Keittiösuunnittelun ABC – näin teet toimivan pohjan

Kaikki alkaa keittiön pohjapiirroksesta: mihin tulevat kaapistot, tarvitaanko saareketta ja miten kannattaa sijoittaa liesi, vesipiste ja kylmäkoneet? Näillä vinkeillä et voi mennä vikaan keittiösi suunnittelussa.

 

Etene keittiön suunnittelussa näin

1. Kartoita keittiösi reunaehdot
2. Päätä toimintakolmion sijainti
3. Laske, paljonko tarvitset säilytystilaa
4. Mieti, missä tarvitaan sähköä ja miten keittiö valaistaan
5. Varaa keittiöön riittävän leveät kulkuväylät
6. Mieti, mihin kodinkoneet on hyvä sijoittaa
7. Pohdi, mikä on sopiva tason korkeus

1. Millaiseen tilaan keittiö tulee?

Onko tarkoitus kaataa keittiöstä seiniä tai siirtää niiden paikkaa? Missä ovat ikkunat ja ovet, entä vesipiste? Vesipisteen siirtäminen on mahdollista mutta suurempi (eli myös kalliimpi) operaatio kuin esimerkiksi sähköpisteiden siirto. Keittiön yleisimmät mallit ovat I, II, L ja U sekä niihin yhdistettynä niemeke ja saareke. Mikä näistä toimisi teidän keittiönne pohjassa? Laitteet olisi hyvä sijoittaa siten, että mitkään kaksi eivät ole aivan vierekkäin ja että kaikkien kolmen välillä pääsee helposti liikkumaan. Kuvassa II-keittiö.

 

2. Mihin tulevat kolme tärkeintä toimintapistettä

Mihin tulevat allas, liesi ja kylmälaitteet? Laitteet olisi hyvä sijoittaa siten, että mitkään kaksi eivät ole aivan vierekkäin ja että kaikkien kolmen välillä pääsee helposti liikkumaan. Näin ruoanlaitto sujuu parhaiten ja kulkureitit säilyvät järkevinä ilman törmäilyä. Jätä myös tarpeeksi laskutilaa, vähintään noin 50–60 cm, altaan ja liesitason molemmin puolin. Näin esimerkiksi kuumille ja painaville astioille on aina laskupaikka. Suunnittele, mihin haluat sijoittaa kahvinkeittimen, leivänpaahtimen ja muut usein tarvittavat pienkoneet. Kuvassa U-keittiö.

 

3. Onko säilytystilaa riittävästi

Jo keittiötä suunniteltaessa on fiksua miettiä, mitä kaikkea laatikoihin olisi syytä saada mahtumaan – ja ylipäätään olisiko remontti tai rakentaminen hyvä hetki karsia ylimääräiset pois. Huomioi liikkumatila työpisteen ja kulman välillä. Kuvassa L-keittiö.

4. Missä tarvitaan sähköä ja miten keittiö valaistaan?

Suunnittele, mihin haluat sijoittaa kahvinkeittimen, leivänpaahtimen ja muut usein tarvittavat pienkoneet? Olisiko aamiaiskaappi, jonka sisällä on pistorasiat, kätevä ratkaisu? Tai jos tarvitset vaikka sauvasekoitinta lieden äärellä, sijoita pistorasia lähelle. Jos taas suunnittelet esimerkiksi yläkaapeista luopumista ja haluat tilalle näyttävät seinävalaisimet, huomioi se hyvissä ajoin, jotta sähkövedot saa piiloon seinän sisään. Jätä tarpeeksi laskutilaa altaan ja liesitason molemmin puolin. Kuvassa I-keittiö.

5. Ovathan kulkuväylät riittävän leveät

Esimerkiksi kaapistojen ja saarekkeen välillä sopiva leveys on noin 120 cm, jotta keittiössä on tarpeeksi tilaa työskennellä. Näin kaikki laatikot ja koneet mahtuvat aukeamaan ja kaksi ihmistä mahtuu kokkailemaan yhtä aikaa.

6. Mikä on paras paikka kodinkoneille

Aina se tavallisin sijoittelu ei välttämättä ole toimivin. Mitä jos uuni ja astianpesukone eivät olisikaan lattialla vaan ylempänä? Silloin välttyy selkää rasittavalta kyykistelyltä ja pikkulapsiperheessä pienimmät sormet eivät ylety kiinnostaviin nappuloihin. Tai perheessä, jossa on pieniä koululaisia, luontevin paikka mikrolle voikin olla heti tason alla, jolloin lapset ylettyvät itse lämmittämään välipalansa. Älä sijoita liettä tai tiskiallasta liian lähelle seinää, jotta jää tilaa työskennellä. Kuvassa I-keittiö yhdistettynä niemekkeeseen.

7. Mikä on työtason sopiva korkeus

Tasojen standardikorkeus on 90 cm, mutta jos se ei tunnu sopivalta, korkeutta voi säätää suuntaan tai toiseen Topin säädettävillä sokkelijaloilla. Valikoimassa on monen korkuisia seinäkaappeja ja komeroita, joita yhdistelemällä saat rakennettua omiin säilytystarpeisiisi ja kotisi mittoihin istuvan kokonaisuuden.