Linnea Vihosen reseptivinkit arkeen ja juhlaan

Paahdettua myskikurpitsaa ja vuohenjuustoa

Paahda kurpitsat uunissa, lusikoi kurpitsaviipaleiden päälle paahdetuilla manteleilla maustettua vuohenjuustoa ja viimeistele oliiviöljyllä. Koristele halutessasi yrteillä. 

Ainekset:

• 1 myskikurpitsa (n. 800 g)

• 2 rkl oliiviöljyä

• 1 tl hienoa merisuolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Jätä pelti vielä uuniin.

Leikkaa myskikurpitsa puoliksi leveän osan ja kapean ”kaulan” välistä. Leikkaa puolikkaista kannat pois. Kuori puolikkaat nostamalla ne seisomaan leikkuulaudalle ja luistuttamalla veistä kuoren ja lihan välistä alas. Halkaise leveämpi puolikas ja kaavi siemenet pois.

Leikkaa kurpitsa noin sentin paksuisiksi kiekoiksi tai paloiksi. (Jos valmistat pikkelöidyn kurpitsan, säästä kurpitsan kapeasta osasta kaksi tankoa.) Pyöräytä kulhossa oliiviöljy, kurpitsat sekä suola. Nosta kuuma uunipelti uunista ja laita päälle leivinpaperi. Asettele kurpitsat uunipellille tasaiseksi kerrokseksi mutta niin, etteivät ne ole toistensa päällä. Paahda uunissa noin 15–20 minuuttia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä.

Vinkki!

Voit säästää siemenet ja paahtaa uunissa.

Vuohenjuustotahna sitruunan ja paahdettujen manteleiden kera 

Ainekset:

• 200 g pala vuohenjuustoa

• 1 dl paahdettuja, murskattuja manteleita (ohje alla)

• ½ (luomu)sitruunan hienoksi raastettu kuori

• mustapippuria myllystä

• 1 rkl oliiviöljyä

• (ripaus suolaa)

Revi vuohenjuusto käsin pehmeäksi massaksi. Jos kuori vaikuttaa kovalta, voit joko hienontaa sen veitsellä tai leikata kokonaan pois.

Leikkaa paahdetut mantelit karkeaksi rouheeksi veitsellä.

Yhdistä kulhossa vuohenjuusto, mantelirouhe, raastettu sitruunankuori ja oliiviöljy. Mausta rouhitulla mustapippurilla, maista ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Paahdetut mantelit

Ainekset:

• 100 g manteleita

Paahda manteleita 180-asteisessa uunissa 10–15 minuuttia tai kunnes mantelit saavat maitokahvin värisen pinnan. Anna jäähtyä. Käytä murskattuja manteleita sopiviin määriin kerrallaan ja säilö jäähtyneet puhtaaseen purkkiin.

Caesarsalaatti kotimaisesta muikusta

Ainekset

1 prk savustettuja muikkuja

Kastike:

2 dl Hellman´s majoneesia

3 tl öljyä savumuikkujen purkista

2 rkl parmesanraastetta

½ – 1 valkosipulinkynsi hienoksi raastettuna

2 tl sitruunamehua

mustapippuria myllystä

Lisäksi:

200 g rapeaa salaattia, kuten Romaine tai sydänsalaatti

1 pkt (á 150 g) lehtikaalia

parmesanlastuja

syötäviä kukkia ja yrttejä koristeluun

Valmistus:

Ota muikut öljystä ja laita lautaselle odottamaan.

Valmista kastike. Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita.

Revi rapeat salaatit isoiksi paloiksi. Revi lehtikaalit lehtiruodista ja hienonna.

Yhdistä kulhossa salaatit ja lusikoi mukaan kastiketta. Nosta salaatti laakealle vadille ja viimeistele savustetuilla muikuilla. Ripottele päälle parmesanlastuja ja mallaskrutonkeja. Koristele syötävillä kukilla ja yrteillä.

Mallaskrutongit

Ainekset

mallasleipää

rypsiöljyä

kuivattua oreganoa

suolaa

Valmistus

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Kuutioi leipä. Laita leipäkuutiot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, lorauta päälle rypsiöljyä, mausta kuivatulla oreganolla ja suolalla.

Paahda uunissa, kunnes rapeita, noin 15–20 minuuttia.

Kalakeitto, karamellisoitua voita ja sitruunaa

Ainekset

1 purjon valkoinen osa

700 g kiinteitä perunoita

4 porkkanaa

1 fenkoli

700 g ruodotonta ja nahatonta kirjolohifileetä

2 rkl voita

1 ½ L vettä

100 g voita

2 dl kuohukermaa

1 sitruuna

1 ½ tl suolaa

tuoretta, hienonnetta tilliä

Valmistus

Puolita purjo ja huuhtele. Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja kuutioi porkkanat. Poista fenkolista kanta ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuutioi kirjolohi.

Kuumenna voi kattilassa ja lisää purjot. Kuullota miedolla lämmöllä, kunnes purjot ovat pehmeän raukeita. Lisää pilkotut porkkanat ja freesaa kaksi minuuttia. Lisää perunat ja kuullota hetki.

Kaada päälle vesi, kiehauta ja laske lämpötila keskilämmölle. Anna kiehua hiljalleen, kunnes perunat ovat melkein kypsiä mutta napakoita.

Samalla kun perunat kypsyvät, valmista karamellisoitu voi. Kuutioi 100 g voita pienehköön kattilaan. Kuumenna ja anna voin kiehua hetki. Laske lämpötilaa ja anna voin kuplia, kunnes väri muuttuu kullanväriseksi ja se tuoksuu pähkinäiseltä. Sekoita ja nosta pois liedeltä. Varo, ettei voi pala. Voit kaataa karamellisoidun voin lämpöä kestävään lasiseen tai metalliseen astiaan.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada mukaan kuohukerma ja kiehauta. Laske lämpötila keskilämmölle ja lisää kalakuutiot. Anna kiehua muutama minuutti, kunnes kalat ovat kypsiä.

Maista ja lisää suola. Esillelaitossa, valuta keiton päälle karamellisoitua voita, purista sitruunamehua ja viimeistele hienonnetulla tillillä.

Tutustu huippukokki Linnea Vihosen upeaan Niemi-keittiöön

Lue lisää

Tutustu huippukokki Linnea Vihosen upeaan Niemi-keittiöön

Lue lisää