen jatkeena hyllykön päällä laminaattia.

Kodin toiseen wc-tilaan valittiin puunsyykuvioiset Luoto-mallin ovet. Allaskaapin päällä on yhtenäinen valumarmorinen allastaso, joka on tyylikäs ja helppo pitää puhtaana.

Varaa aika suunnitteluun

Kodinhoitohuoneessa pestään pyykit, koira ja vauva

Kodinhoitohuoneen piti olla ennen muuta käytännöllinen: sinne haluttiin pesutorni, riittävästi pyykkikoreja sekä lasku- ja säilytystilaa – etenkin vauvantarvikkeille. Nyt huone toimiikin pienen poikavauvan hoitopisteenä.

Kodinhoitohuoneesta on kulku ulos, joten perheen iso Hovawart-rotuinen koira Adele on kätevä kävelyttää lenkin jälkeen kodinhoitohuoneen kuraeteiseen tassupesulle.

Tutustu kodinhoitohuoneisiin

Voisit olla kiinnostunut