Remontoijista rakentajiksi – Lotan ja Matiaksen uusi koti valmistui Porvoon maalaismaisemaan

Peltojen ja niittyjen takaa siintää näkymä asuinalueelle, jossa omakotitalot sijoittuvat kylämäiseksi yhteisöksi. Ohitan pienen lähikaupan ja päiväkodin, kunnes saavun tumman ja modernin talon pihaan. Tässä talossa asuu Topi-Keittiöiden aluepäällikkö Matias, vanhempana asiantuntijana työskentelevä Lotta sekä lapset Niklas ja Vivian.

Lotta ottaa vieraat vastaan. Oven pielessä on Lotan tekemä kranssi, joka valmistui kukkakaupan kranssi-illassa koristamaan taloa. Talon julkisivu on maalattu Teknoksen Nordica Classic maalilla, sävynä syvä ruskea, väri T7049

Kaupungin sykkeestä maalaistunnelmaan

Porvoon reuna-alue tuntui juuri sopivalta sijainnilta, kun Matias ja hänen vaimonsa Lotta perheineen etsivät sopivaa tonttia uudelle kodilleen keväällä 2020. Toiveena oli löytää sellainen paikka talolle, jossa palvelut olisivat lähellä ja työmatka Helsinkiin pysyisi maltillisena. Kalajoelta kotoisin oleva pari halusi löytää kasvavalle perheelleen paikan, johon asettua ja joka olisi rauhallinen ympäristö lapsille. Sellainen, mitä Kalajoki oli heille aikoinaan ollut.

Pariskunta oli löytänyt jo mieluisan talomallin Kannustalojen Lato-mallistosta. Yksikerroksista pohjaratkaisua muokattiin vain hieman ja talopaketti tilattiin siten, että he itse vastasivat sisustusvaiheesta pintamateriaaleineen. Heillä oli kyllä entuudestaan kokemusta remontoinneista, mutta kokonaisvaltainen rakennusurakka oli molemmille uutta.

Remontoijista rakentajiksi

Luotettava talotoimittaja oli hyvä yhteistyökumppani. Kaikki sujui sovitussa aikataulussa. Talon noustessa tontilleen, oli aikaa pohtia tulevan kodin materiaali- ja kalustevalintoja. Työnsä puolesta Matias tuntee hyvin Topi-Keittiöiden valikoimat. Pariskunnan sisustusmaku on yhteneväinen ja heidän oli helppo edetä kodin sisustuksen suunnittelussa. Valittujen materiaalimallien kanssa he menivät sitten valitsemaan kodin muita pintamateriaaleja. Näin kokonaisuus pysyi hyvin hallinnassa.

– On tärkeää tarkastella valittavia materiaaleja yhtä aikaa samassa valossa. Myymälöiden valot ja ympäröivät värit saattavat vääristää todellisia värejä eikä muistiin tulisi luottaa näin tärkeissä asioissa. Siksi meillä Topilla voi asiakas tarvittaessa lainata valitsemansa materiaalimallit myymälästä avukseen.

Sisustusvaiheessa oli apuna ammattimiehet. Matiaksen isä ja Lotan siskon mies ojensivat talkoovoimansa projektiin.

– He olivat todella tärkeä apu meille. Me hoidettiin tämän raksaprojektin ohessa myös työmme ja lapset, joten kiirettä riitti. Osaamme kyllä arvostaa heidän antamaansa panosta.

Kotoa päin

Kotiaan rakentaessa perhe halusi käyttää mahdollisimman paljon paikallista. Ja tässä tapauksessa paikallista sen mukaan, mistä he ovat kotoisin. Pohjois-Pohjanmaalta ja läheiseltä rannikkoseudulta tuli suurin osa talon rakenteista ja sisustuksesta. Talopaketti tuli Kannustaloilta Kannuksesta. Topin kalusteet ja kaikki talon kattopaneelit ja sisäkaton näyttävä kattorimoitus Cent -listoilta tuli Kalajoelta. Liukuovet toimitti Stirpe Kristiinankaupungista.
– Kotimaisuus ja laadukkuus olivat meille tärkeitä arvoja tähän hankkeeseen lähtiessä. Oli helppo toimia entuudestaan tuttujen ja luotettavien yritysten kanssa.

Talossa on asuttu nyt vuosi. Koti tuntuu jo kodilta ja pihakin alkaa pian olemaan valmis. Tavarat ovat paikoillaan ja viimeisetkin sisustushankinnat on tehty. Miltä nyt tuntuu?
–Olihan tämä opettavaista, mutta kyllä me ollaan aidosti ylpeitä tästä, mitä me saatiin aikaan.

Koti luonnosta lainatuin sävyin

Lue lisää